Mentor & Professional Tess Elst over journalistiek aan de unief en in de praktijk
Wil jij net zoals Tess Journalistiek studeren? Ontdek de opleiding!
Tess Elst vult haar vrije dagen het liefst met sport en zou zichzelf omschrijven als een creatief warhoofd. Twee ideale ingrediënten dus voor een zelfstandige sportjournalist bij Sporza en ROB-tv. Tijdens haar masteropleiding Journalistiek aan de VUB liep ze stage bij de sportdienst van de VRT en daar is ze zes jaar later nog steeds terug te vinden. Het nieuws verzorgen voor Sporza is haar hoofdbezigheid als zelfstandige journalist, maar ze is ook op regelmatige basis aan het werk op de redactie van ROB-tv. De keuze voor haar bacheloropleiding communicatiewetenschappen maakte ze op de valreep, maar dat ze in haar master journalistiek zou volgen stond op dat ogenblik wel al vast.
“Op de allerlaatste dag van september besloot ik om communicatiewetenschappen te studeren aan de VUB. Ik wist toen al zeker dat ik journalist wou worden en was ervan overtuigd dat communicatiewetenschappen daar goed bij aanleunde. De master Journalistiek zou ik zonder twijfel opnieuw doen, maar die zou ik deze keer misschien wel combineren met Nederlands. Dat lijkt mij een enorme meerwaarde voor de job die ik nu doe.”
Van theorie naar praktijk
De praktische master Journalistiek beviel Tess enorm na vele jaren hoofdzakelijk theorie te blokken. De praktijkgerichtheid was voor haar dé sterkte van de richting. Veel van Tess’ professoren zaten bovendien zelf in het vak en konden daardoor heel wat nuttige en up-to-date tips aanreiken aan hun studenten.
“Eén van mijn proffen had het steeds over de ‘Jef is dood’-regel. Daarmee bedoelde hij dat het hoofdonderwerp van een artikel al duidelijk moet zijn in de allereerste regel. Die quote ben ik nooit vergeten en heeft zo’n indruk op mij gemaakt dat ik hem nu zelf meegeef aan stagiairs of pas beginnende journalisten.”
Hard werk en plezier combineren helpt
Tess beklemtoont dat hard werken nodig is om te bereiken wat je wil. Tegelijkertijd is het wel belangrijk dat je plezier beleeft aan wat je doet. Zelf vond Tess het tijdens haar studentenjaren belangrijk om goede punten te halen en daar hard voor te studeren. Dat vond ze in tegenstelling tot velen niet erg omdat ze haar vakken interessant vond en haar opleiding graag deed. Een goede balans ontdekken tussen werk en plezier, dat is waar het volgens haar om draait.
“Werk hard voor alles, maar weeg dat ook telkens af tegen wat je eruit haalt. Als je iets graag doet, dan voelt het niet eens aan als hard werk. Als je daarentegen voortdurend afziet tijdens het studeren of werken, dan ben je toch misschien niet het juiste aan het doen. Wees langs de andere kant ook niet altijd té perfectionistisch. Je amuseren en een goede tijd beleven is minstens even belangrijk als goede resultaten behalen.”
Eerste werkervaring: van droom naar werkelijkheid
Dankzij haar masterstage kwam Tess terecht op de redactie van Sporza van de VRT. Als sportfanaat met een talenknobbel was het haar grote droom om sportnieuws te kunnen brengen. Dat die wens werkelijkheid zou worden op de redactie van Sporza had ze zelfs in haar stoutste dromen niet durven denken. De ervaring beantwoordde duidelijk aan haar verwachtingen. Vandaag werkt ze als zelfstandige nog steeds voor de redactie waar ze haar carrière startte in 2013. Tess is dankbaar dat ze via haar stage de kans kreeg om te proeven van de professionele wereld, want die leer je volgens haar pas echt kennen door er deel van uit te maken.
“Je eerste job heeft een enorme impact op de rest van je carrière. In tegenstelling tot wat je denkt, ben je als pas afgestudeerde nog niet klaar met leren. Er is nog een hele praktische kant die je moet ontdekken. Zo leerde ik hoe redactiesystemen werken en hoe je een website moet beheren. Maar ook mijn journalistieke vaardigheden werden nog sterk aangescherpt door mee te draaien in de sector. De masteropleiding was ook al heel praktisch natuurlijk, maar echt beginnen werken is toch nog andere koek.”
Sportjournalist in hart en nieren
In de toekomst hoopt Tess in de eerste plaats haar zelfstandig statuut te kunnen opgeven en een vast contract te krijgen. Alles wat komt kijken bij zelfstandig zijn zoals boekhouden en plannen, ligt haar minder goed. Ze wil vol kunnen focussen op de inhoud van haar job en hoopt dat die altijd met sportjournalistiek te maken zal hebben.
“Als journalist met een vast contract zou het eenvoudiger zijn om een goede balans te ontdekken tussen mijn privéleven en job. Nu werk ik vaak in het weekend en heb ik geen vaste uren zoals mijn vrienden. Ik hoop dus op een job met een vast contract, maar wel met dezelfde inhoud en kansen. Nieuws brengen over de sportwereld blijft mijn passie. Wat ik absoluut nog wil doen in de toekomst? Verslag uitbrengen van een groot toernooi of WK. Dat moet fantastisch zijn.”
Tess’ tips & tricks
Voor generatiestudenten: Durf te dromen. Kies voor iets dat je graag doet en ga niet enkel en alleen voor werkzekerheid. Je zal lang moeten werken dus zorg ervoor dat je er plezier aan beleeft.
Voor laatstejaarsstudenten: Doe een stage als je de kans krijgt. Stage lopen is echt immens belangrijk om te ontdekken wat wel of wat niet je ding is. Valt je stage tegen, dan weet je tenminste welke richting je niet moet uitgaan. Valt je stage goed mee, dan is dat de ideale kans om connecties te leggen en misschien wel echt aan het werk te gaan. Wacht trouwens niet tot er ergens vacatures zijn, maar vat de koe bij de hoorns en schrijf mensen spontaan aan. Als je echt iets wil, dan zal je dat zelf moeten bereiken. Wees niet verlegen, trek je stoute schoenen aan en ga ervoor.
Een dag op de job van Tess
Als zelfstandige journalist heb ik niet echt ‘doordeweekse werkdagen’ en dat mag je vrij letterlijk nemen. Ik werk meestal elke zaterdag en zondag en neem mijn twee dagen weekend in de week.
Ik werk in shiften en dat zorgt ervoor dat mijn job heel gevarieerd is. Als ik de ochtendshift heb, begint mijn dag met het bekijken van telex-verslagen die binnengekomen zijn, kranten lezen en rondbellen. Kortom, eerst probeer ik zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Dat doe ik niet als ik dagdienst heb, want dan is er al een eindredacteur aanwezig die zegt wat ik kan doen. Daarna ga ik vaak op pad met of zonder cameraploeg. Soms maak ik zelf opnames voor reportages die ik daarna ook monteer. Dat is vooral zo bij ROB-tv. Mijn favoriete shift daarentegen is de avond. Tijdens die shifts kan ik vaak live verslag uitbrengen van grote wielerwedstrijden of een voetbalmatch van de Rode Duivels bijvoorbeeld.
Dat elke dag er anders uitziet vind ik het leukste aan mijn job, maar beschouw ik tegelijkertijd ook als de grootste uitdaging. Enerzijds zorgt de afwisseling ervoor dat mijn werk nooit saai is en boeiend blijft. Anderzijds vragen de onregelmatige uren ook wel veel van mijn privéleven. Als vrienden feestjes geven, ben ik vaak aan het werk. Een goede balans vinden is dus dé grote uitdaging. Zelf vind ik de onregelmatigheid op dit ogenblik wel oké. Ik doe mijn job heel graag en vind het absoluut niet erg om naar het werk te gaan.
Geïnspireerd door Tess? Ontdek de opleiding Journalistiek of contacteer Tess via LinkedIn!