Brussel is heel erg blij met de universiteiten en de universiteiten zijn heel erg blij met Brussel. Dat bleek weer volop tijdens de jaarlijkse viering van Saint V. Zowel de burgemeester van Elsene als van Brussel stad heetten de ULB- en VUB-gemeenschap van harte welkom in hun stadhuis. De universiteiten geven Brussel met hun aanwezigheid allure, zoveel is duidelijk. Burgemeester Close kon ook niet hard genoeg benadrukken dat “Brussel dé studentenstad van België is”. Die studenten zelf lieten hun liefde voor Brussel in de namiddag volop blijken tijdens hun uitbundige feest op de Zavel en de optocht daarna naar de Beurs. Zelfs de forse regenval kon hun pret niet drukken.

Saint V in het stadhuis van Elsene

Burgemeester Christophe Doulkeredis, in leren jackje, toont ULB Rector Annemie Schaus en VUB Rector Jan Danckaert vroeg in de ochtend zijn stadhuis.

Het was een dag van liefdesverklaringen, compleet met een ontbijtje van kraakverse croissants, warme koffie en biologisch fruitsap in het gemeentehuis van Elsene. Daar begon Saint V dit jaar met een warme ontvangst die burgemeester Christos Doulkeridis bereid had voor de rectoren van de VUB en ULB, en de bonte stoet studenten en oudgedienden van beide universiteiten, natuurlijk gekleed in doorleefde labojassen en petten vol insignes. VUB-rector Jan Danckaert verheugde zich op de dag en bedankte ‘vriend’ Christos Doulkeridis uitgebreid.

Natuurlijk werd ook de ellende in de wereld niet verdoezeld. Een vertegenwoordiger van de oud-studenten van de ULB memoreerde de oorlog in Oekraïne en Gaza. “Hebben we wel redenen om te vieren vandaag? Ik durf zeggen van wel: onze gedeelde waarden van tolerantie, openheid, vrijheid en vrijemeningsuiting zijn de enige manier om deze wereld in crisis het hoofd te bieden. De jeugd zal ons hierbij helpen, laten we meer dan ooit de vrijheid vieren” 

Huldiging aan graf van Fontaine

In vier bussen werden de deelnemers van de Saint-V-herdenking naar de begraafplaats van Brussel gevoerd. Daar worden toespraken en bloemenhuldes gegeven aan het graf van Théodore Verhaegen, de grondlegger van de twee universiteiten. Ook de ULB-student Frans Kufferath, die in de tweede wereldoorlog sneuvelde, werd herdacht. Net als de Belgische winnaar van de Nobelprijs voor de vrede Henri La Fontaine.

Bij het graf van Verhaegen

Grootmeester Alain Cornet van de Vrijmetselaarsorde het Grootoosten, sprak de aanwezigen toe, die zich onder paraplu’s en capuchons hadden verstopt. “We zijn hier omdat we twee dingen moeten doen. We hebben de plicht om onze voorgangers te herdenken en om een sterk signaal te geven dat het werk van de voorbije 200 jaar nog niet af is. We zien overal negatieve signalen: de horror in Oekraïne en Gaza, het toenemende populisme, de klimaatcrisis... Zoals steeds worden eerst de minder gegoeden getroffen. De strijd voor vrijheid en sociale rechtvaardigheid is dus belangrijker dan ooit. Maar ik ben ook optimist. Ik geloof in de jeugd, in nieuw bloed als motor voor verandering. Dus laat ons onze schouders zetten onder hun toekomst. Laat ons samenwerken en nog dichter bij elkaar komen om de problemen van nu aan te pakken. Samen kunnen we alles!”

Gezang op de schietbaan

Na deze ceremonie op de Brusselse begraafplaats vertrok de colonne bussen naar het Ereperk der gefusilleerden, dat achter de VRT-gebouwen ligt. Onder een doorbrekende zon werden daar met trompetgeschal, het oproepen van de namen, bloemen en ontroerende liederen, de gesneuvelden geëerd. Een van hen is Edith Cavell. Deze Britse richtte in Brussel de Belgische verpleegsterschool op, die tijdens (tekst loopt verder onder foto)

Schietbaan tijdens Saint V

de Eerste Wereldoorlog transformeerde tot Rode Kruishospitaal. Cavell werkte ook voor de Britse Geheime dienst en hielp meer dan tweehonderd soldaten de Nederlandse grens oversteken. Dat werd haar fataal: op 12 oktober 1915 werd ze gefusilleerd op de Nationale Schietbaan in Schaarbeek. Samen met Edith Cavell herdachten we alle vrouwelijk verzetsstrijders die in de oorlog het slachtoffer werden van barbarij.

 Burgemeester Philippe Close met schepen en VUB-alumna Anaïs Maes

Burgemeester Philippe Close met schepen en VUB-alumna Anaïs Maes

De laatste halte van het ceremoniële deel van Saint V. was in de Gotische Zaal van het stadhuis van Brussel. Daar heette burgemeester Close de bonte verzameling natuurlijk van harte welkom. Net als Anaïs Maes, schepen en VUB-alumna. Deze schepen voor Stedenbouw, Openbare ruimte, Nederlandstalig onderwijs en aangelegenheden was ontroerd door de aanwezigheid van de studenten. Ze verheugde zich over het feit dat de band tussen de VUB en Brussel steeds hechter is geworden. Alles begint bij onderwijs, besloot ze, en ze wenste de studenten redelijkheid, maar vooral veel eigenzinnigheid toe.

Het Lied van Geen Taal in het stadhuis van Brussel

Het Lied van Geen Taal werd met verve gezongen in het stadhuis.

Na de toespraken van de rectoren, die beiden pleiten voor meer welzijn en minder extremisme, werd in de Militiezaal van het stadhuis het Glas van de Vriendschap geheven. Na een bubbeltje, een broodje of een snee pizza bewogen de deelnemers zich naar de Grote Zavel waar onder de duizenden studenten en oud-studenten het feest al was losgebarsten.

Het feest op de zavel

 

Duizenden Brusselse studenten en tal van oud-studenten verzamelden op de Grote Zavel in Brussel en vierden uitgebreid feest. Naar goede gewoonte kozen de studenten een actueel thema. Dit jaar luidde dat ‘het mentale welzijn van studenten’, met als slogan ‘Accrochez-vous c'est bien - Ons financieren is beter!’ "Studeren in het hoger onderwijs wordt voor veel medestudenten steeds lastiger", zegt Pili Verbinnen, voorzitter van het Brussels Studentengenootschap. "We moeten vaak een studentenjob uitvoeren om de stijgende studiekosten te kunnen betalen. Die financiële maar ook andere zorgen hebben een impact op onze mentale gezondheid en studieresultaten.

Hieronder een foto-impressie van het feest. 

 

Studenten en rector vieren Saint V
Studenten vieren Saint V
Studenten vieren Saint V op de Zavel
Studenten feesten op de zavel