Na je studie

Na je studie begint het echte werk. Je talenknobbel valt in veel sectoren in de smaak. Als afgestudeerde tolk kan je dan ook aan de slag in bedrijven, bij justitie, in nationale en internationale instellingenopenbare diensten en non-profitorganisaties. Dit kan in loondienst binnen tolkdiensten, als zelfstandige (bedrijfsleider van een tolkenbureau) of als freelance tolk (rechtstreeks of via een tolkenbureau). Als meertalig communicatiespecialist vind je ook werk bij bankenverzekeringsmaatschappijen, de mediareisbureaus en uitgeverijen. Zelfstandige tolken werken vaak ook als abstract writer, copywriter of corrector.

Wat heb je geleerd?

Tijdens de opleiding maak je kennis met de tolkwetenschap, de wetenschappelijke discipline die zich toelegt op de studie van het tolken. Bovendien verwerf je inzichten in belangrijke theoretische stromingen, probleemstellingen, onderzoeksvragen en -methodologieën binnen deze discipline. Tegelijkertijd gaat er veel aandacht naar je mondelinge taalvaardigheid en tolkvaardigheden via de oefeningen in consecutief en simultaan tolken. Je proeft van verschillende beroepscontexten (conferentietolken, sociaal tolken, gerechtstolken, live ondertiteling, ...). Je krijgt voeling met het werkveld dankzij je stage en docenten die vaak als tolk werken. Je verdiept je grondig in je werktalen en in verschillende aspecten van cultuur en meertalige communicatie. Dat alles vormt de perfecte basis om aan de slag te gaan als meertalig consulent, tolk, taalbemiddelaar, fluistertolk, gesprekstolk of liaisontolk.

Verder studeren

Afgestudeerd? Proficiat! Maar ook na deze opleiding kan je je kennis blijven bijspijkeren aan de VUB. Zo bieden we meer dan 20 master-na-masteropleidingen aan en heel wat postgraduaten. Een ruim en bijzonder hoogwaardig aanbod. En dus een extra troef op je cv.

Misschien overweeg je om na je masterdiploma de stap te zetten naar het onderwijs? Bekijk dan zeker de info over de Educatieve Master in Talen van de VUB! Als master tolken kan je het verkorte programma (60 ECTS) van de Educatieve Master in Talen volgen. Afhankelijk van je profiel kan je kiezen uit Duits, Engels, Frans, Nederlands, NT2, Project Algemene Vakken (PAV) en Spaans.

Welke beroepen kan je uitoefenen?

Beeld het je al even in. Je studies zijn prima verlopen en je mag je masterdiploma in ontvangst nemen. Je glimt van trots, en terecht. Want met je diploma ben je gewapend als geen ander om de arbeidsmarkt op te gaan. Maar welke richting ga je uit? Je hebt een hele waaier aan mogelijkheden. Dat is ook wat oud-studenten van de masteropleiding Tolken vertellen.

  • Ily Hollebeke |  Oud-studente Tolken

    "Als tolkstudent leer je een taal zo grondig dat je er heel veel mee kan doen, ook als je niet in de tolkenwereld blijft."

     

Andere beroepsverhalen van oud-studenten 

Wist je dat we soms ook tolken zoeken aan de VUB?

Je leest het goed. Een boeiende en zinvolle carrière uitbouwen als tolk: het kan ook bij jouw alma mater. Wij zijn een grote organisatie en zoeken daarom naar heel diverse profielen. 

Ontdek welke vacatures momenteel openstaan

Sluit je aan bij onze community van oud-studenten

Als je afstudeert aan de VUB behoor je tot een uniek netwerk van 75.000 oud-studenten (ook wel alumni genoemd) die klaarstaan om te bouwen aan een betere toekomst. Wij doen dit door zoveel mogelijk ervaringenideeën en andere vormen van kennis uit te wisselen om samen de dingen beter te doen. In onze job, in ons leven én ook daarbuiten, in de wereld.

Kortom, een VUB-diploma levert je niet alleen een sterk visitekaartje op de arbeidsmarkt op, maar ook een netwerk waar je op kan bouwen om je eigen professionele ambities waar te maken en het verschil te maken in de wereld. Meer redenen nodig? We sommen er enkele voor je op.

Proclamatie van Recht en Criminologie aan de VUB

... het loont de moeite!

  • Voordelen op en naast de campus. Een BasicFit-jaarabonnement tegen halve prijs, studententarief in de Resto... Oud-student zijn loont met het digitale alumnipas.
  • Hulp bij het solliciteren. Als pas afgestudeerde alumnus is het soms nog even zoeken om je weg te vinden op de arbeidsmarkt. Wij helpen je bij het maken van een vliegende start.
  • Netwerken. Word lid van je facultaire- of opleidingsalumnivereniging. Zo ben je mee met de ontwikkelingen binnen je vakgebied en de laatste netwerkevents.
  • Inspiratie voor je eigen carrière. Zoek je een job die aansluit bij jouw passies? Lees de carrièreverhalen en -tips van oud-studenten en ontdek de mogelijkheden per diploma.
  • Onze vervolgopleidingen. Onze samenleving en arbeidsmarkt staan niet stil. Onze vervolgopleidingen houden je kennis en vaardigheden relevant. Je leven lang.