Is Bio-ingenieurswetenschappen iets voor jou?

Wil je weten of de opleiding Bio-ingenieurswetenschappen bij je past? Ontdek het via onderstaande informatie en activiteiten.

Wat houdt deze opleiding in?

Als bio-ingenieur combineer je wetenschappelijke inzichten met ingenieurstechnieken. Je gebruikt interessante eigenschappen van planten, dieren en micro-organismen in een andere context om zo onze levenskwaliteit te verhogen. Je grijpt in op de natuur door genen en moleculen te modelleren naar onze behoeften. Of je bootst hun nuttige eigenschappen na op een heel ander terrein. Als bio-ingenieur heb je best een stevige portie creativiteit en boeien alle wetenschappelijke vakken jou. Kortom, bij een bio-ingenieur past niet één bepaalde job. Ontdek welke bio-ingenieur jij wilt worden via 'bio-ingenieurs aan het werk' en lees testimonials van VUB alumni en andere professionals. 

Ontdek het studieprogramma 

Dit is wat studenten en oud-studenten vinden van de opleiding:

 • Elyn Meert | Studente Bio-ingenieurswetenschappen
  "De opleiding Bio-ingenieurswetenschappen is voor mij een perfecte mix van de verschillende takken van de wetenschap. Als student kan je ontdekken waar je echt mee verder wil. Naast een brede theoretische basis krijg je ook een grote portie labosessies waarin je de theorie kan toepassen. Die worden in de hogere jaren steeds groter en specifieker. Zo krijg je een goed beeld van de mogelijkheden die deze studierichting te bieden heeft. Een troef van de VUB? Labosessies in kleine groepen. Daardoor ben je optimaal begeleid en kan je vragen stellen. Je kan altijd goed met alles meewerken en bent in alle stappen betrokken. Zo leer je zoveel mogelijk."
   
 • Eva Tyteca | Oud-studente Bio-ingenieurswetenschappen
  "Ik koos voor de VUB omwille van het vrijzinnige karakter. Ook het les volgen in kleine groepjes en het nauwe contact met de proffen sprak mij sterk aan. Ik ben een sociaal iemand en kom graag onder de mensen, maar ik gedij toch beter in kleine groepen dan in grote. Vanaf het 1ste jaar al heb ik gebruikgemaakt van die dichte contacten. Ik sprak de proffen aan als ik vragen had en die werden ook elke keer beantwoord.” 
  Lees het volledige verhaal
   

Het verschil met Biologie

Als bioingenieur ben je geboeid door het leven, van mens tot bacterie. Je bent gedreven, creatief en innovatief en wil nieuwe technologieën ontwikkelen voor de landbouw, het milieu, de gezondheidszorg, de maatschappij en de industrie. Als bioloog zit je vol vragen en ga je graag op onderzoek uit. Je bent nieuwsgierig, je wil begrijpen hoe je omgeving in elkaar zit. Je wil natuurfenomenen verklaren en voorspellen, en patronen herkennen in wat er dagelijks rondom jou gebeurt.

Het verschil met Biomedische Wetenschappen

Bio-ingenieur verschilt ook met de opleiding Biomedische Wetenschappen. Als biomedisch wetenschapper ben je geboeid door geneeskunde en biomedische processen die voorkomen bij de mens. Je wil alles weten van het wetenschappelijk onderzoek rond ziekte en gezondheid van de mensheid.

Maak kennis met je docenten

Volgens MIT Technology Review is ze een topinnovator, volgens New Scientist het grootste wetenschapstalent van de Lage Landen. De Brusselse bio-ingenieur prof. dr. Damya Laoui onderzoekt baanbrekende immunotherapieën tegen kanker én vond zelfs al een vaccin uit. Hierdoor werd ze uitgeroepen tot Wetenschapstalent van 2018.  Ook maakt ze deel uit van de onderzoeksgroep Cellular and Molecular Immunology (CMIM). Prof. Dr. Damya Laoui zet zich onder anderen ook in om jongeren te stimuleren voor STEM-studies te kiezen. Ze wil in het bijzonder jongeren met een migratie-achtergrond meer zelfvertrouwen geven om universitaire studies te starten, en (jonge) vrouwen aanmoedigen om een wetenschappelijke carrière uit te bouwen.

Er is natuurlijk nog veel méér onderzoek nodig om alle kankers te bestrijden én te voorkomen. En daarvoor zijn soms proefdieren nodig... In de video die ze samen met de Universiteit van Vlaanderen maakte, gaat ze hier dieper op in. 

Waarom studeren aan de VUB?

Studeren aan de VUB levert je meer op dan alleen een diploma. Je leert met een open blik en vrij van vooroordelen naar de wereld te kijken. Je scherpt je kritische denkvermogen aan en leert je mening te uiten. En je engageert je om, naast je studies, deel te nemen aan zinvolle maatschappelijke projecten die van de wereld een betere plek maken. Kortom, bij de VUB geef je vorm aan je identiteit. Aan wie je vandaag bent en morgen wil zijn.

Ontdek de troeven van onze universiteit

Studeren op jouw maat

Kies je voor het modeltraject of een studietraject op maat?

Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie ligt het misschien moeilijker om voltijds met je studie bezig te zijn. Omdat je bijvoorbeeld je studies wil combineren met een job of omdat je aan topsport doet. Op zich is dat geen probleem, want je hoeft een bachelor- of masteropleiding niet voltijds op te nemen.

Zo kan je er ook voor kiezen om de studielast te spreiden over een langere periode door tussen de 25 en 35 studiepunten op te nemen per academiejaar (om je een idee te geven: 1 studiepunt staat gelijk aan 25 à 30 uur studietijd). Welke vakken je opneemt, kies je in samenspraak met je studietrajectbegeleider. Meer info nodig? 

 Hoe ziet een studietraject eruit?                             Contacteer de studietrajectbegeleider van jouw faculteit

Studeren op jouw maat

Reflex-statuut

Heb je een functiebeperking, een leerstoornis, een chronische ziekte, ben je je eigen zaak aan het opstarten of bevind je je in een situatie die studeren minder vanzelfsprekend maakt? Dan kom je in aanmerking voor het reflex-statuut.

Via dit statuut kan je studie- en examenflexibiliteit aanvragen met als doel om jouw studieslaagkansen te maximaliseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan toegankelijk cursusmateriaal, meer tijd om een examen af te leggen, een (schrijf)tolk, een spreiding van je examens, noem maar op.

Ontdek alles over het reflex-statuut 

Studeren op jouw maat

Werken en studeren combineren

Helaas, aan de VUB is het niet mogelijk om de opleiding Bio-ingenieur te volgen in avondonderwijs, een individueel studietraject op maat is wel mogelijk.

Studeren op jouw maat

Topsport en studeren

Wil je jouw topsportcarrière combineren met een studie aan de VUB? Dat is een goed idee, want het geeft je meer zekerheid als je na je sportcarrière de arbeidsmarkt wil betreden.

Onze dienst Topsport & Studie werkt samen met jou een studieprogramma op maat uit en begeleidt je doorheen je hele studieloopbaan.

Ontdek alles over topsport en studeren aan de VUB

Studeren op jouw maat

Studeren met een functiebeperking

Heb je een beperking (zoals een leerstoornis, een chronische medische aandoening, psychiatrische of sensoriële functiebeperkingen)? Dan kan je studie- en examenflexibiliteit aanvragen via het reflex-statuut om je studieslaagkansen te maximaliseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan toegankelijk cursusmateriaal, meer tijd om een examen af te leggen, een (schrijf)tolk, een spreiding van je examens, noem maar op.

Ontdek alles over het reflex-statuut 

Voor extra ondersteuning kan je daarnaast ook een beroep doen op andere VUB-studentendiensten. Enkele voorbeelden: een kot aangepast voor rolstoelgebruikers, studiebegeleiding en een studieprogramma op maat, psychologische en medische hulpverlening, enzovoort.

Lees meer over studeren in bijzondere situaties

Studeren op jouw maat

Studiebegeleiding

Een ervaren team van studentenpsychologen, studiebegeleiders en studietrajectbegeleiders staat voor je klaar met studieadviesbegeleiding en training op maat. En dat in elke fase van je studieloopbaan.

 • Individueel: advies over jouw studiekeuze, stress- en faalangsttraining, hulp bij het opstellen van een examenplanning, hulp voor studenten met dyslexie, ...
 • In groep (workshops, trainingen): hulp bij je zoektocht naar een onderwerp voor je bachelor- of masterproef, leren presenteren, omgaan met stress en faalangst, ...
 • Tools: een voorbeeld van een goede weekplanning, tips en tricks voor een goede studiemethode, een stappenplan voor het maken van de juiste studiekeuze, …

Ontdek wat Studiebegeleiding voor jou kan betekenen

Studeren op jouw maat

Studeren in het buitenland

Je kan naar het buitenland tijdens je studies Bio-ingenieurswetenschappen. Je kan op Erasmus, maar je kan ook in het 2de semester van de 3de bachelor les volgen aan een andere universiteit, binnen of buiten Europa. Ook voor je masterproef of stage kan je aan de slag in het buitenland.

Meer over studeren in het buitenland