Is Wiskunde en Data Science iets voor jou?

Wil je weten of de opleiding Wiskunde en Data Science bij je past? Ontdek het via onderstaande informatie en activiteiten.

Wat houdt deze opleiding in?

Het is vaak niet meteen zichtbaar, maar wiskunde zit overal. Je vindt het overal waar ze structureren, ontwerpen, modelleren en rekenen. Geen wetenschap heeft een breder bereik dan de wiskunde. Wiskunde is ook relevanter en invloedrijker dan ooit, dankzij evoluties in computational science en de grote aantallen data die omgaan in zoveel domeinen van ons leven en de maatschappij. Het bedrijfsleven, maar ook het onderwijs, hebben gedreven wiskundigen dan ook hard nodig.

Ontdek het studieprogramma 

Dit is wat studenten en oud-studenten vinden van de opleiding:

 • Lieve Lambrechts | Student Ambassador Wiskunde

  "Ik schreef me in voor de opleiding Wiskunde, gewoon omdat ik er goed in was in het middelbaar. Maar ik werd al snel echt verliefd op wiskunde met al haar mogelijkheden en toepassingen. De uitdaging, het denkwerk... het laat me niet meer los. Waarom aan de VUB? Simpel: de sfeer, de vrijheid en het persoonlijk contact met proffen en assistenten. Combineer dit met een prachtige groene campus waar altijd wel iets te beleven valt, en je voelt je hier gewoon echt thuis."

   
 • Senne | Student

  "Mijn uitwisseling naar Warschau was een onvergetelijk avontuur! De nieuwe stad, een onbekende taal, geen bekende gezichten... Dat kan je afschrikken, maar net daardoor sluit je in enkele dagen vriendschappen met mensen van over de hele wereld. Ook academisch is het een leerrijke ervaring om te ontdekken hoe lesgeven en evalueren afwijkt van wat we in België gewoon zijn. Ik koos vakken die in Brussel niet in het aanbod zaten, en kon zo mijn mastertraject nog meer personaliseren. Als je ook maar de minste twijfel hebt om deel te nemen aan een uitwisseling, ga er dan gewoon voor."

 

Maak kennis met je docenten

Prof. Dr. Ann Dooms leidt de onderzoeksgroep Digital Mathematics aan de Vrije Universiteit Brussel. Ze is gespecialiseerd in het herkennen van wiskundige patronen met onder andere toepassingen in het opsporen van vervalste foto's of kunstwerken. Je kent haar misschien ook wel van het Canvas-programma “De herontdekking van de wereld” waarin ze wiskundige Alan Turing achterna reisde. In het filmpje, dat ze in samenwerking met Universiteit van Vlaanderen maakte, legt ze uit hoe ze computers programmeert zodat ze kunst kunnen maken. Maar wat zijn we daarmee? Is het dan nog kunst? Kunnen we een computer een kunstenaar noemen? Kunnen we zo valse kunst misschien opsporen? En bovenal, zou jij het schilderij van een computer kunnen herkennen?

Waarom studeren aan de VUB?

Studeren aan de VUB levert je meer op dan alleen een diploma. Je leert met een open blik en vrij van vooroordelen naar de wereld te kijken. Je scherpt je kritische denkvermogen aan en leert je mening te uiten. En je engageert je om, naast je studies, deel te nemen aan zinvolle maatschappelijke projecten die van de wereld een betere plek maken. Kortom, bij de VUB geef je vorm aan je identiteit. Aan wie je vandaag bent en morgen wil zijn.

Ontdek de troeven van onze universiteit

Werken en studeren combineren

Helaas, aan de VUB is het niet mogelijk om de opleiding Wiskunde en Data Science te volgen in avondonderwijs.

Studeren in het buitenland

Tijdens je opleiding kan je naar het buitenland. Dat kan met Erasmus, maar er zijn ook nog een hele lijst andere mogelijkheden, binnen en buiten Europa.

 • Zo kan je een semester studeren aan een Europese universiteit.
 • Je kan voor je masterproef in het 2de masterjaar naar een buitenlandse universiteit gaan.
 • Als je je bachelordiploma haalt, kan je starten in het 4de jaar van de opleiding International Bachelor YGREC in Modelling and Data Science aan onze partnerinstelling Université Paris Seine (Cergy). Daarna kan je voor je laatste masterjaar terugkeren naar de VUB in de afstudeerrichting Financiële en Toegepaste Wiskunde.

Meer over studeren in het buitenland