Niet minder dan 18 leerlingen hebben zich ingeschreven voor het zevende jaar ASO Bijzondere Wetenschappelijke Vorming. Voor deze nieuwe opleiding hebben de VUB en het GO! Atheneum Etterbeek de handen in elkaar geslagen en wordt bovendien dit jaar voor het eerst georganiseerd. Het zevende jaar ASO verdiept zich in wiskunde, chemie en fysica. Er is ook ruimte voorzien om het academisch Nederlands te introduceren, waar papers schrijven en presentaties geven centraal staan. Wij zochten de zevendejaars op hun eerste schooldag (3 september 2018) aan de VUB waar ze hun eerste indruk en motivatie met ons deelden.
Foto's: Bas Bogaerts | Tekst: Lies Feron en Prince Vandorpe
Meer weten over Wiskunde? Wiskunde studeren? Internationale wiskunde-iconen ontmoeten? Dan moet je aan de Vrije Universiteit Brussel zijn. Bekijk hier ons aanbod voor leerlingen en een breed publiek.
Houda Kassou doorliep haar middelbare school in het atheneum Karel Buls in Brussel, begon daarna aan de richting biomedische wetenschappen aan de VUB en besloot na een jaar om terug te schakelen naar het zevende jaar ASO Bijzondere Wetenschappelijke Vorming.
Waarom volg je dit zevende jaar?
“Ik volgde biomedische wetenschappen alleen voor de vrijstellingen die ik kon verkrijgen bij geneeskunde, mijn droomopleiding. Maar het aantal herexamens in de biomedische wetenschappen maakten mij onzeker. Na lang wikken en wegen koos ik voor het zevende jaar ASO om mijn tekorten bij te benen. Ik zie het zevende jaar ASO als een stap naar terug om nadien twee grote stappen voorwaarts te maken.
“Het zevende jaar ASO is voor mij een geschikte opleiding omdat er ook een link gemaakt wordt met het ingangsexamen van geneeskunde. Zo komen de examenvragen uitgebreid aan bod. Ook voor andere opleidingen zoals ingenieur, piloot of de militaire school is het zevende jaar ASO interessant. Met zestien uren wiskunde per week is er sprake van een sterke basis", aldus Houda.
Ook Benjamin Hoerée waagt zich aan het zevende jaar ASO.
Wat is jouw eerste indruk?
“Ik vind het heel spannend. Toen ik op het Koninklijk Atheneum Etterbeek aankwam dacht ik: oei, ik zit terug op de middelbare school. Maar toen we op de campus van de VUB aankwamen voelde ik toch een subtiel verschil. Het middelbare schoolgevoel is wel niet volledig verdwenen en dat vind ik best wel jammer. Ik had namelijk liever afscheid genomen van die periode. Voor de rest zie ik het zevende jaar ASO wel zitten.”
Waarom volg je dit zevende jaar?
“Ik heb mijn voeten geveegd aan wiskunde in het middelbaar. Dit wil ik nu rechtzetten. Om biologie te kunnen studeren aan de universiteit moet mijn basis voor wiskunde opgefrist worden."
Ook Camila Lakhouit vindt het zevende jaar ASO een spannende gebeurtenis. “Ik studeerde drie jaar vroedkunde op de hogeschool en mijn stages lieten mij naar meer smaken. Daarom besloot ik mij in te schrijven voor het zevende jaar ASO om nadien mijn kans te wagen op het ingangsexamen geneeskunde. Welke specialistie ik ga kiezen is mij nog een raadsel, voorlopig wil ik met het zevende jaar met beide voeten nuchter op de grond staan."
Hoe heb je dit zevende jaar gevonden?
"Ik heb me pas ingeschreven voor het zevende jaar ASO op de eerste schooldag. Aanvankelijk was ik ingeschreven aan de VUB, maar toen ik uitlegde dat ik zocht naar een voorbereidingsjaar voor de opleiding geneeskunde, verwees de VUB mij vervolgens door naar dit zevende jaar. Daar ben ik best blij om. Het is niet alleen een interessante voorbereiding op het ingangsexamen, maar qua afstand is de campus van de VUB enorm praktisch voor mij."Voor Rafael Lodewijckx was de eerste schooldag eerder een zenuwslopende gebeurtenis. Hij had namelijk schrik dat zijn basis voor wiskunde een struikelblok zou zijn in het zevende jaar ASO. "Het valt achter bekeken goed mee. Ik ken de groep nu al wat beter, wat mijn zelfvertrouwen opkrikte. De leraren lijken er in ieder geval klaar voor om alles in goeie banen te leiden." [Lees verder onder de foto]
Waarom volg je dit zevende jaar?
"Ik heb economie en moderne talen gestudeerd aan het Maria Boodschaplyceum en ik had slechts drie uur wiskunde per week, dat leek mij onvoldoende. Via Bruzz las ik een artikel over het zevende jaar aan de VUB en zo ben ik hier terechtgekomen. Ik heb nog geen idee wat ik na het zevende jaar ASO ga studeren, een opleiding ingenieur behoort misschien wel tot de mogelijkheden. Het zevende jaar ASO biedt de mogelijkheid om een jaar jouw basiskennis te verdiepen en geeft jou ook extra tijd om na te denken over de juiste studiekeuze, zonder studiepunten te verliezen."
Last but not least, maken we even kennis met Nikita Meevies. Zij heeft een compleet andere opleiding gevolgd op de middelbare school dan de andere leerlingen uit het zevende jaar ASO. Zij volgde een opleiding waar paardrijden centraal stond. Voor haar betekent het zevende jaar ASO eerder een zoektocht naar haar sterke en zwakke punten.
Waarom volg je dit zevende jaar?
"Ik heb paardrijden gevolgd op de middelbare school, een compleet andere studierichting dus. Mijn opleiding bestond uit halve dagen paardrijden en op de andere halve dagen kregen we gewoon les op de schoolbanken. Hierdoor beschik ik over weinig theoretische basiskennis en heb ik geen zicht over mijn sterke of zwakke punten. Het zevende jaar ASO moet mij helpen uitzoeken of een opleiding in het hoger onderwijs met wetenschappen en wiskunde de juiste keuze is."
Wij wensen alle zevendejaars alvast een fijn en vruchtbaar schooljaar toe!