

Nikos Deligiannis, professor aan de onderzoeksgroep ETRO, Department of Electronics and Informatics, van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en hoofdonderzoeker bij imec, heeft een prestigieuze ERC Consolidator Grant in de wacht gesleept voor zijn onderzoeksproject IONIAN, Reinventing Multiterminal Coding for Intelligent Machines. Met een financiering van bijna 2 miljoen euro (1.999.404 euro) van de European Research Council zal Deligiannis de komende jaren baanbrekend onderzoek verrichten naar de manier waarop intelligente machines met elkaar communiceren om samen de omgeving waar te nemen en taken uit te voeren.
Met IONIAN wil professor Deligiannis ‘semantic multiterminal coding’, een cruciale technologie voor de communicatie tussen slimme systemen, volledig herdenken. In een tijd waarin de hoeveelheid data die gegenereerd wordt door autonome voertuigen, mobiele robots en slimme sensoren exponentieel groeit, lopen traditionele compressie- en communicatietechnieken tegen hun limieten aan. “Denk aan videobeelden, LiDAR puntwolken en dieptecamera beelden of andere complexe dataformats, die razendsnel gedeeld en geïnterpreteerd moeten worden tussen verschillende machines”, zegt Deligiannis. “Maar bestaande technologieën raken verzadigd. Dat vertraagt niet alleen de werking van intelligente systemen, maar ondermijnt ook hun vermogen om hun omgeving efficiënt en betrouwbaar waar te nemen.”
Met IONIAN wil Deligiannis een nieuw kader ontwikkelen dat klassieke theorieën over gedistribueerde broncodering en signaalverwerking, waarbij meerdere apparaten (of sensoren) elk apart gecorreleerde data comprimeren, combineert met de allernieuwste inzichten uit computer visie (de technologie die een computer leert om beelden te begrijpen), deep learning, generatieve artificiële intelligentie, en verklaarbare artificiële intelligentie (XAI). “We willen modellen ontwikkelen die niet alleen efficiënt zijn, maar ook transparant”, legt Deligiannis uit. “Dat betekent dat we niet alleen inzetten op sterke prestaties, maar ook op het begrijpelijk maken van de beslissingen die een AI-model neemt. In toepassingen waar veiligheid centraal staat, zoals autonoom rijden of industriële robotica, is het essentieel dat we begrijpen hoe en waarom een systeem tot bepaalde conclusies komt.”
Binnen de onderzoeksgroep ETRO van de VUB vormt het project een belangrijke stap in de versterking van fundamenteel en toegepast onderzoek naar slimme, transparante technologieën. “Bij ETRO combineren we technologische diepgang met maatschappelijke relevantie”, aldus Deligiannis. “IONIAN kadert daar perfect in, we willen intelligente machines bouwen die samen met de wereld interageren, maar die dat op een betrouwbare, begrijpelijke en veilige manier doen.”
Concreet zal het project onder andere theoretische beperkingen in de huidige coderingssystemen en AI-systemen proberen te doorbreken, nieuwe interpreteerbare AI-modellen ontwerpen, en methoden ontwikkelen die de uitlegbaarheid van die modellen versterken. De impact reikt verder dan de academische wereld: het project heeft als ambitie om de samenwerking tussen intelligente machines naar een hoger niveau te tillen, met toepassingen in mobiliteit, automatisering, gezondheidszorg en meer. “De toekomst van AI, autonome voertuigen en robotica is coöperatief”, besluit Deligiannis. “En dat vereist dat machines niet alleen het uitwisselen van data, maar ook dat zulks op een theoretisch onderbouwde manier gebeurt, en dat wij als mensen ook begrijpen hoe ze die beslissingen nemen.”
Met de ERC Consolidator Grant bevestigt de Europese Commissie haar vertrouwen in het strategisch fundamenteel onderzoek van professor Deligiannis en zijn team. Voor de VUB betekent dat opnieuw een erkenning van de wetenschappelijke excellentie die haar onderzoeksgroepen internationaal uitstralen.
Meer info:
Prof. Nikos Deligiannis: Nikos.Deligiannis@vub.be