Toelatingsvoorwaarden

Welk diploma is vereist?

Dit hangt af van het studieprogramma (bachelor, master, voorbereidingsprogramma, schakelprogramma) waarvoor je je wil inschrijven. Hoe checken? Bij 'programma' scrol je naar het studieprogramma van jouw keuze en klik je op 'toelatingsvoorwaarden'. Hier vind je onder meer de diplomavoorwaarden terug.

Wil je instromen met een ander diploma, neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van de faculteit om een individueel studietraject te bekomen. Ook met vragen over vrijstellingen en vakkenpakketten kan je hier terecht.

Welke toegangsproeven moet ik afleggen?

Om te kunnen starten aan de opleiding hoef je geen toegangsproeven af te leggen.

Zijn er taalvoorwaarden?

Voor sommige talen is voorkennis vereist, maar voor andere helemaal niet. Voor Nederlands, Frans en Engels hanteren we aan de VUB de eindtermen van het algemeen secundair onderwijs als richtlijn om aan de opleiding te beginnen. Voor Duits en Spaans is voorkennis niet noodzakelijk, maar natuurlijk wel nuttig.

Schrijf je in!

Wil je je inschrijven aan de VUB? We helpen je graag zo vlot mogelijk door de verschillende stappen van het inschrijvingsproces.

Start je inschrijving

Vragen over de inschrijvingsprocedure? 

Ontdek handige tips, een stap-voor-stap gids om je in te schrijven en vind een antwoord op de meestgestelde vragen.

Prijs voor Duits

De talenopleidingen van de VUB schrijven jaarlijks de Prijs voor Duits uit. Deze prijs is er voor (klas)groepen of individuele leerlingen die bereid zijn om een bijzondere prestatie op het gebied van Duits neer te zetten.

Interesse? Stuur een mailtje naar faclw@vub.be

Bereid je voor

Kan ik de opleiding wel aan? Het is een vraag waar veel studiekiezers mee kampen. Een goede voorbereiding helpt je om met een gerust gemoed aan je studies te beginnen. Dit doe je door te achterhalen of je over voldoende voorkennis beschikt en bij te schaven waar nodig (aan de hand van online toetsen en andere voorbereidingsactiviteiten).

    Test je kennis      Andere voorbereidingsactiviteiten

Als je aan de opleiding Toegepaste Taalkunde begint, verwachten we dat je van taal houdt. Dat is de belangrijkste basis voor onze studenten. Als je Engels of Frans studeert, dan bouw je in de opleiding verder op je kennis uit het secundair onderwijs. Voor Duits en Spaans is voorkennis een pluspunt, maar zeker niet noodzakelijk. Die opleidingen beginnen vanaf nul. Welk talenpakket je ook kiest, we verwachten dat je het Nederlands goed beheerst.

Een universitaire studie betekent ook vooral je studiemethode aanpassen, want je krijgt veel meer leerstof en je moet je studiewerk zelfstandiger organiseren. Onze medewerkers van Studiebegeleiding helpen je om de juiste studiemethode te vinden. Zij bieden onder andere individuele begeleiding, workshops, tips en tricks aan.