Het is al laat wanneer de VN-delegatie van India in een informeel overleg haar ontwerpresolutie voor een verzwaring van de sancties tegen Noord-Korea voorlegt. China lijkt haar veto in de Veiligheidsraad te gaan stellen. De Britse onderhandelaar komt met een opmerkelijk voorstel om de impasse te doorbreken. “Moesten we nu eens wat broodjes laten komen van Opinio, hier op de campus?”

Euhhh… de United Nations in Etterbeek? Worden er op de VUB toneelstukjes opgevoerd? Ja en nee. Bovenstaand tafereel zou zich zomaar kunnen afspelen tijdens een VUBMUN-conferentie, een modelconferentie van de VN die door studenten van de VUB enkele malen per jaar wordt georganiseerd. Model United Nations of MUN is een simulatieve activiteit waarbij studenten afgevaardigden worden in verschillende commissies van de Verenigde Naties, waarbij ze in feite de rol aannemen van de VN-afgevaardigden van een bepaald land, of in sommige gevallen van politieke figuren en organisaties. Het doel van deze commissies is het schrijven en uiteindelijk aannemen van een resolutie met concrete beleidsvoorstellen, naar analogie van de VN-wetgeving.

In de huid van een ander

VUB-alumna Dita Toska nam in het verleden deel aan verschillende conferenties. “Misschien ziet het er voor een buitenstaander wat belachelijk uit: een aantal studenten die in een lokaal samen diplomaatje spelen. Het blijft natuurlijk een wat artificieel gegeven maar vrij snel, al tijdens mijn stage, kwam ik erachter dat al die skills die je bij VUBMUN opdoet heel goed van pas komen in een werkomgeving. De onderhandelingstechnieken, de clausules die worden opgesteld, tot zelfs het op de juiste plaats zetten van een komma: ik had het tijdens VUBMUN allemaal zo ervaren.” Ook VUB-alumnus Loyle Campbell had aanvankelijk wat plankenkoorts bij zijn eerste conferentie. “Je speelt een rol en voor mij was het een beetje moeilijk om in de huid van een personage te kruipen. Het was vooral de eerste dag een beetje bizar, maar nadat je de schwung erin hebt gekregen is het best leuk. Aan het einde van mijn studie had ik aan acht conferenties deelgenomen. Al die deelnames hebben me structureel inzichten verschaft in buitenlands beleid en internationale betrekkingen, omdat sommige van de onderwerpen die ik als afgevaardigde voor VUBMUN behandelde nog steeds relevant zijn.”

Het voortraject

Net als in de werkelijkheid, word je niet vanaf dag één diplomaat. Elk jaar wordt er een team van tien studenten geselecteerd om training te krijgen in verband met alles rond diplomatie en MUN. Ze worden door drie andere studenten of ‘board members’, die verkozen werden uit het team van het voorbije jaar, klaargestoomd om te leren onderhandelen, compromissen te sluiten en om in het openbaar te leren spreken. Een van de begeleiders die dergelijke trainingen geeft is VUB-alumnus Filip Lismont. “De deelnemende studenten krijgen gedurende drie weken voorafgaand aan een conferentie drie trainingen per week en worden daarnaast ook individueel begeleid. Ik geef trainingen over speechen en leer de studenten hoe ze moeten omgaan met de anderen, want het is deels competitie, deels samenwerking. Ik druk ze vooral op het hart dat iedereen die daar voor het eerst komt bloednerveus is. Mijn derde training gaat dan over het feit dat je niet aantreedt als student maar als een vertegenwoordiger van een land. Vaak moet je de interesses van zo’n land ten koste van je persoonlijke moraliteit beschermen. Tijdens zo’n conferentie is het de kunst om de ander te respecteren als gesprekpartner, als mens, ongeacht de standpunten die men inneemt.” De trainingen en het team worden af en toe bijgestaan door een netwerk van alumni en andere professionals.

Gevormd voor het leven?

Voor Dita Toska was VUBMUN veruit haar beste ervaring tijdens haar studie aan de VUB. “De omkadering was fantastisch, mijn vriendengroep werd erdoor bepaald en ook mijn beslissing om tijdens de studie over te stappen van een richting in de advocatuur naar die van de diplomatie en de politiek heeft allemaal te maken met mijn ervaring bij VUBMUN.” Dita wil snel haar opgedane kennis omzetten in de praktijk. “Na mijn rechtenstudie aan de VUB vertrok ik naar Engeland om een diploma te behalen in vennootschaps- en financieel recht. Daarna volgde ik aan de KUL Europese studies. Nu ben ik in China voor mijn Master in Chinese Studies waarbinnen ik het traject Chinees recht volg. Ik hoop in juli af te studeren en wil me daarna binnen de Europese instellingen actief engageren op vlak van policymaking in relatie tot China. Binnen de EU is er een grote nood aan China-experts en er zijn er bijna geen die in China werden opgeleid in deze materie.”

Ook Loyle Campbell heeft dankzij zijn deelnames aan MUN-conferenties een duidelijke professionele keuze gemaakt. “Ik heb aan de VUB mijn bachelor in de social sciences behaald. Ik koos voor de VUB omdat dit studieprogramma in het Engels gedoceerd wordt. De VUB biedt trouwens heel veel mogelijkheden voor studenten. Er zijn beurzen, masterclasses, ik deed mee aan collegium vocale in Toscane, maar ook aan conferenties in het kader van Eutopia. In mei heb ik mijn master afgerond en nu werk ik aan internationaal energiebeleid bij een denktank in Berlijn. Ik behandel er buitenlands beleid op vlak van grondstoffen en industrie.”

Filip Lismont was direct vertrouwd met de internationale context van MUN. “Ik heb in mijn jeugd op verschillende plekken in de wereld gewoond, altijd binnen een internationale gemeenschap. Voordat ik Social Sciences en European and International Governance aan de VUB studeerde, had ik zelfs nooit in België gewoond. Vanaf de eerste seconde heb ik er geen spijt van gehad. Ik heb veel geleerd aan de VUB maar ook van de VUB. En ik heb gemerkt dat er hier heel wat knappe koppen rondlopen. Alexander Mattelaer en Jonathan Holslag zijn veruit de meest prominente professoren rond geopolitiek in België. En daar mogen we best trots op zijn.” Filip wordt binnenkort, na een stageperiode van zes maanden, vaste medewerker bij de Africa Europe Foundation, een denktank die de relaties tussen de Afrikaanse, de Europese Unie en bilateraal behartigt.

En dan de prijzen nog

“Ik was er vooral met de mentaliteit om sterker te worden als persoon en niet om de beste te zijn.” Dita Toska

 

VUBMUN probeert elk jaar om ofwel naar Cambridge of Oxford te gaan. Daarnaast is er elk jaar een conferentie in wereldsteden als New York, Tokyo, Panama, Madrid of Londen. In februari vond de 24ste editie van de London International Model United Nations plaats. Daar nam een team van twintig VUB-studenten uit verschillende bachelor- en masteropleidingen aan deel en behaalde er een klinkend succes. Voor Dita Toska klinkt dit niet als een verrassing. “Mijn eerste conferentie was in Oxford, de plek waar de sterkste MUN-teams van Europa aanwezig zijn. Ik was er vooral met de mentaliteit om sterker te worden als persoon en niet om de beste te zijn. Dat ik uiteindelijk toch met een tweede prijs naar huis ging en een andere VUB’er met de eerste was een opkikker in de zin van ‘misschien zijn we toch niet zo slecht in wat wij doen.’

Op vubmun.be vind je meer informatie over de activiteiten en het programma van VUBMUN