Mentor & Professional Lars Godeau over vol voor je dromen gaan

Wil jij net zoals Lars Journalistiek studeren? Ontdek dan snel de opleiding!

Lars Godeau is een gedreven persoon die er volledig voor gaat eens hij zijn zinnen op iets gezet heeft. Dat dat geen lege begrippen zijn bewijst zijn professionele carrière wel. Na zijn master Journalistiek is hij via een aantal tussenstops uiteindelijk gestrand op de redactie van Het Nieuwsblad als eindredacteur. Als is “gestrand” hier misschien niet het juiste woord. Want hoewel Lars nu de job uitoefent waar hij naar streefde, is hij niet van plan om die tot het einde van zijn dagen als journalist te uit te oefenen. Vastroesten is niets voor hem, de gemotiveerde spirit behouden en er voor de volle 100% voor gaan daarentegen wel. 

“Ik wil eerst wat ik nu doe volledig in de vingers krijgen voor ik aan iets anders zou beginnen. Wel heb ik altijd gezegd dat ik niet tot aan mijn pensioen eindredacteur wil blijven. Ik wil ervoor blijven gaan in mijn job, maar dat hoeft niet per se in dezelfde functie te zijn. Ik heb op dit ogenblik eerder een ‘ik zie wel’-attitude. Ik laat de dingen op mij afkomen en als er zich een interessante kans voordoet dan zal ik die zoals altijd met overtuiging aangrijpen. Zo kwam ik onlangs ook per toeval terecht in het podcastproject van Het Nieuwsblad. Ik gaf mijn mening en kaartte wat verbeterpunten aan over de nieuwe podcast en voor ik het wist zat ik mee aan tafel voor de productie van de volgende aflevering.” 

Van media naar journalistiek 

Voor hij begon aan de masteropleiding Journalistiek had Lars er al een bachelor-en masteropleiding Communicatiewetenschappen opzitten. Die studie was een goede basis, maar toch had Lars het gevoel dat hij nog niet helemaal klaar was voor de arbeidsmarkt. Ervan overtuigd dat hij later in de media wou werken, koos hij voor de praktijkgerichte master Journalistiek. De ervaring die hij daar opdeed stoomde hem effectief klaar voor de job in de media waar hij van droomde. 

“Na veel theorie te hebben geblokt, was ik op zoek naar praktijkervaring en die vond ik in de journalistiekopleiding. Er was een stage aan verbonden, we werkten in kleine groepen en werden ongelooflijk goed begeleid. In tegenstelling tot veel universitaire opleidingen heb je in Journalistiek een naam. Bovendien leer je ook jezelf beter kennen. De master is breed in zijn vakgebied waardoor je een duidelijk beeld krijgt over welke richting je wilt uitgaan."

Niet te snel tevreden zijn helpt 

‘Zet door mag dan wel cliché klinken, Lars beaamt én bewijst dat het één van de meest effectieve middelen is om je doelen te bereiken. Na zijn opleiding was hij een tijdlang freelance journalist voor Het Nieuwsblad en werd hij voltijds copywriter bij Dreamland. Uit die job heeft hij nooit de voldoening kunnen halen waar hij naar op zoek was en naast de uren bleef hij dan ook doorwerken voor Het Nieuwsblad. Uiteindelijk wierp dat werk zijn vruchten af en na enkele maanden ging hij voltijds in dienst bij de krant.  

“Soms moet je gewoon eens iets doen dat je niet graag doet of iets waarvan je niet weet of het je wel iets zal bijbrengen. Dat realiseerde ik mij tijdens mijn studies, maar het kwam ook terug tijdens mijn professionele loopbaan. Een aantal keren dacht ik eraan om te stoppen, maar nu ben ik blij dat ik heb doorgezet. Ik besef nu dat de weg naar je doel niet altijd over een pad met rozenblaadjes gaat, maar dat er soms ook wel doorns aanwezig zijn. Als je iets echt wilt, moet je gewoon doorgaan en niet opgeven.” 

Lars’ productieve cocktail: deadlines, stress en adrenaline 

De grote uitdaging aan eindredacteur zijn is volgens Lars de deadline waarmee je dagelijks geconfronteerd wordt. Deadlines zorgen voor stress, stress voor adrenaline en dat is nu net wat Lars zo leuk vindt aan zijn job. Zo goed mogelijk werk proberen leveren binnen een beperkte tijdspanne motiveert hem elke dag om het beste van zichzelf te geven. 

“Je komt ’s ochtends binnen en moet letterlijk van 0 beginnen. Je gaat aan de slag met een hoop lege bladzijden die aan het einde van de dag een volmaakte krant moeten vormen. Je kan ook niet zeggen ‘ik hou het voor bekeken en doe de rest morgen wel’, maar dat is ook net het leuke eraan. Morgen begin je gewoon met een schone lei en maak je een nieuwe krant.” 

Lars’ tips & tricks 

Voor generatiestudenten: Denk heel goed na voor je je opleiding start. Gaan studeren omdat het moet of omdat je nog geen zin hebt om te gaan werken is niet de juiste motivatie. Om iets tot een goed einde te brengen is het beter dat je het echt, écht wilt doen. Het is ook niet erg om later niet onmiddellijk op je droomjob terecht te komen, maar smijt je gewoon. Zin hebben en werkijver zijn vaak belangrijker dan talent. Je mag nog zo’n goede pen hebben, daarmee alleen kom je er niet. 

Voor laatstejaarsstudenten: Piek op je stage en laat je niet doen. Laat genoeg zien dat je er bent en vraag of je dingen mag uitproberen die je graag wilt leren. Mijn eigen ervaring heeft mij geleerd dat je werkgever niet zomaar naar je toe zal komen en zal vragen wat je nog wilt doen. Dat moet je zelf aankaarten. Durf ook ingaan tegen beslissingen, maar leg je tegelijkertijd ook neer bij de ervaring. Je kan altijd tips geven om dingen anders aan te pakken, maar ga ook niet voortdurend in tegen mensen die al lang in de sector zitten. Zoek ergens een balans tussen interesse en zelfzekerheid en draag zo je steentje bij.

Een dag op de job van Lars 

Als eindredacteur begint mijn dag rond 15u. Het eerste wat ik dan doe is vergaderen met collega’s over de stukken die de journalisten hebben gemaakt. We denken na over hoe we de krant in elkaar gaan steken: wat komt er op welke pagina, welk nieuws verdient een prominente plaats en welk nieuws kan er desnoods sneuvelen. Daarna zetten we het geraamte op van de krant. We lezen de stukken na en kijken of ze goed in elkaar zitten. 

Vervolgens beginnen we met de vormgeving van de krant en denken we na over titels en foto’s. De eindredacteur is eigenlijk de man achter de krantenkoppen. Als ik titels verzin stel ik mezelf altijd de vraag ‘Zou ik zelf zin krijgen om een artikel met die kop te lezen?’. Op een paar uur tijd steken we zo de hele krant in elkaar. Als ik toekom op de redactie liggen er zestien lege pagina’s op tafel. De kunst bestaat erin om die tegen 22u30 helemaal gevuld te krijgen en natuurlijk een aantrekkelijke lay-out te geven. 

Mijn dag eindigt meestal ergens tussen 23u en 23u30. In het begin had ik wel wat moeite met die uren en vreesde ik ervoor dat mijn sociale leven zwaar zou lijden onder mijn job. Uiteindelijk valt dat heel goed mee. Ik ben verhuisd naar Antwerpen waar ik nu ook een hele nieuwe vriendenkring heb opgebouwd en nu vind ik mijn werkuren best wel leuk. Op zich verschilt mijn ritme niet zo heel erg van de meeste mensen, je moet er alleen vier uur bij optellen.

Geïnspireerd door Lars? Ontdek de opleiding Journalistiek of contacteer Lars via LinkedIn