
Onderwijskwaliteit van de opleiding
Onderwijskwaliteit staat centraal aan de VUB. Dat zeggen we niet zomaar: we nemen regelmatig onze opleidingen vakkundig onder de loep om ze af te stemmen op de veranderende noden van onze studenten in een snel veranderende samenleving.
Onderstaande publieke informatie maakt deel uit van het kwaliteitszorgsysteem van de Vrije Universiteit Brussel en werd bekrachtigd door de Academische Raad op 27/02/2023.
Troeven van de opleiding
- Gedreven en geëngageerd onderwijsteam: experten erkennen de sterke kwaliteitscultuur. Het onderwijsteam zet actief in op vernieuwende werk- en evaluatievormen. Aandachtspunten worden terdege opgevolgd. Studenten omschrijven de houding van assistenten en docenten als open en toegankelijk.
- Vinger aan de pols bij alle actoren: de opleiding heeft een goede voeling met de actualiteit binnen het vakgebied en de bredere maatschappij. Er is structureel ruimte voorzien voor input vanuit studenten, alumni, peers aan andere instellingen en werkveld. De opleiding consolideert momenteel een procedure voor een interuniversitaire benchmarking van masterproeven.
- Praktijkgericht leren, in het werkveld: via stage en opleidingsonderdelen als ‘Samen leren in detentie’, ‘International Study Field Visit’, ‘Politiestudies’, ‘Kwalitatief Criminologisch Onderzoek’, alsook bij de profielen in de master, leren studenten rechtstreeks van en in samenwerking met professionals.
- De ligging in de hoofdstad Brussel: de hoeveelheid aan (internationale) instellingen en organisaties biedt heel wat opportuniteiten. In het programma is er een meertalige vorming (Frans en Engels) voorzien.
- Aandacht voor communicatie: de opleiding heeft een opleidingsbrede onthaalpagina op het elektronische leerplatform, welke dient om studenten wegwijs te maken in voorzieningen, leerlijnen te expliciteren en een discussieforum ter beschikking te stellen.
- Profielen in de master: in de master kiezen studenten twee profielen: ‘Penologie’, ‘Policing and Surveillance’ en/of ‘Jeugdcriminologie’. Naast verdieping, ligt hierbij ook een focus op het verwerven van praktische professionele vaardigheden.
Ontwikkelkansen
- Internationale mobiliteit : door de stijgende werkdruk is het voor de opleiding niet vanzelfsprekend een welomlijnd aanbod te voorzien voor inkomende Erasmusstudenten, zowel voor wat betreft het inhoudelijke, als het sociale aspect.
- Administratieve procedures en faciliteiten: zowel studenten als docenten ervaren de stroefheid van facultaire en centrale administratieve procedures. Daarnaast blijft het voor een efficiënte verspreiding van informatie nodig om, zowel op centraal als op opleidingsniveau, naast het bestaan van één online landingspagina, via verschillende kanalen te blijven communiceren.
- De universiteitsbibliotheek on campus heeft beperkte collectie, waardoor studenten zich voor literatuuronderzoek wenden tot andere bibliotheken.
Waar is de opleiding nu al mee bezig?
- Verkorte bachelortrajecten: de opleiding hervormt momenteel de verkorte instroomtrajecten, met een focus op toegangs-/vrijstellingsvoorwaarden en leerinhouden. Dit zal bijdragen aan een regulering van de instroom in de bachelor en de master.
- Continuïteit studentenvertegenwoordiging: tijdens de coronaperiode zag de opleiding het aantal studentenvertegenwoordigers sterk dalen. Er wordt gewerkt aan een ondersteuningstraject, dat deels gedragen zal worden door oud-studentenvertegenwoordigers. Dit kan de bekendheid en het imago van het engagement ten goede komen, alsook de werklast mee helpen verdelen.
- Herdenken van het onderwijsmodel: de opleiding draagt kleinschaligheid en een sterke link met de praktijk uit. Dit lijkt in de toekomst wegens sterk groeiende studentenaantallen, in combinatie met het allocatiemodel, onhoudbaar. Anderzijds blijkt uit de input van alle actoren dat inzetten op (verbale) professionele vaardigheden, verspreid over opleidingsonderdelen tijdens de hele opleiding, zeer belangrijk blijft. De opleiding beraadt zich momenteel over nieuwe mogelijkheden om enerzijds het gewenste onderwijsmodel en anderzijds de werkdruk, in balans te houden. Zo wil de opleiding o.a. een innovatief Blended Learning-beleid uitwerken en implementeren.
Bij wie peilen we naar de kwaliteit van onze opleidingen?
We bieden onze studenten geregeld de kans om hun ongezouten mening te geven over de opleidingen tijdens hun academische loopbaan. We gaan ook te rade bij onze proffen en assistenten en we peilen naar de verwachtingen van het toekomstige werkveld. Tot slot bevragen we ook onze oud-studenten die ondertussen al aan de slag zijn in de sector en vergelijken we ook met andere universiteiten in binnen- en buitenland, zodat we steeds de vinger aan de pols houden.
Kwaliteitscyclus
Elke opleiding doorloopt een zesjaarlijkse cyclus om de onderwijskwaliteit te garanderen. De planning voor deze opleiding wordt in onderstaande tijdslijn weergegeven.
