2022_Fietsers_Greenteam_Duurzaamheid_VUB

Wat doet het GreenTeam?

Het GreenTeam informeert over duurzaamheidsuitdagingen en -oplossingen door middel van campagnes en evenementen. Het GreenTeam engageert de VUB-gemeenschap en neemt actie om tot een duurzame studeer-, werk- en leefomgeving te komen. Het GreenTeam gaat samenwerkingen aan met studenten, personeel, diensten en externen om de impact te verbreden en versterken.

Wat kan jij doen?

Neem een kijkje in onderstaand portfolio en volg ons op Facebook en Instagram voor nieuws over projecten, duurzaam onderzoek, verfrissende aankondigingen, sfeervolle evenementen en onze persoonlijke tips.

Een geniaal duurzaam idee voor de campus? Nog suggesties, vragen of verzoekjes? Stuur ons een mail via greenteam@vub.be of slide in onze DM’s op Facebook of Instagram. Werken als student bij het GreenTeam? Neem contact op of houd onze sociale media en de VUB-jobdatabank in de gaten. We rekruteren meestal aan het einde van het academiejaar.

2023_BOOM_PLANTEN_DUURZAAMHEID_VUB
2022_LivingCampusWalk_Duurzaamheid_Groenecampus_VUB

Green Impact

Wil je een duurzame impact hebben op de VUB? Neem directe actie in je omgeving en leer andere VUB’ers kennen tijdens fijne evenementen via Green Impact. Samen met enkele collega’s kan je ook meedingen naar een prijs op het einde van het academiejaar.

Ben je geïnteresseerd of wil je meer informatie? Neem gerust contact op met het GreenTeam via greenteam@vub.be.

Green Hives

Het Greenteam zet leuke activiteiten op en neemt actie om het kotleven op de VUB campussen te verduurzamen. Deze activiteiten dragen bij de kotclash van de kotcoach, een competitite waarbij het studentenhuis met de meeste punten een trofee en leuke prijs krijgt!

Four students preparing pumpkin soup together during a sustainable cooking workshop.

VUB Resto

De duurzaamheidsinspanningen van het VUB Resto werden bekroond met het GoodFood-label. Het GreenTeam ondersteunt met campagnes en acties.

Plantaardig

Het team organiseert vegan kookworkshops en deelt recepten om studenten kennis te laten maken met heerlijke plantaardige gerechten.

Catering

Onze duurzame cateringlijst bevat de lekkerste en duurzaamste cateraars van Brussel, waaronder onze eigen resto.

Stand op de wintermarkt van het GreenTeam op de esplanade op Main Campus in Etterbeek

Wintermarkt

Op de jaarlijkse wintermarkt worden lokale, fairtrade, zelfgemaakte, zero waste, tweedehandse en/of organische spullen verkocht in aanloop naar de feestdagen. Bezoekers kunnen zich ook verwarmen aan een drankje en de stemmen van het VUB koor.

Reduce

VUB neemt initiatieven voor wegwerpvrije alternatieven op onze campussen. Dankzij de VUB Foodsharing is er minder voedselverspilling.

Reuse

Op VUB Geeft en in de Community pantry bij de koten kunnen spullen worden doorgegeven.

Recycle

In de VUB sorteerwijzer ontdek je hoe correct te sorteren op de campussen.

Fietsbrocante

Wil je een fiets verkopen die te klein of in onbruik is? Wil je een tweedehandsfiets op de kop tikken of wil je aan het fietsen gaan? GreenTeam VUB, CycloLokal en Les Ateliers de la Rue Voot organiseren elk jaar in april een fietsbrocante op de VUB Main Campus!

Jaarlijkse fietsbrocante van het Greenteam op de esplanade op de Main Campus in Etterbeek

Fiets

GreenTeam verdeelt fietspakketten met fluomateriaal en fietskaarten voor veilige ritten naar de campus en organiseert fietstochten in Brussel. 

Critical Mass

Een enthousiaste groep VUB'ers fietsen maandelijks mee met de Critical Mass Gatherings. Neem contact op met GreenTeam voor meer info!

Reizen

GreenTeam heeft een handig overzicht gemaakt met tips en tricks voor duurzaam en betaalbaar reizen.

Kruidenbakken Campus Etterbeek

De kruidenbakken bevinden zich tussen gebouw I, F en X2.

Kruidenbakken

In maart 2023 werden er heerlijke kruiden geplant in twintig zelfgemaakt kruidenbakken. Iedereen is welkom om hier kruiden te komen plukken. Neem even het reglement door alvorens kruiden te plukken.

Living Campus Walk

Ontdek de biodiversiteit en klimaatmaatregelen op de VUB Main Campus via de Living Campus Walk. Aan de hand van QR-codes ontdek je verschillende plekjes die je vertellen hoe de VUB de stad leefbaar wil houden voor mens en natuur.

Biodiversiteit

Samen met vrijwilligers steekt het GreenTeam haar handen uit de mouwen om ingrepen te doen die de biodiversiteit op de campus ten goede komen zoals bomen en kruiden planten, bloemen zaaien, nestkastjes hangen en ontharden.

 

Excursies

Ook organiseren we uitstappen om de (bio)diversiteit van Brussel te etaleren via onder meer een eetbare planten wandeling, kayakken met Canal It Up en een bezoek aan CourJette en de boomgaard op de VUB Health Campus.

GreenTalks

Het GreenTeam informeert over duurzaamheidsuitdagingen en -oplossingen. Tijdens de Low Impact Weken in de Resto worden bijvoorbeeld lezingen gehouden over de klimaat- en gezondheidsimpact van voedignskeuzes. 

Affiche voor low impact week in resto + GreenTalk

CERL

GreenTeam ondersteunt het CERL-team, zij werken op een maatschappijbetrokken en transdisciplinaire manier rond de grootstedelijke uitdagingen die vandaag in Brussel leven.

weKONEKT

Tijdense de jaarlijkse weKONEKT.week neemt GreenTeam een groep VUB'ers mee op ontdekking in Brussel.

Future Proef

De Future Proef Award is er voor alle studenten die met hun thesis bijdragen aan duurzaamheid.

WIE IS WIE?

Het GreenTeam bestaat uit gemotiveerde jobstudenten met een hart voor klimaat, milieu en duurzaamheid. Ontdek hier wie dit jaar deel uitmaakt van ons team!

 

 

Patricia

Patricia is een internationale eerstejaarsstudente uit Duitsland, die sociale wetenschappen studeert. Duurzaamheid en klimaatverandering zijn haar prioritaire onderwerpen, wat haar motiveert om voor het Greenteam te werken en zich te engageren voor zo veel mogelijk duurzaamheidsprojecten. Ze neemt ook graag deel aan politieke jeugdevenementen, waar ze ideeën over deze onderwerpen kan uitwisselen. Ze hoopt zoveel mogelijk mensen aan te zetten tot duurzame acties.

 

 

Daan

Daan Vandenberghe is een eerstejaarsstudent geografie en een gepassioneerde klimaatactivist, die streeft naar een meer rechtvaardige en leefbare wereld. Naast het Green Team is hij actief in de Vlaamse Jeugdraad, als VN-jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling, bij Greenpeace Youth en in de scouts. Daan kijkt ernaar uit om te werken aan nieuwe bottom-up acties, evenementen en duurzame oplossingen op onze campus.

 

 

Oskar

Oskar is een gedreven rechtenstudent met een passie voor sociale kwesties. Als voorzitter van de Mechelse jeugdraad zet hij zich vol enthousiasme in voor de belangen van de jongeren in Mechelen. Tijdens zijn uitwisseling in Colombia heeft hij waardevolle internationale ervaring opgedaan en werd hij geconfronteerd met schrijnende sociale ongelijkheid, wat zijn verlangen naar een rechtvaardigere wereld versterkte. Met GreenTeam streeft hij ernaar kwesties als klimaatverandering prominenter op de agenda te zetten en van de VUB een nog mooiere, groenere plek te maken voor iedereen.

 

Klara

Klara is an international student from Germany pursuing the Master's programme of Marine and Lacustrine Science and Management. As member of the GreenTeam, her goal is to make our university more sustainable and to increase the student’s knowledge on sustainability and environmental protection. She's excited to exchange ideas and share her interests in sustainability and environmental protection with like-minded students who are equally enthusiastic about safeguarding our planet.

 

 

Illy

Illy is an international student from Greece following a Bachelor’s program of Social & Political Sciences. She cares deeply about climate change and human rights. That’s why she is quite active when it comes to volunteering and protests. Other than that, she likes to spend her time travelling, mountain hiking, making videos, writing, reading books, meeting people from around the world.  

Ashley

Ashley is een bachelor student in de Social Sciences die niet alleen belang hecht aan de wereldproblemen, maar ook gelooft in de positieve verandering van onze wereld. Vooral op het gebied van milieuproblematiek en duurzaamheidsuitdagingen zet ze zich graag in voor die verandering, omdat ze er sterk van overtuigd is dat we deze kwesties alleen kunnen aanpakken door samen te werken. Dus samen met GreenTeam wil ze mensen om haar heen inspireren en stap voor stap helpen bij het bouwen van de toekomst die ze denkt dat iedereen verdient. 

Alicia

Alicia is een student in de sociale wetenschappen die zich inzet voor het creëren van bewustwording over het klimaat terwijl ze leuke evenementen organiseert. Voor haar is het Greenteam een plek waar mensen zichzelf kunnen zijn en samen kunnen groeien om elkaar te inspireren en te leren over klimaatbewustzijn en duurzaamheid. In haar vrije tijd geniet ze van het organiseren van evenementen met haar studentenvereniging en geeft ze in het weekend lessen over cyberbeveiliging aan kinderen.