Uniek wiskundekostuum voor Manneken Pis ontworpen door VUB-wiskundigen

Het bekendste beeld van ons land trekt vandaag, naar aanleiding van Pi-dag, het “Manneken Pisthagoras” kostuum aan. Het kostuum is een creatie van de Vakgroep Wiskunde van de Vrije Universiteit Brussel.  Dr. Ann Kiefer en Dr. Leo Margolis, VUB-vakgroep wiskunde: “Met ‘Manneken Pisthagoras’ hopen we wiskunde in eigen land en daarbuiten op de kaart te zetten.”

Dr. Ann Kiefer, die samen met collega-postdoctoraal onderzoeker dr. Leo Margolis verantwoordelijk is voor het initiatief, licht verder toe: “Manneken Pis heeft meer dan 1.000 verschillende kostuums die verwijzen naar de meest uiteenlopende thema’s. Maar nog geen enkel pakje over wiskunde, dat nochtans een belangrijke plaats inneemt in ons dagelijks leven. Wiskunde is de basis van de wetenschappen en baanbrekende technologieën als AI. Om het interesse in dit studiegebied te verhogen creëerden we het allereerste wiskundepakje voor Manneken Pis. Samen met designer Julie Dekezel, hebben we een kostuum ontworpen dat een kruising symboliseert tussen Pythagoras en het Brusselse studentenleven. Dit alles met een knipoog naar de VUB en naar België. Het eindresultaat is Manneken Pisthagoras.”

“Manneken Pisthagoras” is een ode aan de wiskunde en Brussel

Voor het ontwerp van de outfit haalden de initiatiefnemers inspiratie bij de bekende Griekse wiskundige Pythagoras, die de vader van de meetkunde wordt genoemd en wiens stelling tot het curriculum behoort. Het kostuum bestaat daarom uit een wit-paarse toga. De keuze voor paars als accentkleur naast het wit, dat typisch is voor de Oudheid, is niet toevallig: het is namelijk de kleur van de faculteit wetenschappen aan de Brusselse universiteit. Voor het hoofddeksel werd gekozen voor een tulband, verwijzend naar de reizen die Pythagoras geregeld ondernam naar Babylon. Die tulband rust op een zogenaamde ‘klak’, de typische studentenpet, vaak versierd met buttons en slogans. Ook op de ‘klak” voor Manneken Pis zullen dergelijke buttons over Brussel en wiskunde gespeld worden.

Als laatste onderdeel van de outfit ontwikkelden de VUB-wiskundigen in samenwerking met Nicolas De Coster (FabLab ULB) een accessoire dat de stelling van Pythagoras illustreert: een vlak met daarop een driehoek. Aan elke zijde van die driehoek grenst een vierkant. De vierkanten aan de twee korte zijdes zijn gevuld met water. De constructie draait regelmatig 180° waardoor het water van de 2 vierkanten overloopt en het derde, en grootste, vierkant volledig vult.