logo

Arbeidsgeneeskunde

Je bent arts en je hebt interesse voor preventieve gezondheidszorg, multidisciplinair werken, de wisselwerking tussen mens en arbeid, overleg- en communicatievaardigheden en het functioneren volgens de regels van evidence-based occupational medicine? Dan is deze master-na-master in arbeidsgeneeskunde zeker iets voor jou!

Faculteit


Geneeskunde en farmacie

Meer info

Heb je vragen?


Stuur ons een e-mail

Contacteer ons

Gezond (op het) werk

Als preventie-adviseer of arbeidsgeneeskundige waak je over de gezondheid en het welzijn van de arbeiders op en door het werk. 

Je kwantificeert en evalueert de fysiologische/fysische belasting en de belastbaarheid van de werknemers. Je onderzoekt de relatie tussen mens en arbeid en doet voorstellen voor de optimalisering van de arbeidsomstandigheden. Je beschrijft de problemen in concrete arbeidsgeneeskundige situaties en je verzamelt, evalueert en synthetiseert bestaande informatie en adviseert bedrijven.

In deze opleiding leer je:

Zelf een epidemiologisch onderzoek opzetten

Eenvoudige statistische methoden toepassen

Informatica gebruiken bij het verzamelen en verwerken van gegevens

Deskundig samenwerken met epidemiologen, statistici en informatici in een epidemiologisch onderzoek

Het uitvoeren van de wettelijke taken van de bedrijfsgezondheidszorg in België op wetenschappelijk onderbouwde wijze, zoals: 

• risico-evaluatie en beheersing

• medische contacten

• gezondheidsvoorlichting en -opvoeding

• organisatie en verlenen van EHBO

• activiteiten t.a.v. het leefmilieu

• verzameling en wetenschappelijke analyse van gegevens

 

De colleges worden gegeven in Antwerpen (Universiteit Antwerpen), Brussel (Vrije Universiteit Brussel), Gent (Universiteit Gent) en Leuven (Katholieke Universiteit Leuven).

Leerresultaten

Leerresultaten zijn de beoogde kennis en inzicht, vaardigheden en attitudes die je dient te beheersen na het afronden van een opleiding.

Wil je meer weten over de specifieke leerresultaten van deze opleiding? Lees er hier meer over.

Onderwijskwaliteit


Aan de VUB vinden we goed onderwijs belangrijk. We zijn dan ook voortdurend bezig met het bewaken en verbeteren van de onderwijskwaliteit. Wil je meer weten over de kwaliteit van het onderwijs aan de VUB of ben je benieuwd naar de kwaliteit van een specifieke opleiding, lees hier dan meer.

Onderwijskwaliteit

HET EINDE IS PAS HET BEGIN

Beeld je in. Je studies zijn prima verlopen en je mag je masterdiploma in ontvangst nemen. Je glimt van trots, en terecht. Want met dat diploma van jou ben je gewapend als geen ander om de arbeidsmarkt op te gaan. Maar welke richting ga je uit? Je hebt verrassend veel mogelijkheden en ook hier staat de VUB je bij.

Jobuitwegen

De interuniversitaire master-na-master in de arbeidsgeneeskunde biedt onmiddellijke tewerkstellingsmogelijkheden bij de interne en externe diensten voor preventie en welzijn op het werk.

Je wil het professioneel helemaal maken? De VUB staat je enthousiast bij, met onder andere workshops en networkevents, permanente vormingen en startersseminaries, een eigen Career Center, hulp en tips bij sollicitaties, enzovoort. Kortom, alles voor een carrière als hoogvlieger.

Afgestudeerd, okee. Maar nooit meer studeren, nee.

Dat je je masterdiploma behaald hebt, dat is een hele prestatie. Maar ook daarna kun je je kennis aan de VUB blijven bijspijkeren. Zo biedt de universiteit maar liefst 21 master-na-masteropleidingen aan en heel wat postgraduaten. Een aanbod dat niet alleen ruim is, maar ook bijzonder hoogwaardig. En dus een extra troef op je cv!

Careercenter


INDIVIDUEEL ADVIES ROND CV’S, GESPREKSTRAINING EN JOBMOGELIJKHEDEN. OOK TIJDENS JE STUDIES!

Check de website

Doctoreren?


VUB TELT DRIE DOCTORAL SCHOOLS TER ONDERSTEUNING VAN DOCTORANDI. ZE HEBBEN TOT DOEL JUNIOR-ONDERZOEKERS TE STIMULEREN EN TE PROMOTEN VIA WORKSHOPS, SEMINARIES, MASTER CLASSES, …

Dr. in spe

Meer weten over onze alumni

Meer info

Volg de VUB

Op LinkedIn

Een vliegende start

De lessen starten in de derde week van september. We verwelkomen je graag op een van de onthaalmomenten voor nieuwe studenten. Zo maken we je vanaf dag één wegwijs op de VUB. Heb je nu al een vraag voor de VUB? Hieronder vind je alvast wat informatie om je op weg te helpen.

Toelatingsvoorwaarden

Om toegelaten te worden tot de master-na-master Arbeidsgeneeskunde, dien je een master in de Geneeskunde behaald te hebben of een licentie 4e jaar arts.

Studiegeld

Het studiegeld voor een voltijdse masteropleiding varieert naar gelang het aantal opgenomen studiepunten (ECTS) en het al dan niet verkrijgen van een studiebeurs. Een gedetailleerd overzicht van de studiegelden per opleiding kan je hier raadplegen.