Wat leer je in de opleiding? 

Digitale signaalverwerking, computerarchitectuur, netwerktechnologie, multimedia en automatisering: na deze opleiding weet je er echt alles van. Je wordt professioneel, breed en diepgaand voorbereid om de technologische ontwikkelingen van morgen waar te maken.

Na 3 bachelorjaren Industrieel Ingenieur volg je het masterjaar van deze opleiding, in de afstudeerrichting Elektronica – ICT. Je volgt voor een deel les samen met studenten uit de richting Elektromechanica. Anderzijds volg je vakken die bij een van je eigen specialisaties horen: 

  • Netwerken: hoe kan je alles op het internet aansluiten? Hoe schrijf je correcte en veilige programma’s voor allerlei apparaten en systemen? Hoe beheer je een netwerk van computers? Hoe ga je om met grote hoeveelheden informatie in netwerken? En hoe ontwikkel je nieuwe webapplicaties? In deze specialisatie leer je niet alleen software ontwikkelen, maar ook totaaloplossingen ontwerpen. Daarom word je in alle aspecten van de apparatuur en programmatuur opgeleid.
  • Ingebedde systemen: als je voor deze specialisatie kiest, leer je hoe je intelligentie in elektronisch gestuurde toestellen inbouwt. Verder leer je geavanceerde technieken om je creaties voldoende energiezuinig te maken zodat ze op een kleine batterij werken. Maar ook hoe je ingebedde software ontwikkelt om je systeem op het internet aan te sluiten. En op welke manier je die programma’s in vele nieuwe toepassingen gebruikt, bijvoorbeeld voor milieumonitoring en verkeersveiligheid.

Bekijk het studieprogramma 

De troeven van onze opleiding Elektronica – ICT

  • Je brengt je ideeën tot leven met prototypes die je zélf maakt met de 3D-printers, CNC-lasersnijders en het elektrische labo in ons FabLab.
  • Bij de VUB kan je rekenen op een persoonlijke en menselijke begeleiding. Wat je denkt en voelt, iserg belangrijk voor ons en de universiteit. Zo voerden we 2 lesvrije weken in omdat het programma te zwaar bleek.
  • Je bent zeker van werk na een interessante stage bij bedrijven als Audi, Brussels Airlines, Axiles Bionics en Siemens, waar ze onze studenten smeken om te blijven.

Ontdek alle troeven van de VUB 

Enkele VUB-studenten aan het woord over de opleiding

 
  • Nikolai Devolder | Oud-student Industriële Wetenschappen

    '"Dankzij mijn studies maakte ik veel nieuwe vrienden, waarmee ik meedeed aan een internationale robotcompetitie in Praag. We namen deel met het resultaat van onze bachelorproef: een slimme robot, waarvoor we heel wat kennis uit verschillende vakken toepasten."

​​​​​​​

  • Frank Vanbever | Oud-student Industriële Wetenschappen

    “Ik was altijd al geïnteresseerd in computers en elektronica. Printplaten waren een geheime wereld die ik wilde ontdekken. Dus leek het mij logisch om de opleiding Burgerlijk Ingenieur aan de VUB te volgen. Uiteindelijk was dit toch niets voor mij en schakelde ik over naar Industriële Wetenschappen aan dezelfde universiteit. De focus lag meer op praktische toepassing van theorie, wat mij veel beter ligt."  

Na je studie

Als ingenieur kan je heel wat boeiende richtingen uit. En dat heel snel, want je bent zeer gegeerd!

Je kan vrijwel meteen aan de slag als procesingenieur, kwaliteitsingenieur, leidinggevende, zelfstandig ondernemer of onderzoeker, en dat in sectoren zoals hernieuwbare energie, auto- en vliegtuigbouw, lucht- en ruimtevaart, elektronica en communicatietechnologie.

Ontdek je beroepsmogelijkheden

2022_Infopunt studenten tijdens infodag_24 april_Etterbeek_VUB

Deze opleiding beter leren kennen?

Wil je je verdiepen in deze VUB-opleiding? Neem deel aan onze (online) studiekeuzeactiviteiten. Doorblader onze brochure, chat met studenten, stel vragen aan onze proffen tijdens een online infosessie, lees getuigenissen van alumni of doe mee aan een open lesdag of infodag.

Overzicht