Mentor & Professional Gert Fouwé over netwerken en doorzetten

Wil jij net zoals Gert Geschiedenis studeren? Ontdek de opleiding!

Gert Fouwé studeerde in 2003 af in de opleiding Geschiedenis en heeft sindsdien heel wat verschillende professionele ervaringen opgedaan. In 2010 keerde hij terug naar de universiteitsbanken voor een masteropleiding Politieke Wetenschappen en ook die rondde hij vier jaar later succesvol af. Met dat laatste diploma wou hij aan de slag gaan bij de overheid, maar daar ging hij uiteindelijk al vroeger aan het werk op basis van zijn geschiedenisdiploma. Na een job in het hotelwezen en de overheid, is Gert op dit ogenblik stafmedewerker van de DG Algemene Diensten van het voedselagentschap. 

“Ik zou mijn opleiding Geschiedenis zonder twijfel opnieuw doen. Het vak lag mij al sinds het middelbaar. Ik doorliep het secundair onderwijs niet zonder slag of stoot, maar voor geschiedenis haalde ik altijd goede punten. Ik besloot dan ook om het zekere voor het onzekere te nemen toen ik naar de universiteit ging. Door voor geschiedenis te kiezen, ging ik voor die opleiding waarin ik mijn kansen het hoogst inschatte en daar bleek ik gelijk in te hebben.” 

Een goed sociaal netwerk helpt 

Dat vrienden en familie een enorme steun zijn in het leven zal niemand ontkennen. Gert ondervond tijdens zijn studies dat het belang van een goed sociaal netwerk nog veel verder reikt dan steun. De mensen uit je omgeving kunnen zelfs de loop van je leven beïnvloeden. Dankzij zijn vrienden zette Gert door in zijn studies toen hij het even niet meer zag zitten. Het feit dat hij vandaag een diploma Geschiedenis op zak heeft, heeft hij te danken aan zijn studievrienden. Daar is hij hen nog steeds dankbaar voor. 

“Tijdens mijn studies was er één bepalend sleutelmoment dat ik nooit zal vergeten. Ik ging naar een examen waarvoor ik naar mijn gevoel heel goed voorbereid was, maar het draaide uit op een complete ramp. Na dat examen had ik er echt genoeg van en wou ik stoppen met mijn studies. Een aantal vrienden hebben mij toen opgebeld en overtuigd om toch nog een keer te proberen. Ik volgde hun raad op en slaagde de volgende keer met een 16. Het was een zware periode, maar ik heb doorgezet en mijn diploma behaald, onder andere dankzij mijn vrienden. Een goed netwerk kan echt je kansen op de arbeidsmarkt vergroten.” 

Eerste jobervaring in de hotelsector 

Gert volgde na Geschiedenis nog een lerarenopleiding, maar op een aantal interimfuncties na stapte hij niet in het onderwijs. Al snel kwam hij terecht in een hotel waar hij aan de slag ging als receptionist. Hoewel de job niet onmiddellijk aansloot op zijn opleiding, maakte Gert in die functie kennis met de arbeidsmarkt en deed hij heel wat praktische werkervaring op die ook nu nog nuttig blijkt te zijn. 

“Toen ik afstudeerde, kwam ik niet direct in de ideale job voor mij terecht, maar wel in een functie waar ik veel ervaring kon opdoen. Ik werd receptionist in een hotel en was verantwoordelijk voor een klein team. In een latere job was ik teamchef op de pensioenendienst van de Vlaamse overheid. Mijn eerdere ervaring in de hotelsector heeft mij geholpen bij die functie. Ik had geleerd om zelfstandig te werken en verantwoordelijkheid op te nemen. Bovendien kon ik problemen oplossen, omgaan met onverwachte situaties en klanten helpen, stuk voor stuk nuttige werkveldcompetenties.” 

De troeven van geschiedenis 

Gert blikt op een positieve manier terug op zijn studies en dat heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat hij de kennis die hij toen opdeed nog dagelijks actief en passief inzet in zijn job. Dankzij de praktische opdrachten van zijn opleiding ontwikkelde hij competenties die volledig toepasbaar zijn in zijn huidige arbeidsomgeving. Maar hij vergaarde ook heel wat theoretische kennis die vandaag nog passief aanwezig is en hem helpt om linken te leggen en zaken te doorgronden. 

“Vandaag moet ik snel grote hoeveelheden informatie kunnen verwerken en synthetiseren. Daar had ik toen ik startte in mijn job al voeling mee dankzij mijn studies en de praktische opdrachten die we daar kregen. Ook passief is er veel kennis opgeslagen in mijn hoofd die nog wel eens van pas komt. Zo heb ik al gemerkt dat ik vaak weet hoe de dingen in elkaar zitten en of iets juist of fout is gewoon op basis van wat ik vroeger geleerd heb. Ik kan sneller linken leggen dankzij die leerstof en stel meer dingen in vraag.”

Gerts tips & tricks 

Voor generatiestudenten: Ga op Erasmus! Het is de uitgelegen kans om zelfstandigheid te creëren en op je eigen benen te leren staan. Het is misschien niet essentieel voor bepaalde opleidingen om naar het buitenland te gaan, maar doe het vooral voor de leerrijke levenservaring die je er opdoet. 

Voor laatstejaarsstudenten: Als je afstudeert en je vindt niet onmiddellijk het werk waar je op gehoopt had, ga dan tijdelijk voor een andere job waar je nuttige competenties kan ontwikkelen. Blijf niet gewoon thuis zitten, maar zoek een functie waarin je dingen leert die later van pas kunnen komen. Blijf ook niet te lang in die tijdelijke functie zitten. Kijk ondertussen uit naar interessante mogelijkheden en blijf zoeken tot je gevonden hebt wat je echt wilt doen.

Een dag op de job van Gert 

Als stafmedewerker van de DG Algemene diensten van het voedselagentschap heb ik vooral een ondersteunende functie. Ik maak deel uit van de stafdienst van een manager en sta haar bij in haar taken. Zo ben ik als projectleider verantwoordelijk voor de lopende projecten en breng ik de interne werkprocessen binnen de organisatie in kaart. Ik sta ook in voor de interne communicatie binnen mijn directie. Dat wil zeggen dat ik onder andere overlegmomenten binnen mijn eigen dienst en de organisatie organiseer of voorzit. Tot slot bewaak ik ook de kwaliteit van de dienstverlening door de interne en externe audits op te volgen. 

Mijn werk is erg gevarieerd en geen enkele dag is dezelfde. Op maandag stel ik een weekplanning op waar ik mij de rest van de week op kan baseren. Ik ga na welke taken prioriteit moeten krijgen en werk die vervolgens als eerste af. Als ik mijn planning opstel, moet ik ook altijd rekening gouden met mogelijke wijzigingen als er onverwachts nieuwe opdrachten binnenkomen die dan voorrang moeten krijgen.

Geïnspireerd door Gert? Ontdek de opleiding Geschiedenis of contacteer Gert via LinkedIn