Industriële Wetenschappen: Elektronica-ICT
We googlen en lezen onze e-mail op smartphones, we skypen de wereld rond met spraak en video, we kopen en verkopen via e-shops, we leven groener dankzij intelligente verwarming, we gebruiken draadloze sensornetwerken om patiënten op de voet te volgen en het verkeer wordt veiliger door de beeldherkenning van nummerplaten...


Na een opleiding Klassieke Talen in het middelbaar wist ik eigenlijk niet welke richting ik uit wou in het hoger onderwijs
"Na een opleiding Klassieke Talen in het middelbaar wist ik eigenlijk niet welke richting ik uit wou in het hoger onderwijs. De meest voor de hand liggende keuze zou natuurlijk een opleiding Talen geweest zijn, maar ik gaf de voorkeur aan een onbekende richting. Ik ben gaan nadenken waar mijn interesse echt lag en ik ben uitgekomen bij een jeugdpassie, namelijk vliegtuigen.
Ik was dan ook direct gewonnen voor de opleiding Industriële Wetenschappen Luchtvaarttechnologie in Brussel. Dat het dus Brussel werd, vond ik een extra troef: het is een kleurrijke stad die bruist van energie, en naast het studentenleven is er in Brussel steeds iets te beleven. De gemakkelijke bereikbaarheid van de campus was bovendien ook een pluspunt voor mij.
Ik ben ervan overtuigd dat ik met mijn studiekeuze voor ingenieur in Brussel de beste keuze heb gemaakt die ik maar kon maken."
Hoe zit de opleiding in elkaar?
In deze masteropleiding vergaar je diepgaande kennis op het vlak van digitale signaalverwerking, computerarchitectuur, netwerktechnologie, multimedia en automatisering. Ze voorziet, in andere woorden, in een professionele, brede en diepgaande voorbereiding op de volgende technologische (r)evolutie. Masters in de Industriële Wetenschappen Elektronica-ICT kunnen aan de slag in elektronica gerelateerde industriële bedrijfstakken en de academische wereld.
Studiepunten
SP (Studiepunt): een studiepunt komt overeen met 25 tot 30 uren onderwijs-, leer- en evaluatieactiviteiten. Aan de Vrije Universiteit Brussel komt een SP overeen met een ECTS (de Europese norm voor het transfereren van studiepunten).
Het programma uitgespit
De masteropleiding in de Industriële Wetenschappen: Elektronica-ICT bestaat uit zowel gemeenschappelijke opleidingsonderdelen die alle studenten volgen, als opleidingsonderdelen verbonden aan één van de twee mogelijke specialisatieprofielen.
- Binnen het specialisatieprofiel Netwerken leer je hoe alles op het internet kan worden aangesloten, hoe correcte en veilige programma’s kunnen geschreven worden voor allerlei apparaten en systemen, hoe een netwerk van computers beheerd wordt , hoe we omgaan met grote hoeveelheden informatie in netwerken en hoe nieuwe webapplicaties kunnen ontwikkeld worden. Deze veelzijdige ingenieursdiscipline houdt veel meer in dan enkel softwareontwikkeling: het doel is steeds het ontwerpen van totaaloplossingen. Daarom ook word je opgeleid in alle aspecten van de apparatuur en programmatuur.
- Binnen het specialisatieprofiel Ingebedde systemen leer je hoe je intelligentie in elektronisch gestuurde toestellen kan inbouwen. Je ontdekt dus hoe je de juiste elektronicacomponenten zoals processoren, FPGA’s, geheugens, versterkers en allerhande andere componenten kan combineren om jouw idee te realiseren. Daarnaast zal je ook geavanceerde technieken verwerven die ervoor zorgen dat je jouw creaties energiezuinig genoeg kan maken om op een klein batterijtje te werken, hoe je ingebedde software ontwikkelt om je systeem op het internet aan te sluiten en gebruikt kan worden in heel wat nieuwe toepassingen zoals, bijvoorbeeld, milieumonitoring en verkeersveiligheid.
Plan
- Bachelor of Science in de industriële wetenschappen
- elektronica-ICT
- verkort traject elektronica-ICT na vooropleiding prof. bachelor elektromechanica, luchtvaart en autotechnologie.
- verkort traject elektronica-ICT na vooropleiding prof. bachelor elektronica-ICT
- verkort traject elektronica-ICT na vooropleiding prof. bachelor elektrotechniek.
- verkort traject elektronica-ICT na vooropleiding prof. bachelor multimedia & communicatietechnologie.
- verkort traject elektronica-ICT na vooropleiding prof. bachelor toegepaste informatica
- elektromechanica
- verkort traject eektromechanica na vooropleiding prof. bachelor elektromechanica, elektrotechniek, luchtvaart, autotechnologie, mechanische ontwerp- en productietechnologie en bouw
- verkort traject elektromechanica na vooropleiding getuigschrift lijnpiloot
- Voorbereidingsprogramma Master of Science in de industriële wetenschappen: elektromechanica
- Traject na voorlopleiding Prof. Bachelor elektromechanica, luchtvaart en autotechnologie
- Traject na voorlopleiding Prof. Bachelor elektronica-ICT
- Traject na voorlopleiding Prof. Bachelor elektrotechniek
- Traject na voorlopleiding Prof. Bachelor multimedia & communicatietechnologie
- Traject na voorlopleiding Prof. Bachelor toegepaste Informatica
- Traject na voorlopleiding Prof. Bachelor Industriële Wetenschappen: elektromechanica, elektrotechniek, luchtvaart, autotechnologie, mechanische ontwerp- en productietechnologie en bouw.
- Traject na voorlopleiding lijnpiloot.
- Traject na voorlopleiding overige Prof. Bachelors
- informatie - en communicatietechnieken met specialisatie ingebedde systemen
- informatie - en communicatietechnieken met specialisatie netwerken
- elektromechanica met specialisatie duurzame energie
- elektromechanica met specialisatie mechatronica
- elektromechanica met specialisatie vervoertechnologie
- luchtvaarttechnologie
Leerresultaten
Het programma beoogt om de houders van een academisch bachelordiploma de in het artikel II.141. van de Codex Hoger Onderwijs bedoelde algemene wetenschappelijke competenties en wetenschappelijk-disciplinaire basiskennis bij te brengen die vereist zijn om de beoogde masteropleiding aan te kunnen vatten.
Het programma beoogt om de houders van een professioneel bachelordiploma de in het artikel II.141. van de Codex Hoger Onderwijs bedoelde algemene wetenschappelijke competenties en wetenschappelijk-disciplinaire basiskennis bij te brengen die vereist zijn om de beoogde masteropleiding aan te kunnen vatten.
Leerresultaten zijn de beoogde kennis en inzicht, vaardigheden en attitudes die je dient te beheersen na het afronden van een opleiding. Wil je meer weten over de specifieke leerresultaten van deze opleiding? Lees er hier meer over.
Onderwijskwaliteit
Aan de VUB vinden we goed onderwijs belangrijk. We zijn dan ook voortdurend bezig met het bewaken en verbeteren van de onderwijskwaliteit. Wil je meer weten over de kwaliteit van het onderwijs aan de VUB of ben je benieuwd naar de kwaliteit van een specifieke opleiding, lees hier dan meer.
Onderwijskwaliteit
Het einde is pas het begin
Beeld je in. Je studies zijn prima verlopen en je mag je masterdiploma in ontvangst nemen. Je glimt van trots, en terecht. Want met dat diploma van jou ben je gewapend als geen ander om de arbeidsmarkt op te gaan. Maar welke richting ga je uit? Je hebt verrassend veel mogelijkheden en ook hier staat de VUB je bij.
Jobuitwegen
De opleiding Industriële Wetenschappen is praktisch georiënteerd. Binnen de opleiding worden mensen opgeleid die onmiddellijk inzetbaar zijn in een hoogtechnologische industriële omgeving. Als industrieel ingenieur ben je vaak de schakel tussen de vaktechnici aan de ene kant en de meer 'theoretische' burgerlijk ingenieurs aan de andere kant. Afgestudeerde industrieel ingenieurs worden ook vaak als procesingenieurs ingezet, waarbij ze gekende processen en technieken toepassen en onderhouden. Maar evengoed kan je leidinggevende functies bekleden in het bedrijfsleven, de dienstensector en de overheid. Starten als zelfstandig ondernemer behoort ook tot de mogelijkheden.
Aangezien ingenieurs een knelpuntberoep vormen, is een ruime keuze aan werkgelegenheid gegarandeerd. Bovendien is het beroep zeer uitdagend, gevarieerd, boeiend en met de nodige verantwoordelijkheid.
Masters in de Industriële Wetenschappen: Elektronica-ICT komen op de arbeidsmarkt met een gegeerd diploma op zak en kunnen aan de slag in de zeer brede wereld van de elektronica en ICT. Daarnaast kunnen zij ook in een academische context onderzoek verrichten, starten als zelfstandige ondernemer of een leidinggevende functie opnemen in de dienstensector of bij de overheid.
Careercenter
Individueel advies rond cv’s, gesprekstraining en jobmogelijkheden. Ook tijdens je studies!
Check de website
Doctoreren?
VUB telt drie doctoral schools ter ondersteuning van doctorandi. Ze hebben tot doel junior-onderzoekers te stimuleren en te promoten via workshops, seminaries, master classes, …
Dr in spe
Afgestudeerd, okee. Maar nooit meer studeren, nee.
Dat je je masterdiploma behaald hebt, dat is een hele prestatie. Maar ook daarna kun je je kennis aan de VUB blijven bijspijkeren. Zo biedt de universiteit maar liefst 21 master-na-masteropleidingen aan en heel wat postgraduaten. Een aanbod dat niet alleen ruim is, maar ook bijzonder hoogwaardig. En dus een extra troef op je cv!
Meer weten over onze alumni?
Meer infoVolg de VUB
Op LinkedInEen vliegende start
De lessen van academiejaar 2017-2018 starten in de vierde week van september. We verwelkomen je graag op een van de onthaalmomenten voor nieuwe studenten. En op tal van andere actviteiten tijdens Kick off the Campus. Zo maken we je vanaf dag één wegwijs op de VUB. Heb je nu al een vraag voor de VUB? Hieronder vind je alvast wat informatie om je op weg te helpen.
Internationale kansen
Binnen deze opleiding kan je op uitwisseling naar:
België
Estland
Italië
Oostenrijk
Roemenië
Spanje
Voor een actueel en gedetailleerd overzicht van alle EU en non-EU bestemmingen binnen de exchange programma’s, contacteer exchange.outgoing@vub.ac.be
Wereldburger?
Check Erasmus+ en verbreed je scope!Studiegeld
Het studiegeld voor een voltijdse masteropleiding bedraagt € 890/jaar. Het studiegeld varieert naar gelang het aantal opgenomen studiepunten (ECTS) en het al dan niet verkrijgen van een studiebeurs. Een gedetailleerd overzicht van de studiegelden per opleiding kan je hier raadplegen.