Mentor & Professional Kevin De Winter over Biologie, lesgeven en organiseren

Wil jij net zoals Kevin Biologie studeren? Ontdek dan snel de opleiding!

De opleiding Biologie aan de VUB was op het lijf geschreven van Kevin De Winter. Hij was gefascineerd door planten, natuur en ecosystemen, maar het meest van al nog door dieren. Aan het einde van het middelbaar wou hij graag dierenverzorger worden in Planckendael. Hoewel zijn interesses doorheen zijn studies meer uitgingen naar klimaat, milieu en natuurbeheer, is Kevin vandaag in bijberoep gids in het dierenpark. Daarnaast is hij ook animator bij XperiLAB en klimaatcoach bij GoodPlanet. 

“Aan het einde van het middelbaar twijfelde ik tussen Biologie aan de VUB of een meer praktijkgerichte opleiding. Uiteindelijk ben ik blij dat ik voor de academische studie ben gegaan. Het gaat aan de unief niet altijd om de inhoud van de vakken, maar vooral over hoe je omgaat met de informatie die je voorgeschoteld krijgt en hoe je bronnen gebruikt. Uiteraard neem ik ook wel wat inhoudelijke kennis mee in mijn jobs vandaag. Dankzij mijn wetenschappelijke achtergrond kan ik vaak gericht antwoorden op vragen of moeilijke wetenschappelijke informatie toegankelijk maken voor niet-wetenschappers.” 

Geboren lesgever 

Lesgeven zit Kevin duidelijk in het bloed. De lerarenopleiding die hij startte na zijn master beëindigde hij vroegtijdig want al tijdens de studie kon hij een uitdagende job bemachtigen. In 2014 werd Kevin animator van XperiLAB, de wetenschapstruck van het Museum voor Natuurwetenschappen. Die 3/5e functie vult hij aan met zijn job als klimaatcoach voor middelbare scholieren bij GoodPlanet. Daarbovenop is hij ook gids in Planckendael en al dertien jaar trainer en verantwoordelijke voor de jeugdwerking van een Mechelse schaakclub. 

“In mijn jobs kom ik in contact met kinderen van heel verschillende leeftijden. Die hebben natuurlijk andere aanpakken en lesmethodes nodig. Het is best uitdagend om iedereen te proberen boeien. Gelukkig krijg ik meestal direct feedback op mijn werk. Het is onmiddellijk duidelijk of de kinderen begrijpen wat ik zeg en of ze het interessant of saai vinden. Als ik merk dat ze niet geboeid zijn, evalueer ik mijn lesmethodes en pas ik ze aan. Het leukste aan mijn job vind ik het moment waarop je merkt dat je publiek geboeid is door wat je zegt en dat ze volledig mee zijn met de workshop of het experiment.” 

De kunst van organiseren 

Met zijn twee gecombineerde jobs, bijberoep als gids en hobby als schaaktrainer heeft Kevin een overvol schema. Bovendien gaat hij zowel bij XperiLAB als bij GoodPlanet grotendeels zelfstandig te werk. Hij contacteert de scholen, legt afspraken vast en is verantwoordelijk voor de inhoud van zijn workshops en lessen. Dat vergt natuurlijk een uitstekende planning en organisatie, wat vooral in het begin een grote uitdaging was voor Kevin. Ondertussen heeft hij zijn timemanagement goed onder de knie en in de toekomst zou hij misschien zelfs graag volledig zelfstandig werken. Zijn grote droom is om als zelfstandige schaaklessen te geven en dat eventueel te combineren met zijn werk als animator en klimaatcoach. 

“Mijn jobs met elkaar combineren en op elkaar afstemmen is de grootste uitdaging aan mijn werk. Ik was niet onmiddellijk de meest georganiseerde student, maar dat plannen heb ik uiteindelijk wel snel geleerd. Hoewel ik geneigd ben om vaak ‘ja’ te zeggen op workshopaanvragen en mezelf zo wel eens in moeilijke posities breng, ben ik er altijd al in geslaagd om mijn beloftes na te komen. Een goede planning en organisatie zijn daarbij essentieel.”

Kevins tips & tricks 

Voor generatiestudenten: Als je een studiekeuze maakt, denk dan ook al eens goed na over wat je later met je studies wil doen en ga na waar er werkgelegenheid is. Maak gebruik van infomomenten op school of beurzen om vragen te stellen. Zo kan je ontdekken wat goed bij jou past zodat je niet helemaal opnieuw moet starten als blijkt dat een opleiding toch niets voor jou is.

Voor laatstejaarsstudenten: Doe zowel tijdens als na je studies veel extra activiteiten. Dat kan ook in het studentenleven door een rol op te nemen als verantwoordelijke in een vereniging of een studentenjob te zoeken. Zelf was ik als student ook actief als vrijwilliger bij een schaakclub en had ik een studentenjob bij de milieudienst. Zulke activiteiten kunnen je gebrek aan professionele ervaring compenseren en tonen bovendien dat je iemand bent die initiatief neemt en niet stilzit.

Een dag op de job van Kevin

Een doordeweekse werkdag voor mij hangt natuurlijk af van welke job ik die dag doe. Meestal ben ik aan het werk als animator bij XperiLAB. Daarvoor rijd ik met de wetenschapsbus rond naar scholen in heel België. Die truck is gevuld met experimenten om kinderen van 10 tot 14 jaar op een leuke manier met wetenschap in contact te brengen. Mijn dagen als animator beginnen al vroeg. ‘s Ochtends om 7u ben ik vaak al ter plaatse met de truck. Dan heb ik nog een uur om al het materiaal en de experimenten klaar te zetten voor de eerste klas eraan komt en ik met hen wetenschap ontdek. Gemiddeld zie ik per dag zo’n drie tot vier klassen. De experimenten en animatie zijn meestal dezelfde, maar de verschillende kinderen die per dag de truck bezoeken maken mijn werk gevarieerd en boeiend. 

Daarnaast ben ik ook nog klimaatcoach bij GoodPlanet. Voor die job geef ik workshops van ongeveer twee uur aan scholieren uit het middelbaar. De workshops beginnen altijd met een korte introductie om te peilen naar de kennis die de studenten al hebben over het klimaat. Daarna gaan ze zelf aan de slag met onze online webtool my2050.be die laat zien hoe de maatschappij van België er in 2050 zou kunnen uitzien. De bedoeling van de workshop is dat studenten beleidskeuzes maken over klimaat, net zoals de overheid. De tool is heel accuraat en gebaseerd op het huidige klimaatbeleid. De studenten moeten dan zelf beslissen of ze de bestaande maatregelen willen behouden of aanpassen. De tool toont vervolgens de impact die hun keuzes hebben op de maatschappij. Aan het einde van de workshop bespreken we de resultaten en beslissingen die de studenten genomen hebben.

Geïnspireerd door Kevin? Ontdek dan de opleiding Biologie of contacteer Kevin via LinkedIn.