Wil je net als Ruben Communicatiewetenschappen studeren? Ontdek dan snel de opleiding. Heb je vragen voor Ruben na het lezen van dit artikel? Of ben je gebeten door zijn profiel? Contacteer hem dan zeker via LinkedIn.
Mentor & Professional Ruben Van Gucht over the road to success
Het was niet verwonderlijk dat sportliefhebber en wielerfanaat Ruben Van Gucht er al jarenlang van droomde om sportjournalist te worden. Met dat doel voor ogen koos hij voor Communicatiewetenschappen aan de VUB. Tijdens zijn masterjaar al kon Ruben beginnen werken voor de regionale sportzender, een kans die hij niet liet liggen. Zo stond hij tijdens zijn studies al met één voet in het werkleven en kon hij al eens proeven van de job waar hij al van kindsbeen af van droomde. De job beviel Ruben zo erg dat hij uiteindelijk besloot om vol voor het werk te gaan. Dat hij zijn thesis daarom nooit afwerkte heeft hij hem nooit beklaagd.
“Ik slaagde voor al mijn mastervakken, maar diende uiteindelijk nooit mijn thesis in. Door mijn werk bij de regionale tv raakte ik al snel ingeburgerd in het werkleven en studeren zei me niet veel meer. Ook tijdens mijn bachelorjaren was ik al aan het werk als gids bij een brouwerij. Ik zeg wel eens dat dat mijn eerste job was. Ik leerde er de kneepjes van presenteren en praten voor een publiek, misschien wel de belangrijkste vaardigheden voor een sportjournalist.”
De laatste rechte lijn
Toen hij begon aan zijn studies Communicatiewetenschappen, had Ruben een duidelijk einddoel voor ogen. Daarnaast beschikte hij ook over een goede dosis zelfkennis. Zijn keuze voor de VUB maakte hij uit zelfbescherming. Hij zou niet op kot moeten en zo minder verleid worden door het bruisende studentenleven. Het is duidelijk: voor Ruben waren zijn studies de laatste rechte lijn naar de job waar hij al jarenlang naar streefde. Om die te bemachtigen zou hij alles op alles zetten.
“Het hoger onderwijs en de academische wereld beschouw ik als de laatste rechte lijn naar het werkleven. In het middelbaar maakt het niet veel uit welke richting je volgt, je kan nadien nog alle kanten uit. Ook aan de universiteit kan je nog wel een beetje afwijken, maar toch niet té veel. Kunnen studeren is een kans die zich aandient die je met beide handen moet grijpen. Daarmee bedoel ik niet dat je jezelf moet opsluiten en enkel en alleen maar moet blokken, maar wel dat je er vol voor moet gaan want uiteindelijk zijn je studies de weg naar je droomjob.”
De droom van het klein manneke
Voor zijn eerste job was Ruben freelance sportjournalist bij de regionale televisiezender RTV. Al snel ging hij fulltime aan het werk voor de zender, tot hij twee jaar later journalist werd bij de digitale sportzender EXQI Sport. Die functie combineerde hij met werk voor Sporza. In 2011 kreeg hij de kans om fulltime aan het werk te gaan bij de VRT, waar hij sindsdien een opmerkelijke evolutie doormaakte. Vandaag presenteert Ruben het sportjournaal, heeft hij enkele eigen sportprogramma’s op de zender en becommentarieert hij wielerwedstrijden. Zijn droom is duidelijk bereikt.
“Ik vind alles leuk aan mijn job, maar het meest geweldige is toch dat ik dat heb kunnen waarmaken waarvan ik als klein manneke al droomde. Mijn dagen zijn goed gevuld en lang, maar dat vind ik absoluut geen probleem. Mijn werk is grotendeels als een hobby voor mij en ik ben dankbaar dat ik mijn dagen op deze manier mag vullen. De bakker uit het dorp moet trouwens ook heel hard werken om zijn zaak succesvol te maken. Er komt zeker heel wat kijken bij mijn job, maar niet meer dan bij andere mensen die hard werken om hun doelen te bereiken.”
Blijf jezelf
In zijn job staat Ruben dagelijks voor het grote publiek en wordt hij geconfronteerd met heel wat verschillende meningen. Zichzelf blijven beschouwt hij dan ook als een grote uitdaging. Specifieke toekomstdoelen heeft Ruben niet, maar wel hoopt hij een succesvolle carrière uit te bouwen waarin hij zich altijd goed heeft gevoeld, niet is moeten veranderen en zijn eigen passie heeft kunnen volgen.
“Het is niet eenvoudig om in een concurrentiële omgeving je eigen weg te blijven volgen. De kunst is om niet zomaar mee te doen met de anderen of jezelf te veranderen om zo succesvol of populair te worden. Toen ik net startte op de redactie raadde een collega mij aan om mijn wagon niet simpelweg te haken aan die van de anderen. Die raad heb ik altijd opgevolgd. Niet iedereen vindt dat even leuk en soms ondervind ik wel wat tegenwind, maar die houding heeft mij ook heel wat bijgebracht.”
Rubens tips & tricks
Voor generatiestudenten: Ga keihard voor je dromen. Dat betekent niet per se dat je sportjournalist of woordvoerder van een grote politieke partij moet worden. Succes kan je op ontelbare manieren meten en hoeft niet altijd groots te zijn. Er is daarentegen wel maar één manier waarop je succes kan bereiken en dat is werken, werken, werken. Je zal je dromen niet waarmaken door in je strandstoel te liggen. Het is zweten en knokken, maar uiteindelijk ook hard genieten.
Voor laatstejaarsstudenten: Solliciteer niet enkel bij de grootste bedrijven als je net afstudeert. Het is veel effectiever om eerst in een kleiner bedrijf je waarden te tonen en je zo te laten opvallen. Zo maak je jezelf zichtbaar, ook bij de grotere organisaties, en kan je uiteindelijk je plaats bij hen afdwingen. Doe eerst ervaring op en zorg ervoor dat je je droombedrijf concrete vaardigheden kan aanbieden. Zo vergroot je je eigen jobkansen aanzienlijk.
Een dag op de job van Ruben
Door mijn variabel takenpakket is het moeilijk om een gewone werkdag te beschrijven. De journaaldagen zijn het meest doorsnee. Die breng ik volledig door op de VRT. Tussen 10 en 11 uur kom ik aan op de redactie en mijn werkdag eindigt rond 20u, wanneer het journaal afgelopen is. Voor het journaal begint, zit ik vaak in vergadering, maak ik nieuwsitems en werk ik mezelf in in de onderwerpen. In totaal beslaat het journaal ongeveer 40% van mijn werktijd bij de VRT. Daarnaast maak ik zelf nog een aantal programma’s zoals De Weekwatchers op zaterdagochtend en de wielertalkshow Extra Time Koers en geef ik ook commentaar voor Sporza bij wielerwedstrijden. Die dagen zien er meestal heel anders uit want die breng ik door op verplaatsing en niet op de redactie. Tot slot ben ik ook nog vrij actief in het theaterdomein en krijg ik ook regelmatig presentatieopdrachten voor bedrijven.
Wil je net als Ruben Communicatiewetenschappen studeren? Ontdek dan snel de opleiding. Heb je vragen voor Ruben na het lezen van dit artikel? Of ben je gebeten door zijn profiel? Contacteer hem dan zeker via LinkedIn.