Mentor & Professional Miguel Fernandez over je passies volgen
Wil jij net zoals Miguel Communicatiewetenschappen studeren? Ontdek dan snel de opleiding!
Voor Miguel Fernandez is passie de sleutel tot alles. Tot geluk in het leven en tot succes in een job. Die rotsvaste overtuiging draagt hij niet voor niets met zich mee. In plaats van een economische studie te volgen zoals de rest van zijn vrienden, koos Miguel voor Communicatiewetenschappen en in plaats van muziek als een hobby te houden, maakte hij er zijn job van. Nog voor hij zijn laatste examen had afgelegd, kwam Miguel al terecht bij Sony Music als streaming manager. Zeven jaar later werd hij als A&R Manager verantwoordelijk voor het scouten van artiesten. Dat doet hij nog steeds bij Sony Music, maar nu wel in Parijs.
“Naar mijn gevoel worden jongeren in het middelbaar te veel in hokjes gestoken. Zelf deed ik Latijn-Wetenschappen omdat dat goed zou zijn voor later, niet omdat ik het wou. De universiteit geeft je de eerste kans om proactief om te gaan met je eigen keuzes. Tot het allerlaatste moment was ik van plan om economie te studeren zoals mijn vrienden om zo opnieuw alle opties open te houden. Uiteindelijk was het mijn moeder die zei dat ik moest doen wat ik wou doen. Toen heb ik de knoop doorgehakt en ben ik voor communicatie gegaan, iets dat veel beter paste bij mij.”
Communicatie als springplank naar succes
Miguel is zichzelf dankbaar dat hij op de valreep koos voor Communicatiewetenschappen aan de VUB. Tijdens de opleiding ontwikkelde hij een breed beeld van de wereld, kritische zin en discipline. Communicatie is bovendien ook een heel moderne studie die veel keuze biedt in de wereld van vandaag. Miguel had het gevoel dat hij alle kanten op kon met zijn diploma. Dat bleek ook effectief het geval te zijn toen hij terechtkwam in de muzieksector, tegen al zijn verwachtingen in.
“In Communicatiewetenschappen krijg je meerdere inleidingsvakken waardoor je kan proeven van verschillende domeinen. Je krijgt er een goede en brede basis mee voor de rest van je leven. Ik beschouw de studies als een springplank die je kan helpen om te slagen in je carrière. De challenge aan de studie vind ik dat je goed moet nadenken over wat je ermee wilt doen. Je kan de marketing in, communicatiemedewerker worden of zelfs je eigen bedrijf starten. De breedheid is dus tegelijkertijd ook wel een uitdaging.”
Je passie vinden kan helpen
Hoewel hij al lang met muziek bezig was als hobby, had Miguel nooit gedacht dat hij ooit van zijn hobby zijn job zou kunnen maken. Muziek beschouwde hij als een passie die hij altijd naast de uren zou moeten beoefenen, vooral omdat muziek voor hem een creatieve bezigheid was en geen business. Dat veranderde toen hij in zijn masterjaar ging solliciteren voor Sony Music en werd aangenomen als streaming manager. Het startschot van zijn carrière in de muziekwereld was gegeven.
“Tijdens mijn studies was mijn mindset dat muziek een hobby was en moest blijven. Toen ik werd aangenomen bij Sony Music bewees ik aan iedereen, ook aan mezelf, dat mijn passie wel degelijk een job kon worden waar ik goed in was. Ik mocht de afspeellijsten van Sonic Music beheren op Spotify, Deezer en Apple Music en er marketingcampagnes rond maken. Die ervaring heeft mij geleerd dat je achter je dromen moet aangaan. De eerste stap is om je passie te ontdekken, de volgende om er vol voor te gaan.”
A&R Manager in Brussel en Parijs
Als streaming manager was het Miguels taak om zoveel mogelijk op de hoogte te blijven van de muziek die op lokaal en internationaal niveau uitkwam en om de muziek van Sony op verschillende outlets te promoten. Zo ontdekte hij ook onbekende artiesten waarvan hij zijn bazen soms terloops op de hoogte bracht. Daarmee bewees Miguel zijn vaardigheden als scout en zo kwam hij terecht in de baan van A&R Manager. Dagelijks ontdekt hij nieuwe artiesten en maakt hij hen groot. Dankzij zijn kennersoog voor Franstalig talent, kreeg Miguel de kans om zijn functie dicht bij de bron te gaan uitvoeren in Parijs.
“Ik had geen ervaring en kende niemand in de business op dat niveau, maar toen mijn toenmalige baas, Michel Van Buyten, mij de job van A&R (Artist & Repertoire) Manager aanbood dacht ik ‘waarom ook niet’. Als A&R ben je degene die de mensen binnenhaalt. Ik vergelijk mijn positie met de aanvaller in voetbal die de goal scoort. Ik ga naar concerten en leer managers en artiesten kennen. Samen ontwikkelen we het hele creatieve aspect. We werken aan de muziek, het beeld, het entourage en management. Twee jaar later krijg je succesverhalen met heel mooie muziek en dat is echt geniaal.”
De ondernemersdroom
Miguel is vol lof over zijn huidige job en organisatie, maar in de toekomst wil hij toch ook zijn eigen bedrijf starten in de muziekwereld. De ervaring die hij nu opdoet, wil hij gebruiken om ooit zelf iets van de grond af op te richten. Zo zal hij nog meer dan ooit kunnen genieten van zijn eigen verdiensten en leren van zijn eigen fouten. Miguel wil vooral zichzelf blijven uitdagen en niet achteroverleunen in zijn luie stoel na een paar successen. Extra verantwoordelijkheid en gepusht worden om nog bewuster om te gaan met zijn job zal daar volgens hem zeker bij helpen.
“Ik vind het belangrijk als persoon om ooit zelf iets te creëren en groot te maken. Het lijkt mij geweldig om te zien hoe je eigen bedrijf succesvol wordt. Ondernemerschap is iets waar ik veel belang aan hecht, al sinds mijn studies. Ik vond dat dat niet genoeg aan bod kwam in Communicatiewetenschappen en volgde daarom een extra cursus. Ik hou nu al van het gevoel dat ik deel uitmaak van een team dat hard vecht om tot een succes te komen. Samen tijd en geld injecteren in projecten die goed aflopen is geniaal. Je eigen bedrijf hebben versterkt dat gevoel alleen nog maar volgens mij.”
Miguels tips & tricks
Voor generatiestudenten: Neem de tijd om dingen uit te testen en om te ontdekken wat je zelf wil doen. Het gaat niet om wat je moeder, broer of beste maat wil dat je doet, maar om wat JIJ wil. Trek je niets aan van het hokjessysteem en settle niet zomaar voor een 9 to 5 job als dat niet is wat je wil. Think outside the box en durf actrice, zanger of bakker te worden. Vind iets dat je passioneert en ga daar dan voor de volle 1000% voor. Probeer zoveel mogelijk uit, vind nieuwe hobby’s en trek de wereld in met een open mind, zo leer je jezelf het best kennen.
Voor laatstejaarsstudenten: Begin al vanaf het begin van je laatste jaar goed na te denken over wat je in de nabije toekomst echt wil doen en in welke sector. Je kan niet vroeg genoeg beginnen met netwerken en jezelf laten zien. Ga naar seminaries of stap op het einde van colleges op je prof af voor een interessant gesprek. Kortom: show up. Bezoek de goede events, laat je omgeving weten wat je interesseert en wees zo proactief mogelijk.
Een dag op de job van Miguel
Op een doordeweekse werkdag sta ik meestal op tussen 9u en 9u30. Vaak moet ik ’s avonds naar concerten gaan, waardoor mijn werkdagen over het algemeen laat eindigen. In de voormiddag ben ik meestal op kantoor terug te vinden om zoveel mogelijk mails te beantwoorden. Dat is niet direct het leukste taakje, maar het hoort er wel bij als A&R Manager. Ik ben een tussenpersoon tussen de artiest en het coördinerend niveau en speel vaak boodschappen door van het ene niveau naar het andere.
Tussen 12u30 en 13u30 probeer ik te gaan lunchen met artiesten, managers andere A&R’s of mensen die de boekingen regelen bijvoorbeeld. Ik hecht er veel belang aan om de mensen met wie ik samenwerk ook te zien in een tof kader. Op zulke momenten leer je elkaar beter kennen en creëer je sterkere relaties. Dat zorgt voor een goede en vlotte samenwerking.
In de namiddag heb ik vaak meetings met artiesten. Twee namiddagen in de week neem ik mijn laptop mee naar de studio en werk ik daar. Ik vind het belangrijk om ook in het creatief proces betrokken te zijn en mijn mening te kunnen geven. Verder heb ik ook twee vaste meetings per week: één met het hele A&R-team en één met het A&R-team en het management. In die meetings brengen we elkaar op de hoogte van onze projecten en de artiesten waar we mee samenwerken. Tot slot zit ik dankzij mijn job ook heel vaak in het buitenland. Het afgelopen jaar kon ik vijftien reizen maken en dat vind ik echt geweldig. Zo leer ik nóg meer nieuwe mensen en plaatsen kennen.
Geïnspireerd door Miguel? Ontdek dan snel de opleiding Communicatiewetenschappen of contacteer Miguel via LinkedIn.