Praktisch

donderdag, 1 februari, 2024 - 09:00 tot 17:00
VUB Main Campus Etterbeek
Pleinlaan 2
1050 Elsene
Gebouw I
65
Inschrijving tot 

Programma 1 februari 2024

09:00-09:30 Onthaal met koffie

09:30-11:00 Openingssessie

Nationale en internationale experten inspireren de deelnemers over compassionate communities. We gaan terug naar de oorsprong van compassionate communities en kijken waar vandaag compassionate communities in Vlaanderen al voet aan de grond hebben. 

- Welkom door Joachim Cohen (9:30-9:40)

- Allan Kellehear: de oorsprong en ontwikkeling van Compassionate Communities (presentatie in het engels, 09:40-10:20) 

-Vragen vanuit het publiek (10:20-10:30)

- Liesbeth De Donder: Compassionate Communities in Vlaanderen: een verhaal van zorg, onderwijs, cultuur en werk (10:30-10:50)

- Vragen vanuit het publiek (10:50-11:00)

11:00-11:30 Pauze 

11:30-13:00 Workshopronde 1

Keuze uit 3 sessies

Workshop 1: Panelgesprek: Hoe ontwikkelt je stad of gemeente zich tot een compassionate stad?

Welke initiatieven dragen daartoe bij? Welke valkuilen moet je vermijden? Aan de hand van een panelgesprek tussen ervaringsdeskundigen uit o.a Compassionate Brugge en Compassionate Herzele kom je te weten welke acties werden ondernomen, wat succesvol was, maar ook wat ze niet opnieuw zouden doen in de ontwikkeling van hun compassionate city.  o.l.v. Bert Quintiens. Met Anne-Flor Vanmeenen, Alana Boone, Freya De Vuyst, Hilde Van Impe

Workshop 2: Hoe kunnen zorgzame buurten ook compassionate buurten zijn?

Diverse buurtprojecten kiezen om verlies, ernstige ziekte en rouw een prominente plaats te geven in hun zorgzame buurt. Ook eenzaamheid staat op de agenda. Diverse initiatieven worden voorgesteld en vervolgens word jij uitgenodigd om na te denken hoe je aan jouw zorgzame buurt compassionate initiatieven kan toevoegen. o.l.v. Sarah Dury

Workshop 3: Verbinding in rouw en troost: inspiratie en handvatten

Verschillende organisaties werken vanuit hun eigen overtuiging en DNA aan een meer Compassionate Vlaanderen. Dankzij FERM bestaan vandaag meer dan 350 troostplekken in Vlaanderen. Reveil zet in op een ware rouwrevolutie, en dat vanuit de gemeente. In deze workshop word je ondergedompeld in hun initiatieven en krijg je concrete handvatten over hoe  jijzelf aan de slag kan gaan om troost te bieden.  o.l.v. Steven Vanderstichelen. Met Leen Vermeire, Pieter Deknudt

13:00-14:00 Lunch 

14:00-15:30 Workshopronde 2

Keuze uit 3 sessies 

Workshop 4: Panelgesprek: Hoe zijn twee compassionate buurten tot stand gekomen?

Een panel van experten geeft zijn inzichten over hoe verschillende compassionate burgerinitiatieven de basis vormden voor een compassionate buurt, en hoe burgerparticipatie in een specifieke buurt heeft gezorgd voor draagvlak en verbreding. o.l.v. Louise D’Eer. Met Francky Debusschere, Sarah Dury, Alana Boone, Leen VerlĂ©

Workshop 5: Wat heb jij nodig om van jouw school een compassionate school te maken?

Hoe kan je een duurzame verandering rond rouw, verlies, ernstige ziekte, ...realiseren? Via het uitwisselen van ervaringen, good practices, hulpmiddelen, ideeën en onderzoek, kan je meteen aan de slag. o.l.v. Hanne Bakelants, Freya De Vuyst



Workshop 6: Compassionate cultuurverandering binnen organisatienetwerken

Compassionate cultuurverandering vraagt van mensen en organisaties om anders samen te werken en elkaar te versterken. Dat kan leiden tot belangenconflict en weerstand. Het is een werk van verbinding, een werk van lange adem. Deze workshop brengt werkbare hefbomen aan voor wie kiest om samen met gezondheidszorg- en welzijnsorganisaties, burgerinitiatieven of andere lokale netwerken of structuren het compassionate pad te bewandelen. o.l.v. Ruth Raes

15:30-16:00 Pauze

16:00-17:00 Slotsessie

Leuvens Schepen van zorg en welzijn, Bieke Verlinden neemt het slotwoord tijdens deze plenaire uiteenzetting. Zij deelt met ons haar ervaringen  hoe participatie en sociale cohesie hoog op de beleidsagenda komen, en geeft bovendien inzichten hoe compassionate thema’s meer prominent in beeld kunnen komen. Er volgt nog een afsluitende discussie met Bieke Verlinden, Pieter Deknudt, Hilde Van Impe en Sarah DuryJoachim Cohen sluit de dag af. 

Sprekers

Plenaire sprekers

Joachim Cohen, socioloog, gezondheidswetenschapper en professor van de End-of-Life Research Group aan de Vrije Universiteit Brussel. Binnen deze onderzoeksgroep geeft hij leiding aan een onderzoeksprogramma naar palliatieve zorg in het sociaal domein. Zijn onderzoek werd eerder bekroond met de Kubler Ross Award for Young Researchers en de Young Investigators Award van de European Association of Palliative Care 2010.

Liesbeth De Donder is professor Agogische Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel, waar ze de vakken Middenveldparticipatie en Gemeenschapsontwikkeling; en Zorg, ethiek en inclusie doceert. Ze is directeur van de onderzoeksgroep “Society and Ageing Research Lab” (SARLab). In haar onderzoek naar “ageing well in the right place” besteedt ze aandacht aan zorgzame buurten, eenzaamheid en belang van de woonomgeving. Ze is promotor van het VUB-expertisecentrum Compassionate Communities, en pleit ervoor dat zorgzame buurten ook compassionate buurten worden. Ze ontving in 2021 de VUB Excellent PhD Supervision Award en heeft meer dan 100 papers gepubliceerd in internationale tijdschriften in het veld van gerontologie, zorg, educatie en sociaal werk.

Allan Kellehear is een Australische socioloog en de grondlegger van het concept Compassionate Communities. Hij stond mee aan de wieg van heel wat Compassionate Communities over heel de wereld. Allan heeft als hoogleraar gewerkt in AustraliĂ«, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Samen met Julian Abel is hij co-editor van het onlangs verschenen Oxford Textbook of Public Health Palliative Care (2022) en auteur van het Lancet Commission Report on the Value of Death (2022). Hij is socioloog op het gebied van geneeskunde en volksgezondheid en verkozen tot Fellow van de Academy of Social Sciences (UK).

Bieke Verlinden, Leuvens Schepen van zorg en welzijn, wijkwerking en begraafplaatsen en voorzitter bijzonder comité voor de sociale dienst.

Sprekers workshops

Hanne Bakelants startte in 2020 een doctoraat in de sociale gezondheidswetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Haar onderzoek is gericht op de ontwikkeling, implementatie en evaluatie van de VUB als Compassionate University. Door middel van actie-onderzoek en developmental evaluation onderzoekt ze de processen en onderliggende mechanismen van verandering en wil ze de barrières en opportuniteiten identificeren voor de ontwikkeling van Compassionate Communities.

Alana Boone werkt als beleidsmedewerker voor het Lokaal Bestuur Brugge. Binnen de cel lokaal sociaal beleid is zij verantwoordelijk voor de thema’s preventieve gezondheid, zorg en de opvolging van het ouderenbeleid.  Alana werkte mee aan de opstart van Compassionate Brugge en ondersteunde de lokale partners bij de uitrol van dit project.

Vanuit haar functie streeft ze mee om de thema’s waarrond Compassionate Brugge werkt blijvend op de lokale agenda te plaatsen.  

Francky Debusschere is netwerkcoördinator bij CM in de regio Brugge. Met een achtergrond van vijftien jaar als educatief medewerker voor de mantelzorgvereniging van Samana, deed hij waardevolle ervaring op met betrekking tot 'verlies' en 'veerkracht'. In zijn huidige rol draagt Francky bij aan de ontwikkeling van een gezonde leefomgeving en verbetering van de levenskwaliteit. Dit bereikt hij door samen te werken met vrijwilligers, waarbij het opbouwen van netwerken en het creëren van betrokkenheid essentiële bouwstenen zijn. Binnen het kader van Compassionate Brugge vervult Francky de rol van trekker voor verschillende werkgroepen, waaronder 'rouwen op de werkvloer' en 'het kleine helpen'. Enkele voorbeelden van zijn bijdragen aan deze initiatieven omvatten het tot stand brengen van buurtverbindingen via een bankcontactinvasie, het verspreiden van verbindende affiches, en het delen van het inspirerende verhaal van de geluksteentjes.

Louise D'Eer is sinds 2019  verbonden als doctoraatsonderzoeker aan de Onderzoeksgroep Zorg rond het levenseinde aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Haar onderzoek richt zich op de ontwikkeling en evaluatie van buurtinitiatieven rond ernstige ziekte, dood en verlies in twee Vlaamse buurten.  Deze initiatieven kwamen tot stand in co-creatie met burgers en sociale partners in de buurten. Louise bracht de ontwikkeling en impact van deze initiatieven in kaart door het observeren van de bijeenkomsten en het uitvoeren van interviews en focusgroepen met de betrokkenen. Daarnaast is ze omwille van haar onderzoeksfocus ook lid van het Compassionate Communities Centre of Expertise (CoCo) aan de VUB.

Pieter Deknudt: De boeiende zoektocht naar een warmere rouwcultuur 

Toen Pieter Deknudt een vriend verloor, besloot hij om een lied te spelen aan zijn graf en het project Reveil te noemen. Enkele jaren later organiseren bijna 1 op de 2 Vlaamse gemeenten een zogenaamd Reveil troostconcert op 1 november, en dit jaar staat een opstart in enkele andere Europese landen op de agenda. Lokale singer-songwriters, fanfares, dichters, dansers, beeldend kunstenaars en vertellers brengen er een ingetogen eerbetoon aan de overledenen rond zonsondergang. Reveil bouwt aan een warmere rouwcultuur en brengt ondertussen o.a. ook troostproducties voor gemeenten, Reveil Talks, een tijdschrift, een livestream Slotmoment op Radio2 en VRT MAX vanuit een jaarlijks variĂ«rende 'Troosthoofdstad', een verhalenbank waar iedereen een verhaal kan achterlaten... 

Pieter Deknudt is papa van twee zoontjes, oprichter van Reveil, singer-songwriter bij de band Zinger, muziekprogrammator bij Uzien Deerlijk, TED Talk speaker, en van opleiding vertaler-tolk. Bezige bij. Ziet graag mensen. 

Freya De Vuyst, Zorgpreventiemedewerker, Lokaal bestuur Herzele

Durven praten over je eigen levenseinde of luisteren naar mensen die over hun levenseinde willen praten, zorgt ervoor dat je echt met elkaar in verbinding treedt. 

Deze verbinding zorgt ervoor dat iemand niet alleen blijft met deze vragen en dat je samen op weg kan gaan om eventuele antwoorden te vinden. 

Beschouw thema’s zoals “praten over rouw”, verlieservaringen in het leven, het levenseinde als elk ander thema waarover we dagelijks praten. 

Ik vind het dan ook de taak van een gemeente om aan deze thema’s extra aandacht te schenken. 

Elk klein woord, elke handreiking maakt een verschil voor jezelf en de andere. 

Dat verschil kan je maken door samen met je inwoners, verenigingen, scholen te bouwen aan een compassionate city of compassionate schools. 



Sarah Dury is professor Agogische Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel, waar ze de vakken social design, co-creatie en innovatie; en onderzoekspracticum doceert. Ze is co-directeur

Society and Aging Research Lab (SARLab) en coördinator van het Compassionate Communities Expertisecentrum (COCO). In haar onderzoekslijn focust ze op maatschappelijke participatie, sociale relaties en de ontwikkeling en verduurzaming van Compassionate Communities binnen verscheidene contexten.

Ruth Raes is professioneel coach en consultant. Als begeleider in leer- en veranderingsprocessen is de essentie van haar stijl het op gang brengen van bewustwording. Ruth bekleedt al meer dan twintig jaar leidinggevende functies. Vandaag leidt ze Netwerk Levenseinde. Ze is transitiecoach in het veranderingsproces in de eerstelijnszorg en welzijn in Vlaanderen en voorzitter van de Eerstelijnszone Vlaamse Ardennen. Medeoprichter van Villa Rozerood. Eerdere functies bij Quintessence Consulting, Ogilvy Group, Alcatel en Vlerick Business School. Ruth behaalde een masterdiploma in zowel bedrijfsmanagement (Vlerick Business School) als bestuurskunde en management (UGent).

Leen Verlé is coördinator vrijwilligerswerk en buurtwerk bij Curando vzw, woonzorgzone Curando West. Onze zone biedt verschillende dienstverleningen aan (zowel thuiszorg- als woonzorgdiensten vooral binnen ouderenzorg) op verschillende plekken. We willen van elke plek een warme thuis maken waar mensen, naast de zorg die ze nodig hebben, kunnen wonen, leven en anderen ontmoeten. Verlieservaringen, groot en klein, maken deel uit van het dagelijkse leven op onze plekken. Door onze huizen te verbinden met elkaar en de buurt zorgen we dat niemand alleen hoeft te staan. Als partner binnen het project Zorgzame buurt Sint-Kruis (Brugge) en Compassionate Brugge bouwen wij mee aan verbindende projecten.

Leen Vermeire, coördinator Troostplekken (FERM)

Bert Quintiens is doctoraatsonderzoeker en onderzoekt sinds 2019 België’s eerste Compassionate Cities: Brugge en Herzele. Zijn onderzoek draait rond een proces- en uitkomstenevaluatie van beide Compassionate Cities. Bert heeft een diploma als verpleegkundige en een master in het management en beleid van de gezondheidszorg. In het verleden werkte hij als verpleegkundige en als coördinator van klinische studies.

Anne-Flor Vanmeenen (1981) - filosofe, auteur en rouwcounsellor. Als moreel consulent verbonden aan het huisvandeMens Brugge, waar ze vooral actief is in rouwbegeleiding, uitvaart/ritueelbegeleiding, levenseindezorg en projectwerking.

Hilde Van Impe, Schepen Gemeente Herzele, bevoegd voor Welzijn, Ouderen, Sociale Zaken, OCMW, Kinderopvang, Sociale tewerkstelling, Sociale huisvesting, Gelijke kansen. Hilde van Impe is sinds 2004 actief in de Herzeelse politiek. Ze maakte tot 2010 deel uit van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn. Daarna deed ze de overstap naar de Gemeenteraad, waar ze van 2013 tot 2019, het Voorzitterschap waarnam. Tijdens de huidige legislatuur is ze schepen van sociale Zaken en Voorzitter van het bijzonder ComitĂ© voor de Sociale dienst. Geen onverwachte keuze. Haar basisopleiding is verpleegkundige, daarnaast behaalde ze een Master in de ziekenhuiswetenschappen. Relevantie kennis die van pas komt om in het brede domein Welzijn de juiste koers te kunnen varen. 

Over de onderzoeksprojecten COCO en CAPACITY

Het Compassionate Communities Expertisecentrum (COCO) is een interdisciplinair onderzoeksconsortium van 8 onderzoeksgroepen verspreid over 4 faculteiten van de VUB. 

COCO wil een meer compassionate samenleving creĂ«ren waarin gemeenschappen de capaciteit en kennis hebben om zorg te verlenen aan hun leden in tijden van ernstige ziekte, dood, sterven en verlies en om de maatschappelijke uitdagingen die daarmee gepaard gaan het hoofd te bieden.           

Het project CAPACITY: Flanders Project to Develop Capacity in Palliative Care Across Society is een samenwerking tussen de Vrije Universiteit Brussel, Universiteit Gent, en de Katholieke Universiteit Leuven. Deze studie wordt gefinancierd door het Fonds Wetenschappelijke Onderzoek – Vlaanderen, dossiernummer S002219N. Palliatieve zorg wil het welzijn verhogen van mensen die te maken krijgen met een levensbedreigende ziekte. De focus ligt hierbij niet alleen op de patiĂ«nt, maar ook op de mantelzorgers of naasten van deze persoon. De laatste decennia werd grote vooruitgang geboekt in de professionele palliatieve zorg. Maar de uitdagingen en noden aan palliatieve zorg zijn, onder meer door vergrijzing en het toenemend aantal mensen met chronische zorgnoden, enorm. Het besef groeit dat het inschakelen van meer professionele zorg onvoldoende en onhaalbaar is en dat innovatieve aanvullende oplossingen nodig zijn om deze uitdagingen aan te pakken. CAPACITY wil de capaciteit in het omgaan met ernstige ziekte, mantelzorg, dood, en verlies in de samenleving versterken.

Annuleringsvoorwaarden en betaling

Annuleringsvoorwaarden

Voor schriftelijke annuleringen ontvangen voor 31 december 2023 wordt het volledige bedrag minus €10 administratiekosten terugbetaald.

Voor schriftelijke annuleringen ontvangen tussen 1 januari en 15 januari 2024 wordt €30 terugbetaald.

Voor schriftelijke annuleringen ontvangen na 15 januari 2024 worden geen terugbetalingen gegeven.

Alle goedgekeurde terugbetalingen zullen na het evenement worden uitgegeven.

Het is de organisator van het evenement toegestaan om het congres online te verplaatsen met het oog op COVID-19-regelgeving, zoals opgelegd door de lokale of nationale autoriteiten. In het geval dat het evenement online wordt verplaatst, en gezien de flexibele annuleringsvoorwaarden zoals hierboven vermeld, blijven de registratieprijzen hetzelfde, zonder enige aansprakelijkheid of verplichting tot restitutie (behalve restitutie in overeenstemming met de voorwaarden zoals uiteengezet in de eerste paragraaf van deze annuleringsvoorwaarden).

Betaling

Betaling is mogelijk via VISA, Mastercard of Maestro. De betaalpagina verschijnt na het invullen van het onderstaande registratieformulier.

Indien u wenst te betalen via een factuur of bankoverschrijving, vul dan onderstaand formulier in en stuur vervolgens een e-mail naar endoflifecare@vub.be

RIZIV

De inspiratiedag is goedgekeurd door het RIZIV en heeft erkenningsnummer 23028254 in rubriek 6 Ethiek en Economie. Duur: 6 en C.P.: 6

Locatie

VUB Main Campus Etterbeek, Gebouw I, Pleinlaan 2, 1050 Elsene. 

Hier vindt u de linken naar het campus overzicht en het bereikbaarheidsfiche:

Wenst u met de auto te parkeren op de Campus VUB? Gelieve uw nummerplaat te registreren via onderstaande link:

http://ivisit.vub.be/Event/Home/Register/652efed8-2d08-4eb7-8052-a3da14456a2c

Registratie

Statusbericht

Sorry… This form is closed to new submissions.

Organisatie door

Logo's VVSG, End-of-Life Care Research Group VUB & UGent, COCO