Naar aanleiding van de Internationale Dag van het Testament onderlijnt de Vrije Universiteit Brussel het belang van filantropie en in het bijzonder van nalatenschappen voor onderwijs, onderzoek en innovatie. Legaten vormen een onmisbare steun voor de universiteit en maken een vierde uit van alle inkomsten uit fondsenwerving. Zo kon de VUB dit academiejaar 1,6 miljoen euro spenderen om maatschappelijke vraagstukken op te lossen.

In de samenleving investeren met een legaat aan de VUB

Fondsen uit legaten worden in functie van de wens van de erflater aangewend voor verschillende wetenschappelijke en academische doeleinden met een positieve impact op de samenleving. Deze bijkomende financiële steun geeft meer cruciale denk- of labotijd aan wetenschappers. De kennis die daaruit voortvloeit biedt mee een antwoord op de complexe vraagstukken in onze huidige samenleving. 

Dankzij de nalatenschappen van Jeanine Cooleman, Marie Louise Lottin, Hilda Verbesselt, Irma Noé en Esther de Smedt kon de VUB dit academiejaar 1,6 miljoen investeren. Zo’n 1,1 miljoen ervan ging naar kankeronderzoek. Hiermee kunnen belangrijke bijkomende investeringen gebeuren binnen toponderzoeksteams in de oncologie. De legaten aan de VUB worden aangewend als cofinanciering van uitstekende, door peer reviewing geëvalueerde en goedgekeurde onderzoeksprogramma’s.

De Vrije Universiteit Brussel is daarnaast ook pionier in het onderzoek naar alternatieve onderzoeksmethoden zonder proefdieren. Dankzij het legaat van wijlen mevrouw Mireille Aerens ging dit academiejaar 270.000 euro, en dat op jaarlijkse basis, naar het veelbelovend onderzoek naar stamcellen van prof. dr. Vera Rogiers en prof. dr. Tamara Vanhaecke van de onderzoeksgroep IVTD (In Vitro Toxicology en Dermato-Cosmetologie). Op die manier wordt het baanbrekend onderzoek binnen de Mireille Aerens leerstoel voor alternatieve onderzoeksmethoden zonder proefdieren verdergezet en krijgen talrijke jonge vorsers de kans om hiertoe bij te dragen. 

Dankzij de legaten van Emile Lorand en Jeanne Lonnoy kon een fonds opgericht worden ter financiering van infrastructuur en bevordering van onderwijs en onderzoek in de taal- en letterkunde. Gedurende 10 jaar wordt op duurzame wijze geïnvesteerd door de oprichting van twee leerstoelen en de uitreiking van een prijs voor studenten die in Brussel wonen. Daarnaast ontstond ook een lab taal-en letterkunde waarin docenten, onderzoekers en studenten ruimte hebben voor experimenteel onderzoek. 

“Ons engagement gaat verder dan de studenten op de campus, het is een investering in een positieve, open en inclusieve maatschappij waar iedereen een kans krijgt om zich volledig te kunnen ontplooien. Met respect voor iedereen.”

Dankbaarheid creëert impact 

Tilly en Jan Marcelis kiezen ervoor om met giften en een legaat de VUB te steunen. Met hun engagement willen zij het humanistische gedachtegoed versterken en vooral een maatschappelijk statement maken. Waarom mag je niet blijven dromen van een wereld zonder kanker? Zonder onrecht en ongelijkheid? Dat is het engagement van Tilly en Jan.

“Mijn man Jan en ik verloren twee kinderen bij de geboorte. Toen onze derde zoon Bart kanker kreeg, was dat opnieuw een zware klap. We waren heel bang. Gelukkig bracht het VUB-onderzoek naar immunotherapie hoop. Barts ziekte is nu onder controle. Uit dankbaarheid voor de goede zorgen aan het UZ Brussel, wilden we iets terugdoen”, vertelt Tilly. "Vooral omdat we achter alle projecten staan die de filosofie van de VUB en onze eigen overtuiging kenmerken.”

Met hun giften en legaat creëren ze nieuwe kansen voor het Paul De Knop Fonds, het Caroline Pauwels Noodfonds voor studenten en een toekomstig fonds voor onderzoek in hematologie en immunologie.

Waarom iedereen wint dankzij filantropie

Wetenschappelijk onderzoek is duur en kwalitatief onderwijs inrichten kost handenvol geld. Helaas zijn de beschikbare overheidssubsidies niet voldoende. Daarom werft de VUB Foundation fondsen bij bedrijven en particulieren.

"Legaten zijn als een waardevolle erfenis die de deuren opent naar baanbrekend onderzoek, waardevolle kennis en het cultiveren van beloftevolle talenten. Door te investeren in de VUB, investeert u in de toekomst en kan u een blijvende impact creëren voor de volgende generaties." zegt Elisabeth Rabaey, hoofd van VUB Foundation, de dienst die alle legaten van de VUB beheert. "Dankzij uw steun kunnen grenzen worden verlegd waarbij voortdurend gestreefd wordt naar de vooruitgang van de wetenschap, innovatie en de verwezenlijking van dromen." 

Meer informatie over schenken aan de VUB vindt u hier.

hoofd VUB Foundation Elisabeth Rabaey

Elisabeth Rabaey, hoofd VUB Foundation

Wat u geeft aan de VUB krijgt u terug.

Over VUB Foundation

De VUB Foundation werft filantropische fondsen bij bedrijven, organisaties, instellingen en particulieren. Dat doet ze binnen het kader van de dienst TechTransfer van het vicerectoraat Innovatie en Valorisatie. Het beleid van de VUB Foundation steunt op de overtuiging dat elke filantropische gift maatschappelijke return krijgt. Iedereen bijdrage steunt onderwijs, onderzoek, innovatie of het patrimonium van de VUB. De kennis en inzichten die daaruit ontstaan, vloeien terug naar de samenleving.

Contacteer elisabeth.rabaey@vub.be of bel naar +32 (0)2 614 88 31 voor persoonlijk en discreet advies.



www.vubfoundation.be