Mentor & Professional Johan Cluyts over filosofie en sociaal engagement

Wil jij net zoals Johan Wijsbegeerte & Moraalwetenschappen studeren? Ontdek dan snel de opleiding!

Johan Cluyts ging in zijn studies Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen aan de VUB niet op zoek naar antwoorden, maar naar vragen. Zijn eerste opleiding Toegepaste Psychologie in Antwerpen confronteerde hem met vragen waarin hij zich nog meer wou verdiepen. Johans interesse in filosofie, een vak waarin de vraag belangrijker is dan het antwoord en het argumentenspel centraal staat, groeide aanzienlijk. De twee studies vulden elkaar perfect aan. Waar Toegepaste Psychologie hem een vak leerde, bracht Wijsbegeerte hem een kritische houding bij. Nu is Johan stafmedewerker bij het Centrum ter Preventie van Zelfdoding en draagt hij op die manier een belangrijk steentje bij aan de maatschappij. 

‚ÄúFilosofie is niet zozeer een vak, maar meer een houding. Het draait om reflectie en durven afwegen, waardoor je zelf gaat wikken en wegen. Voor mij was het goed om eerst een concreet vak te leren en om nadien eens een metapositie in te nemen. Dankzij mijn opleiding¬†sta¬†ik kritisch in het leven.¬†Wijsbegeerte leert je echt durven denken: je¬†analyseert¬†argumentaties en onderzoekt¬†de beste verdediger van het standpunt¬†dat initieel misschien niet het jouwe is.‚Ä̬†

Passie voor vrijwilligerswerking 

In 2013 kwam Johan terecht op de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk waar hij vooral de vrijwilligerswerking ondersteunde. Dat was een enorm mooie en boeiende ervaring voor hem. Hij leerde er werken met vrijwilligers en kwam in contact met hun enorme zin voor engagement. Al die ervaring en positieve herinneringen nam Johan mee naar zijn huidige job in het Centrum ter Preventie van Zelfdoding waar ook heel wat vrijwilligers aan het werk zijn. 

‚ÄúEr wordt soms smalend gedaan over jongeren die als animator kampen organiseren. Natuurlijk bouwen zij ook¬†wel eens¬†een feestje, maar ik¬†zag¬†in de eerste plaats jongvolwassenen die kinderen mee op sleeptouw nemen en een onvergetelijke tijd bezorgen.¬†Ze realiseren de stoutste dromen van de kinderen en laten ze echt piraat, ridder of koningin worden¬†voor een dag.¬†Daar heb ik enorm veel bewondering voor.¬†Dankzij¬†mijn job op de dienst Speelpleinwerk heb ik¬†vooral¬†leren omgaan met vrijwilligers en heb ik een¬†eerste¬†beeld gekregen van¬†hoe je hen het beste kan ondersteunen in hun werk.‚Ä̬†

Veel mensen, één doel 

Een grote dosis sociaal contact is inherent aan alle beroepen van Johan. Zijn dagelijkse motivatie put hij uit hij uit het feit dat hij deel kan uitmaken van een groep mensen met verschillende profielen, maar een gemeenschappelijk doel. De afgelopen jaren heeft hij van dichtbij kunnen meemaken hoe gedreven mensen kunnen zijn. Dat spoort hem zelf ook aan om steeds het beste van zichzelf te geven in zijn werk. 

‚ÄúWerken met mensen is altijd fijn en verrassend. Je dagen zijn niet heel voorspelbaar en hangen af van anderen. Het menselijk kapitaal is¬†bovendien¬†enorm veel waard. Bij de zelfmoordlijn werken meer dan tweehonderd vrijwilligers die zich letterlijk dag en nacht inzetten om te luisteren naar mensen die het moeilijk hebben.¬†Op mijn job krijg ik¬†het gevoel dat we¬†allemaal samen aan iets groots en belangrijks¬†werken¬†en dat is een sterke drijfveer.‚Ä̬†

Een portie gedrevenheid en geluk helpt 

Op een kwalitatieve manier zijn job dag na dag blijven beoefenen is volgens Johan één van de moeilijkste én leukste uitdagingen aan zijn werk. Hij vindt het belangrijk om zichzelf te blijven vernieuwen en voortdurend opnieuw uit te vinden om zo goed werk te blijven leveren. Toch benadrukt Johan dat aan succes ook wel een niet te onderschatten tikkeltje geluk verbonden is. De nieuwe mensen en kansen die het lot op je weg werpt, kunnen ongelofelijk belangrijk zijn voor je toekomst. 

‚ÄúVolgens mij is het heel belangrijk om gedreven te blijven en om te durven. Leun niet achterover, maar probeer nieuwe dingen.¬†Persoonlijk¬†vind ik het¬†echt leuk om te ontdekken hoe¬†we er samen als team voor¬†kunnen¬†zorgen dat¬†onze¬†projecten slagen en een nut krijgen. Op die manier houd ik mezelf fris en scherp in mijn werk. Toch is wat ik¬†bereikt¬†heb in het leven niet alleen mijn eigen verdienste, maar heb ik ook een grote dosis geluk gehad. Je moet in het leven gewoon het geluk hebben dat je¬†in bepaalde organisaties¬†wordt aangenomen en de kans krijgt bepaalde mensen te ontmoeten. Soms bereik je je doelen, soms niet. ‚Ä̬†

Johans tips & tricks 

Voor generatiestudenten: Draag zorg voor de tijd die je krijgt en beleef alles ten volle. Zelf blik ik op mijn studententijd terug als een bijzondere periode. Je komt terecht op een plek waar kennis centraal staat. De universiteit is eigenlijk het kloppend hart van de kennismaatschappij. Het is geweldig om daar te mogen vertoeven en gevormd te worden door professoren en mensen met kennis van hun vak. Wat ik dus vooral wil meegeven is: geniet, geniet, geniet. 

Voor laatstejaarsstudenten:¬†Laat het niet zitten bij je studie en leer verder. Je trekt de deur van de unief achter je dicht, maar je hebt een goede methode meegekregen om op een ge√Įnformeerde en kritische manier jezelf levenslang te blijven ontwikkelen. Op het moment dat je afstudeert, ligt de hele wereld aan je voeten. Je hebt nog zoveel te lezen en nog zoveel te ontdekken. Je studie is niet het eindpunt van je ontdekkingsreis, maar de start in een vakgebied waarin je nog oneindig veel kan bijleren.

Een dag op de job van Johan 

Mijn werk bij het Centrum ter Preventie van Zelfdoding heeft als doel om de preventie van zelfmoord te vermaatschappelijken. Concreet organiseer ik mee de zelfmoordlijn, vooral door vrijwilligers te ondersteunen en samen met mijn collega’s het vrijwilligersbeleid vorm te geven. We gaan na hoe we ervoor kunnen zorgen dat onze vrijwilligers zich zo goed mogelijk voelen bij de organisatie en we bereiden hen voor op en ondersteunen hun tijdens hun werk bij de zelfmoordlijn. Daarvoor organiseren we onder andere interne opleidingen waarin we hen voorbereiden op allerhande thema’s en gesprekken. Elke dag staan we met het hele team klaar voor de meer dan tweehonderd vrijwilligers die zich dag en nacht engageren om naar mensen te luisteren die het moeilijk hebben.

Ge√Įnspireerd door Johan? Ontdek dan snel de opleiding Wijsbegeerte & Moraalwetenschappen of contacteer Johan via LinkedIn!