logo

Schuilt er een filosoof in jou?

Boek een online infosessie

VRAGEN VOORBIJ ANTWOORDEN

Verwondering en twijfel. Verder kijken en meer willen weten. Maar vooral: kritische vragen stellen en de wereld waarin je leeft grondig bevragen. Neem jij geen genoegen met vereenvoudigde antwoorden, ben je gebeten om je toe te leggen op het 'waarom' van de dingen en wil je zelf filosofisch onderzoek uitvoeren? Dan is Wijsbegeerte & Moraalwetenschappen aan de VUB de ideale opleiding voor jou!

"De mens streeft er van nature naar te weten" ― Aristoteles

Je wilt je beroepen op de rijke wijsgerige traditie van de filosofie sinds de oudheid

We helpen jou om teksten kritisch te doorspitten en te hertalen naar de actualiteit. Daardoor stoom je jezelf als filosoof/moraalwetenschapper klaar om niet alleen een bijdrage te leveren aan fundamentele vragen die de mens al eeuwen bezighouden, maar vooral te participeren aan hedendaagse debatten. Ontdek onze programma's.

"The beginning is always today." ― Mary Wollstonecraft

Je wilt teksten niet botweg uit het hoofd leren

Om eeuwenoude zienswijzen enkel woordelijk te reproduceren, ben je niet aan het juiste adres. Neen: je moet je kunnen verplaatsen in de complexe ideeënwereld van diverse denkers uit uiteenlopende tradities en tijdvakken. In plaats van lesgevers na te praten, durf je je eigen positie grondig te beargumenteren. Iets voor jou?

Nu al in gesprek gaan met onze docenten?

Kom langs

Je wilt onze hedendaagse, complexe en geglobaliseerde maatschappij actief bevragen

We bereiden je voor om als filosoof/moraalwetenschapper met beide voeten in de werkelijkheid te staan en er niet voor terug te deinzen om schijnbare waarheden of evidenties onderuit te halen. Van groot belang is voor ons dat je je redeneringen zorgvuldig wilt en kan uitwerken. Je streeft er dan ook naar om je argumenten steeds zo helder mogelijk uiteen te zetten. Na je studies sta je stevig in je schoenen en ligt er een wereld vol mogelijkheden aan je voeten.

"Er bestaan geen feiten, alleen interpretaties." ― Nietzsche

Je vindt persoonlijke interactie met experten waardevol

De opleiding hecht belang aan een persoonlijke aanpak. Je voelt je niet alleen snel thuis op de campus, je staat ook dicht bij professoren en assistenten. Ze zijn aanspreekbaar, je krijgt persoonlijke feedback én er is ruimte voor interactieve lesvormen en werkcolleges waarin je praktische vaardigheden als schrijven, presenteren en discussiëren actief oefent. Maak kennis met ons onderwijsteam.

“If one is not a human being, what is one?” ― Achille Mbembe

Je wilt studeren in een wereldstad

Via gastcolleges van buitenlandse professoren of de vele internationale studenten aan de VUB heb je de wereld binnen handbereik. Bovendien is Brussel een kosmopolitische stad die bruist en krioelt van culturen en talen. De leukste studentenstad van het land? Aan jou om op ontdekking te gaan. Wij maken je alvast wegwijs.

"On fabrique la féminité comme on fabrique d'ailleurs la masculinité, la virilité." ― Simone de Beauvoir

Je wilt werken en studeren combineren

Het kriebelde. Maar het is er niet van gekomen. De zin om eraan te beginnen is er, nu alleen nog de tijd! Dan hebben we goed nieuws voor jou: een programma op maat en een statuut als werkstudent maken de combinatie mogelijk. Dezelfde vakken, maar soms in gecondenseerde vorm: je volgt de lessen 's avonds of vanop afstand. Zelfstudie speelt een grotere rol, maar weet dat je onze docenten steeds gemakkelijk kan aanspreken.

"Life can only be understood backwards; but it must be lived forwards." ― Søren Kierkegaard

Lottin-scriptieprijs

De opleiding Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen van de VUB reikt elk jaar de Lottin-scriptieprijs uit aan de masterscriptie met de hoogste score (zoals toegekend door de deliberatiecommissie van de opleiding). De winnaar van deze prijs ontvangt € 500.

Deze prijs wordt mogelijk gemaakt dankzij de nalatenschap van mevrouw Marie-Louise Lottin. Middels haar legaat stimuleert ze de ontwikkeling van het onderzoek naar hartaandoeningen, kanker en de moraal. De opleiding Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen investeert haar deel ter bevordering van onderzoek, onderwijs en innovatie binnen haar vakgebied.

Voor het academiejaar 19-20 is Sari Lemable de laureate voor haar Master thesis "De mens-smartphone assemblage als cyborg, companian species en kin" (promotor Prof. Karen François).

Onze felicitaties aan Sari Lemable namens de opleiding.

Meer weten!


ALLE INFORMATIE OVER ONZE OPLEIDING

Download de brochure

Nog een vraag?


Contacteer ons gerust

Online vragenformulier

Ontdek onze campus

Boek hier je rondleiding

Onderwijskwaliteit


Aan de VUB vinden we goed onderwijs belangrijk. We zijn dan ook voortdurend bezig met het bewaken en verbeteren van de onderwijskwaliteit en we zijn daar transparant over. Wil je meer weten over de kwaliteit van de opleiding, lees hier dan de publieke informatie.

Publieke informatie over de kwaliteit van de opleiding

Geen twijfels meer


JE BENT ERVAN OVERTUIGD: JE wilt FILOSOOF/MORAALWETENSCHAPPER worden.

Start je online inschrijving hier

Wegwijzer

Je begint voor het eerst aan hogere studies of hebt al een bachelor- of masteropleiding achter de kiezen. Je wilt voltijds studeren of net je studies met een job combineren. Goed nieuws: binnen onze opleiding kan je verschillende wegen bewandelen. We zetten voor jou de mogelijkheden op een rij.

Eén bachelorprogramma


Nergens anders kan je de opleidingen 'wijsbegeerte' en 'moraalwetenschappen' combineren in één programma. We vertellen je er zo meteen alles over.

Twee verkorte programma's


Jezelf klaarstomen voor de master Wijsbegeerte & moraalwetenschappen nadat je andere studies hebt afgerond? Kom meer te weten over ons schakel- en voorbereidingsprogramma.

Drie masterprogramma's


Onze unieke master wijsbegeerte & moraalwetenschappen, de Research master in Philosophy of de educatieve master cultuurwetenschappen? Onderaan deze pagina vind je meer info.

Inzoomen op de bachelor

Een grondige kennismaking met wijsbegeerte & moraalwetenschappen, thematische verdieping rond drie centrale thema's en veel ruimte om je eigen interesses te verkennen in keuzemodules: dat staat je te wachten in de bachelor. In de opleiding neem je vanaf week één primaire teksten ter hand. Je ontwikkelt professionele vaardigheden en een interdisciplinaire blik. Je sluit je opleiding in je derde jaar af met een eigen onderzoek: de bachelorpaper.

Het volledige programma

Klik hier voor een overzicht

Van basisvakken tot vaardigheden

De opleiding helpt je om een stevige basiskennis op te bouwen en je vaardigheden ieder jaar wat meer te ontplooien. Daarnaast diep je vooral systematisch boeiende thema's uit en ontwikkel je een interdisciplinaire blik. Heel wat dus om zelf meteen aan de slag te gaan en je standpunt op papier te zetten! Welke vakken krijg je zoal in je eerste jaar? We lichten er hieronder enkele uit.

 • Grote stromingen uit de wijsbegeerte biedt je een overzicht van de westerse filosofieën. Je maakt kennis met het wijsgerig vakjargon en met diverse periodes, domeinen en disciplines. 
 • Bij Ethiek krijg je een inleiding op de diverse moraalfilosofische invalshoeken van het menselijke gedrag.
 • Bij Tekstanalyse I ontwikkel je strategieën om filosofische teksten te doorgronden. 

Neem Franstalige vakken op van de Université Libre de Bruxelles (ULB)

Wist je dat het nu ook mogelijk is om tijdens je bachelor enkele vakken uit het programma van de ULB op te nemen? Je kunt de volgende vakken opnemen ter vervanging van hun equivalent:

 • Philosophie de la religion (5 ECTS) (als equivalent alternatief voor Goden en mensen 6 ECTS)

 • Philosophie de la logique et du langage (5 ECTS) (als equivalent alternatief voor Taal en betekenis 6 ECTS)

 • Philosophie morale (5 ECTS) (als equivalent alternatief voor Moraalwetenschappen en empirische ethiek 6 ECTS)

 • Philosophie politique (5 ECTS) (als equivalent alternatief voor Het politieke dier 6 ECTS)

  Philosophie des sciences cognitives (5 ECTS) (als equivalent alternatief voor Vraagstukken uti de kennisleer 6 ECTS)

 • Esthétique (5 ECTS) (als equivalent alternatief voor Vrijdenken 6 ECTS or Humanistiek & zingeving 6 ECTS)

De vakken aanvragen doe je via dit formulier (21-22).

Raadpleeg het programma online

Ontdek alle details

Snuif de sfeer op!

Kom langs

Drie thema's vormen de rode draad

Hieronder stellen we je onze drie thematische leerlijnen voor, telkens aan de hand van een eerstejaarsvak.

Cultuur


Ooit al gehoord van Habermas, Wittgenstein of Foucault? Het vak 'Taal en betekenis' focust op taalfilosofie zowel vanuit analytisch als continentaal perspectief.

Taal & Betekenis

Wereld


Dit vak maakt je wegwijs in de politieke filosofie vanaf de oudheid tot de hedendaagse periode. De rode draad? Hoe bewoont de mens als politiek dier de wereld?

Het politieke dier

Mens


Diversiteit, pluralisme en dekolonialiteit: onder meer die cultuurfilosofische thema's staan centraal bij 'Identiteiteit(en)'. Verdiep je in de complexiteit van hedendaagse debatten.

Identiteit(en)

Je hebt beslist en wilt studeren aan de VUB.

Start je inschrijving online

(Inter)nationale ervaring

In het buitenland studeren, alleen voor de happy few? Niet bij ons. Omdat wij weten hoe belangrijk zo’n buitenlandse ervaring is voor je persoonlijke ontwikkeling, je academische vorming én voor je professionele carrière, zetten wij ons elk academiejaar opnieuw in om je de kans te geven aan een aantal buitenlandse instellingen te studeren. Ontdek hier meer over de uitwisselingsmogelijkheden! Geen zin om Brussel te verlaten? Dan kan je via Erasmus Belgica volop je horizon verbreden in eigen land. Ook op onze campus zijn er heel wat mogelijkheden om internationale contacten te leggen.

 

Sevilla

Van BXL tot Berlijn


Aan welke universiteit wil jij een deel van je studies doorbrengen?

Ontdek hier alle bestemmingen

Berlijn

'Bruxelles'

Twee verkorte programma's

Je hebt een bachelor- of masterdiploma van een andere opleiding op zak. Je wil je graag verdiepen in wijsbegeerte/moraalwetenschappen. Een tweede diploma behalen kan vrij snel: een schakel- of voorbereidingsprogramma is jouw toegangsticket tot de master 'Wijsbegeerte & Moraalwetenschappen'. Ontdek voor welk programma jij je zou kunnen inschrijven.

Schakelprogramma - 84 ECTS


Je hebt een professioneel bachelordiploma behaald. Het schakelprogramma zorgt ervoor dat je jezelf grondig genoeg bijspijkert om aan de master van onze opleiding te kunnen beginnen.

Meer weten

Voorbereidingsprogramma - 63 ECTS


Je behaalde een academisch bachelor- of masterdiploma, maar bent op basis daarvan niet rechtstreeks toegelaten tot de master 'Wijsbegeerte & Moraalwetenschappen'. Dankzij het voorbereidingsprogramma sta je in de master steviger in je schoenen.

Alle info

Je programma op maat, onderwijs op afstand: het kan

Werken & studeren

Drie masteropleidingen

Tijd voor verdieping: je wilt verder studeren en je tanden zetten in een stevige masteropleiding. Maar waarvoor kies je: onderzoek, onderwijs of beide? Het goede nieuws is dat je die keuze niet meteen hoeft te maken. Je kan namelijk met een gerust hart opteren voor de eenjarige master 'Wijsbegeerte & Moraalwetenschappen'. Ben je gebeten door onderzoek, kan je nadien je pad vervolgen en resoluut gaan voor een tweede masterjaar binnen de interuniversitaire Research Master. Onderwijs is je passie? Ook de educatieve master cultuurwetenschappen sluit naadloos aan op de master 'Wijsbegeerte & Moraalwetenschappen'.

Master Wijsbegeerte & Moraalwetenschappen


Wil je afstuderen als moraalwetenschapper of als 'wijsgeer'? Jij kiest.

Raadpleeg hier alle details

Research Master in Philosophy


Droom je van een loopbaan als onderzoeker? Ga voor een 2e masterjaar en kies uit meer dan 15 seminaries aan 3 universiteiten!

Alles over het programma

Educatieve Master Cultuurwetenschappen


Combineer de vakdidactieken wijsbegeerte, moraalwetenschappen, geschiedenis en kunstwetenschappen/archeologie.

Ontdek alle mogelijkheden

Leerresultaten

Leerresultaten zijn de beoogde kennis en inzicht, vaardigheden en attitudes die je dient te beheersen na het afronden van een opleiding. Wil je meer weten over de specifieke leerresultaten van de bachelor opleiding? Lees er hier meer over.

Wil je meer weten over de specifieke leerresultaten van de master opleiding? Lees er hier meer over.

Schuilt er een filosoof in jou?

Boek een online infosessie

Een wijze keuze

Hoe weet je of wijsbegeerte en moraalwetenschappen studeren aan de VUB echt iets voor jou is? Eerst stellen we jou een aantal vragen.

Overtuigd? Check hieronder onze FAQ, voor jou op een rij.

Stap 1: onze vragen, jouw antwoorden.

Onderstaande vragen helpen je om voor jezelf na te gaan of de opleiding wijsbegeerte en moraalwetenschappen op jouw lijf geschreven is.

Heb je zin om ...

... je eigen waarheden en evidenties onderuit te halen?

... je in complexe teksten te verdiepen?

... je standpunt grondig te onderbouwen?

... vragen te stellen die vaak nog meer vragen oproepen?

... je te verplaatsen in de ideeënwereld van diverse denkers?

... je te verdiepen in levensvragen en maatschappelijke problemen?

Stap 2: jouw vragen, onze antwoorden.

Je zal waarschijnlijk zelf ook nog met een paar vragen zitten. Die beantwoorden we natuurlijk graag én uitgebreid tijdens onze (online) infosessies en op SID-ins. Maar voor de snelle, beknopte versie kan je ook hier terecht.

Maak je je kritische bedenkingen bij de informatie die je voorgeschoteld krijgt? Vraag je je af wanneer mensen juist handelen en waarom ze dat doen? Luister je geboeid naar je leerkracht filosofie of verdiep je jezelf nu al in denkers als Plato, Nietzsche en Simone De Beauvoir? Met jouw interesse in wijsbegeerte en moraalwetenschappen zit het alvast goed! Maar vergis je niet: Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen studeren aan de universiteit is niet enkel boeken lezen. In de opleiding moet je namelijk zélf aan de slag: je leert gefundeerd kritisch na te denken over mens en maatschappij. We begeleiden je namelijk om wetenschappelijke papers te schrijven en je standpunt grondig te onderbouwen.

Goed om te weten: om aan de opleiding te starten, heb je geen specifieke voorkennis nodig.

In het domein van de moraalwetenschappen legt de filosoof zich toe op het zedelijk handelen zelf, de praktijk. Het wijsgerige domein van de ethiek is dan weer de studie van het zedelijke handelen, de theorie. Dat onderscheid is wel niet altijd even evident. 'Ethische' en 'moraalwetenschappelijke' thema's komen vaak in elkaars vaarwater terecht. Het volstaat om een blik te werpen op de klassiek-Griekse filosofie om je daarvan te overtuigen. De opleiding trekt beide domeinen daarom pas later 'uit elkaar'. Zo geven we jou als student de kans om te ontdekken op welk domein je je het meeste wil toeleggen. Of net niet: je krijgt ook de vrijheid om resoluut in te zetten op het raakvlak tussen beide. Een voorbeeld daarvan is de 'toegepaste ethiek' of concrete domeinen binnen de wijsbegeerte zoals de rol van pragmatisme binnen de actuele filosofie van de technologie.

Je overweegt om wijsbegeerte & moraalwetenschappen te combineren met je job? Weet dat de opleiding verschillende faciliteiten aanbiedt voor onze 'werkstudenten' (en dat zijn er heel wat!). Zo organiseren docenten per semester vaak drie lesmomenten specifiek ingericht voor werkstudenten. Je kan ervoor kiezen om de materie zelfstandig te verwerken, maar indien je dat wenst mag je altijd aansluiten bij lesmomenten voor 'reguliere' studenten. Meer om meer zetten onze docenten in op 'blended learning' en lesopnames. Zo kan je iedere week rustig les volgen op een moment dat jou goed uitkomt of vanop afstand deelnemen aan discussies. Meer informatie over werken en studeren vind je hier.

Het aantal lesuren binnen de opleiding is gemiddeld 14 uur per week. Dat lijkt misschien niet veel, maar weet dat je buiten de 'lesmomenten' ook veel tijd moet spenderen aan lesvoorbereidingen, lectuur en paper.

Je lesrooster hangt af van het programma dat je kiest (bachelor, master, schakel- of voorbereidingsprogramma) en het aantal studiepunten dat je opneemt. Dit voorbeeldrooster van een student uit eerste bachelor geeft je alvast een idee.

lesrooster_eerste_bachelor_wijsbegeerte_en_moraalwetenschappen

Je krijgt les in het Nederlands en in mindere mate in het Engels. We gaan in het eerste jaar wel na hoe het gesteld is met je kennis van zowel het Engels als het Frans en voorzien de gepaste begeleiding. Zo ben je er zeker van dat je zelfstandig aan de slag kan gaan met anderstalig bronnenmateriaal. Als je onderzoek wil uitvoeren, staat een taalbarrière jou niet in de weg en ook voor je cv is een portie talenkennis alleen maar een troef!

De opleiding vraagt je om een grote portie zelfstandigheid aan de dag te leggen. Enerzijds zal je de redelijk grote hoeveelheden leesvoer moeten verwerken. Anderzijds zullen docenten je vaak vragen om in papers je eigen standpunt en argumentatie te ontwikkelen. Je gaat daarvoor dus best nauwkeurig te werk en beschikt idealiter over een vlotte pen. Verwachten we van jou dat je alles  meteen helemaal kan? Uiteraard niet! We verschaffen je (individuele) begeleiding en bieden je hulpmiddelen aan om je hierin te ontwikkelen. Maar: je moet er wel zélf mee aan de slag gaan.

Zo kan je nu al nagaan hoe het gesteld is met jouw academisch Nederlands - van groot belang voor je slaagkansen in het hoger onderwijs!

Als je al enkele credits hebt behaald in het hoger onderwijs aan een andere opleiding of instelling, kan je vrijstellingen aanvragen. Je neemt best altijd tijdig contact met de studietrajectbegeleider. Krijg je een vrijstelling, dan bekijkt de studietrajectbegeleider met jou welke vakken je kan opnemen.

Les zal je op allerhande manieren krijgen: soms zit je met studenten uit andere richtingen in grote aula’s, maar meestal volg je les in kleine groepen van een twintigtal studenten. Dan is er zeker gelegenheid voor debat en zijn de lessen vaak interactief opgebouwd. Omdat de groepen in onze opleiding relatief klein zijn, kunnen assistenten en docenten regelmatig uitgebreid individuele feedback geven.

Neen, de meeste docenten stellen hun handboeken online ter beschikking of werken met een eigen syllabus. De boeken die je zelfstandig moet verwerken, kan je steeds raadplegen in de bibliotheek. Daardoor zal je voor de opleidingsonderdelen van wijsbegeerte en moraalwetenschappen per jaar gemiddeld slechts ongeveer 50 à 75 euro moeten uitgeven aan cursussen, boeken en kopieën. Daarbij komt in het tweede en derde bachelorjaar wel ook de kostprijs van het studiemateriaal van je keuzemodule: gemiddeld kan je voor minder dan 100 euro het nodige studiemateriaal aankopen. Dat geeft een bijkomende kostprijs van ongeveer 100 euro per jaar.

Heb je meer vragen over hoeveel studeren aan de universiteit kost of wens je financiële ondersteuning, weet dan dat je aan de VUB steevast op hulp kan rekenen: raadpleeg zeker de pagina over studiegeld en die over studiefinanciering.

Stap 3: meer vragen, meer antwoorden.

Neem je tijd om alle informatie door te nemen. Hieronder kan je niet alleen onze brochure downloaden, maar ook gebruik maken van een aantal nuttige tools. Die helpen je om na te gaan of wijsbegeerte & moraalwetenschappen studeren aan de VUB écht iets voor jou is.

Werk en studie


Hou je scherp, je leven lang. Nergens anders vind je zo’n groot aanbod van opleidingen die je kan combineren met een job.

Meer info

Meer weten over de opleiding?

Download hier de brochure.

Alles gelezen, maar iets niet gevonden


Contacteer ons

Online vragenformulier

Test je academisch Nederlands online

Zo weet je hoe je ervoor staat!

De juiste studiekeuze in 3 stappen


We helpen je graag om weloverwogen te kunnen kiezen.

Download het E-book

Stel ons al je vragen en ontdek alle diensten

Infodagen

Bereid je voor!

donderdag 27 januari, 20:00

Online infosessies voor ouders

Studiebegeleiding organiseert twee online infosessies voor ouders, met als thema's: kennismaking met studiebegeleiding aan VUB, wegwijs maken in het Hoger Onderwijs via BAMA woordenboek, uitdagingen Hoger Onderwijs en info over ‘Wat kost studeren in het Hoger Onderwijs?’.

Studiebegeleiding organiseert twee online infosessies voor ouders, met als thema's: kennismaking ...

vrijdag 28 januari, 12:00

CANCELLED: Food for Thought "Artistic Research"

Unfortunately we had to cancel this event due to the Covid-guidelines. We will reschedule this edition to a later date.   

Unfortunately we had to cancel this event due to the Covid-guidelines. We will reschedule this ed...

vrijdag 28 januari, 16:00

Multi-physical signal- and model-based fault detection, isolation and tolerance technique for power electronic converters in wind turbines

Public PhD defense in fulfilment of the requirements for the degree of Doctor of Engineering Sciences of Mr. Marcelo Nesci Soares. Please find attached the invitation.

Public PhD defense in fulfilment of the requirements for the degree of Doctor of Engineering Scie...

maandag 31 januari, 17:00

PhD Simon Marynissen

Openbare verdediging tot het behalen van de academische graad van Doctor in de Wetenschappen van de heer Simon Marynissen                                                                    Public defense to obtain the academic degree of Doctor of Sciences of Mr. Simon Marynissen...

Openbare verdediging tot het behalen van de academische graad van Doctor in de Wetenschappen van ...

dinsdag 1 februari, 00:30

Online Course - Safety Assessment of Cosmetics in the EU - 2022

Safety of cosmetics is a key issue in the EU. ...

Safety of cosmetics is a key issue in the EU. ...

dinsdag 1 februari, 08:00 - 18:00 U

Online Safety Assessment of Cosmetics in the EU - Training Course 2022

Objectives of the online training course...

Objectives of the online training course...

Wijzer de wereld in

Je hebt je diploma wijsbegeerte en moraalwetenschappen op zak. Maar welke richting ga je uit? Je hebt verrassend veel mogelijkheden. Vraag maar aan onze afgestudeerden: zij worden in de bloemetjes gezet voor hun kritisch denken! Welke jobs ze uitvoeren? Je ontdekt het hier.

"Toekomstgerichte bedrijven nemen het best een paar wijsgeren in dienst." - Caroline Pauwels

Lees hier het artikel van onze rector

Jouw competenties, jouw jobmogelijkheden

Tijdens je opleiding ligt de focus op jouw interesses en krijg je de ruimte om je te verdiepen in wat jou écht boeit. Maar wist je dat je jezelf zo tegelijkertijd klaarstoomt voor de beroepswereld? Als filosoof beschik je over sterke communicatieve vaardigheden en een flinke dosis zelfstandigheid. Ook je brede vorming en analytische blik zijn troeven in een professionele context. Zo waardeert de bedrijfswereld hoe filosofen in staat zijn innovatieve structuren en processen uit te denken zonder het grotere plaatje uit het oog te verliezen. Je leest het goed: als kritische denker heb je verschillende mogelijkheden en kan je terecht in een waaier van organisaties.

Hieronder laten we onze afgestudeerden zelf aan het woord en vind je een kort overzicht van de sectoren waarin zij zoal zijn terechtkomen.

Verkorte master 'Philosophie' aan de ULB

Heb je al je master op zak? Het is vanaf nu mogelijk om een extra verkorte master Wijsbegeerte (60SP) te volgen aan de Université Livre Bruxelles (ULB). Meer info vind je hier.

Vind je als filosoof wel een job?

Heel zeker! Ontdek hieronder enkele functies waar onze alumni nu hun wijsgerige skills inzetten.

 • afdelingshoofd IT
 • CEO
 • consultant
 • digital marketeer
 • manager
 • ...
 • auteur
 • social media expert
 • copywriter
 • freelance journalist
 • ...
 • consulent
 • curator
 • trainer-coach
 • projectleider
 • ...
 • directeur
 • docent
 • leerkracht
 • ...
 • archiefdeskundige
 • beleidsmedewerker
 • informatiespecialist
 • ...

Alumnus Daan Vinck over zijn job

Ooit student Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen aan de VUB, nu coördinator bij Hobo VZW! https://youtu.be/KaAXN4jrLXc

Aurélie Duchateau


cultuurbeleidscoördinator bij de gemeente Vorst

Wees nieuwsgierig

Jean-Pierre Vanhee


docent actuele filosofie bij Amarant

Kijk niet op tegen je studies en smijt je gewoon

Rob Heyman


Lead Kenniscentrum Data & Maatschappij at imec-SMIT

Overwin je angst om te bellen

Sylvie Coutereel


Zelfstandige: Up!Retro-Vintage&design

Volg je eigen overtuiging!

Bart Libbrecht


sociaal ondernemer bij Vialogos

De meerwaarde van de filosoof is groter dan ooit

Álvaro Avelar


vrijzinnig humanistisch consulent bij het huisvandeMens

Wijsbegeerte is ontwaken

Johan Cluyts


Stafmedewerker Centrum ter Preventie van Zelfdoding

Filosofie is niet zozeer een vak, maar meer een houding

Jouw naam?


Schrijf je snel in of voeg je naam toe aan onze lijst

Ontdek onze 'wall of faces'

Op zoek naar je droomjob?


DE VUB LAAT HAAR STUDENTEN NIET LOS NA AFSTUDEREN. IN DE JOBTEASER BUNDELEN WE ALLERLEI BOEIENDE VACATURES VOOR PASAFGESTUDEERDEN.

Check onze jobteaser

Doctoreren?


VUB TELT DRIE DOCTORAL SCHOOLS TER ONDERSTEUNING VAN DOCTORANDI. ZE HEBBEN TOT DOEL JUNIOR-ONDERZOEKERS TE STIMULEREN EN TE PROMOTEN VIA WORKSHOPS, SEMINARIES, MASTER CLASSES, …

Dr. in spe

Afgestudeerd, okee. Maar nooit meer studeren, nee.

Dat je je bachelor- of masterdiploma behaald hebt, dat is een hele prestatie. Maar ook daarna kun je je kennis aan de VUB blijven bijspijkeren. Had je al gedacht aan:

 • de Research master in Philosophy: Je bent een krak in onderzoek, schrijft graag papers en wil meer van dat? In de research master werk je een eigen onderzoeksproject uit onder begeleiding van experten en krijg je de kans om je te verdiepen in onderwerpen naar keuze. Deze interuniversitaire opleiding organiseert de VUB samen met de universiteiten van Gent en Antwerpen.
 • Doctoreren: Ben je werkelijk gepassioneerd door wijsbegeerte of moraalwetenschappenn en droom je van een loopbaan als onderzoeker? Als je nieuwsgierig blijft en wil werken in een internationaal milieu, dan is een doctoraat aan de Doctoral Schools of Human Sciences misschien iets voor jou.
 • de educatieve master cultuurwetenschappen of de verkorte versie daarvan: Deze master bereidt je optimaal voor op de veelzijdige arbeidsmarkt. Je combineert kwaliteitsvol onderwijs in jouw vakdomein met een sterk pakket aan pedagogische en vakdidactische kennis. Je hebt meteen een (tweede) master én kan je onmiddellijk lesgeven in de tweede en derde graad van het secundair onderwijs.
 • het postgraduaat School of thinking: Je wilt jezelf intellectueel uitdagen door aan de slag te gaan met multidisciplinaire of complexe problemen? Je wilt de manier waarop jij als individu, jouw team of jouw organisatie nadenkt optimaliseren? Het postgraduaat helpt je om net dat te verwezenlijken.

Blijf FILO volgen


Afgestudeerd, maar je krijgt niet genoeg van ons? Like onze pagina!

Facebook

Alumniwerking

Meer info

Volg de VUB


Ook na je studies

LinkedIn

Een gedreven team

Wie zijn je docenten? Het team van de opleiding Wijsbegeerte & Moraalwetenschappen bestaat uit professoren, onderzoekers en assistenten. De leden van de opleiding zijn gedreven door onderzoek en onderwijs. Benieuwd naar hun expertise en passies? Hieronder vind je meer info over onze professoren en de verschillende onderzoekscentra waaraan ze verbonden zijn.

Kunst & filosofie - Verlichting - kosmopolitisme - Kant - Germaans idealisme - Duitse filosofie

Prof. Dr. Emiliano Acosta
gender - feminisme -migratie en diversiteit - intersectionaliteit - ethiek - humanisme

Prof. Dr. Gily Coene
wetenschapsethiek & wetenschapsfraude - onderwijsfilosofie - argumentatieleer - wetenschapseducatie

Prof. Dr. Gustaaf Cornelis
wetenschapsgeschiedenis & wetenschapsfilosofie - wetenschapsmethodologie van de 17e tot de 19e eeuw - Isaac Newton's natural philosophy

Prof. Dr. Steffen Ducheyne
filosofie van de wiskunde - wetenschapsfilosofie - wetenschappelijke integriteit - fenomenologie

Prof. Dr. Karen François
artificiële intelligentie - evolutie van complexiteit - collectieve intelligentie - cybernetica

Prof. Dr. Francis Heylighen
taalfilosofie - politieke filosofie - critical theory - filosofie van de Verlichting - kunstfilosofie

Prof. Dr. Sonja Lavaert
cultuurfilosofie - agogische wetenschappen - globalisering - philosophy of education and community (development)

Prof. Dr. Pieter Meurs
Bio-ethiek - ethiek van de geneeskunde - politieke filosofie (Leo Strauss) - antropologie van cultuur (Sigmund Freud)

Prof. Dr. Johan Stuy
filosofie van de wiskunde - strikt finitisme - logica & wetenschapsfilosofie

Em. Prof. Dr. Jean Paul Van Bendegem
Cultuurfilosofie - Humanisme - Levenskunst - Filosofie van de sport- en lichaamscultuur

Prof. Dr. Marc Van den Bossche
filosofie en ethiek van technologie/media - cultuurfilosofie - existentiële filosofie - fenomenologie - pragmatisme - systeemdenken

Prof. Dr.Yoni Van Den Eede
logica - wetenschapsfilosofie - analytische wijsbegeerte - filosofie van de wiskunde

Prof. Dr. Bart Van Kerkhove
filosofie, ethiek & media - existentiële wijsbegeerte - het gedachtegoed van Søren Kierkegaard - mediatheorie & mediafilosofie

Prof. Dr. Karl Verstrynge

Meer weten over de opleiding?

Ga online in gesprek met onze docenten!

Onderzoeksgroepen

Leden van de opleiding wijsbegeerte & moraalwetenschappen zijn actief in verschillende onderzoeksgroepen aan de VUB. Leer er hier meer over!

Centre for Ethics & Humanism


(inter)subjectiviteit - interculturalisme - niet-theïstische religiositeit

EtHu

Centre Leo Apostel


cognitie & kennisverwerving - wereldbeelden & waardesystemen

Centre for Logic & Philosophy of Science


filosofie van de wiskunde - integriteit - wetenschapsgeschiedenis

CLPS

Centre Gender, Diversity & Intersectionality


diversiteit - gender - intersectionaliteit

RHEA

Wegwijs

Nieuw in de opleiding of aan de VUB? We verwelkomen je graag op een van de onthaalmomenten voor nieuwe studenten bij aanvang van het academiejaar. Wil je nu al weten bij welke mensen of diensten je terechtkan met praktische of inhoudelijke vragen? Hieronder helpen we je op weg.

Een groene oase op een steenworp van Brussel stad

Ontdek de campus

Welkom aan de VUB!

Alle info voor nieuwe studenten

Studeren kost geld, informeer je!

Alle info over financiële steun

Hoe pakt de VUB het komende academiejaar aan?


Hoeveel les ga ik van thuis uit volgen? Krijg ik überhaupt wel les op de unief? En hoe zit het met de examens? Kom er hier meer over te weten.

De organisatie van 2021-2022

Studeren in het buitenland

Ontdek het Erasmusprogramma

Brussel geen studentenstad?

Veel meer!

Het studentenleven

Alle info

Geen twijfels meer


JE BENT ERVAN OVERTUIGD DAT JE FILOSOOF/MORAALWETENSCHAPPER WIL WORDEN? DAN ZET JE HIER DE EERSTE STAP!

Start je online inschrijving

Ben jij een kot- of pendelstudent?

Doe hier de quiz

Bezoek onze campus


Benieuwd wat onze professoren en diensten te vertellen hebben?

Kom hier alles te weten!

Digitaal leerplatform?

Info over Canvas

Van studiekeuze tot studiemethode

Maak kennis met studiebegeleiding

Onze ondersteunende diensten staan voor je klaar


Vragen in verband met voorkennis, slaagkansen, geldzaken of praktische hulp, stel ze ons rechtstreeks.

Ontdek onze voorzieningen

FILO-student? Hier vind je alle info over vrijstellingen, examens, BA/MA-proeven en meer.

Faculteit Letteren & Wijsbegeerte