Waarom een educatieve master aan de VUB?

De educatieve masteropleiding aan de VUB leidt je op om in een omgeving vol diversiteit maximale leerkansen te creëren voor iedere leerling. Vanuit een onderzoekende houding en in team ontdek je met beide voeten in de praktijk hoe je je vakexpertise op masterniveau optimaal in het onderwijs kan inzetten.

Wat leer je in de opleiding? 

Binnen deze Educatieve Master kies je uit een groot aantal keuzevakken. Zo bepaal jij welke maatschappelijk relevante onderwerpen aan bod komen in je opleiding. We stomen je klaar voor 4 boeiende afstudeerrichtingen die aansluiten bij jouw vakgebied:

  • In de afstudeerrichting Communicatiewetenschappen verwerf je diepgaand theoretisch inzicht in media en media-educatie. Je ontwikkelt de essentiële vaardigheden om mediawijsheid in verschillende settings te versterken.
  • In de afstudeerrichting Criminologische Wetenschappen leer je meer over de criminologische paradigma’s en theorieën, het fenomeen criminaliteit en de maatschappelijke reactie daarop. Je komt alles te weten over de systematische, methodologische en ethisch verantwoorde aanpak van het criminologisch onderzoek, de praktijk en het beleid.
  • In de afstudeerrichting Politieke Wetenschappen en Sociolologie leer je in het licht van sociologische theorieën zelfstandig sociale fenomenen en maatschappelijke ontwikkelingen waar te nemen, te analyseren en te duiden.
  • In de afstudeerrichting Rechten stomen we je klaar om belangrijke, actuele thema’s voor leerlingen en scholen juridisch te benaderen (bijvoorbeeld mensenrechten, veiligheid of terrorisme).

Bekijk het studieprogramma

 

De troeven van onze Educatieve Master Maatschappijwetenschappen

  • Als leraar in het onderwijs maak je een echt verschil in de samenleving en bouw je aan de toekomst. Bovendien zijn er heel wat doorgroeimogelijkheden en ben je zeker van een boeiend carrièrepad.
  • Je leert in een omgeving vol diversiteit maximale leerkansen te creëren voor iedere leerling. Vanuit een onderzoekende houding ontdek je hoe je je vakexpertise optimaal kan inzetten.
  • Als educatieve master ben je een expert in je vakdomein én een onderwijsprofessional. Je bent helemaal klaar voor de veelzijdige arbeidsmarkt en kan onmiddellijk lesgeven in de 2de en 3de graad van het secundair onderwijs.

Ontdek alle troeven van de VUB 

VUB-studenten aan het woord over de opleiding

 
  • Mohamed Al Marchohi | Oud-student

    "Ik heb 2 maanden lesgegeven in Paramaribo, de hoofdstad van Suriname. Lesgeven in een ander land is een grote verrijking. Je leert veel over de lokale cultuur, de manier van lesgeven en hoe mensen anders kijken naar bepaalde zaken. Ik raad elke toekomstige leerkracht een buitenlandse ervaring aan."

Vanaf dag 1 in de praktijk

  • Aan de VUB sta je vanaf dag 1 in de praktijk. De stage loopt als een rode draad doorheen het volledige programma. Het stagetraject kenmerkt zich door een opbouwende complexiteit: de stage-activiteiten starten laagdrempelig en worden gradueel uitdagender. Je start met het begeleiden van 1 individuele leerling of klein groepje leerlingen (tutoring). Daarna vorm je een duo met de leerkracht op de school en ga je samen lesgeven (co-teaching).
  • Nadat je voldoende zicht hebt gekregen op wat er in je klas leeft en gebeurt, geef je les aan de volledige klasgroep. De leerkracht biedt in een eerste fase intensieve ondersteuning (begeleide stage). In een tweede fase neem je alleen verantwoordelijkheid op voor alle aspecten in de klaspraktijk en proef je van wat het is om een beginnend leerkracht te zijn (zelfstandige stage). Ten slotte neem je ook deel aan schoolbrede (of vakoverschrijdende) projecten en werk je samen met een schoolteam.
  • Samen met onze partnerscholen ontwikkelen we praktijkrelevante stageactiviteiten die inspelen op actuele maatschappelijke noden en jou opleiden tot een vakbekwame professional. Onze lerarenopleiding verbindt de praktijk stevig met wetenschappelijke inzichten en referentiekaders. Ons opleidingsconcept én de deskundige ondersteuning vanuit het werkveld bereiden je optimaal voor op de praktijk.

Na je studie

Na deze opleiding is je expertise in de maatschappijwetenschappen ongeëvenaard. Als professional in de maatschappijwetenschappen kan je dan ook heel wat verschillende richtingen uit:

  • Leraar in het secundair onderwijs. Dankzij je sterke inhoudelijke basiskennis heb je toegang tot minstens 2 vakdidactieken. Of je nu vakdidactiek maatschappijwetenschappen, gedragswetenschappen, PAV, rechten, wiskunde, economie of geschiedenis volgt, je bent helemaal klaar om maatschappelijk relevante discussies aan te gaan binnen je vakgebieden.
  •  Spreekt het hoger onderwijs je meer aan? Daar sta je in voor de opleiding van professionals in de maatschappijwetenschappen, bijvoorbeeld als lector in de rechtspraktijk of lerarenopleider in je specifiek vakgebied.
  • Je kan ook kiezen voor een job buiten het onderwijs. Je kan bijvoorbeeld aan de slag in educatieve diensten van musea, bij het kinderrechtencommissariaat of in de gevangenis. Je kan ook training geven over mediawijsheid. Of misschien sta je te popelen voor een functie als beleidsmedewerker of als wetenschapper? Dan kan je bijvoorbeeld bestuderen hoe onze (onderwijs)rechten op Europees en internationaal niveau beschermd zijn.

Ontdek je beroepsmogelijkheden

2022_Infopunt studenten tijdens infodag_24 april_Etterbeek_VUB

Deze opleiding beter leren kennen?

Wil je je verdiepen in deze VUB-opleiding? Neem deel aan onze (online) studiekeuzeactiviteiten. Doorblader onze brochure, chat met studenten, stel vragen aan onze proffen tijdens een online infosessie, lees getuigenissen van alumni of doe mee aan een open lesdag of infodag.

Overzicht