Onderwijskwaliteit van de opleiding

Onderwijskwaliteit staat centraal aan de VUB. Dat zeggen we niet zomaar: we nemen regelmatig onze opleidingen vakkundig onder de loep om ze af te stemmen op de veranderende noden van onze studenten in een snel veranderende samenleving.

Onze troeven
  • Je krijgt een brede opleiding in datawetenschap en engineering, met een focus op het ontwerpen van slimme systemen. Ook volg je naar keuze een minor in Digital Health (digitale technologie voor gezondheid), Digital Earth (onze ‘virtuele planeet’), Smart City’s of Business Intelligence.
  • Je proffen en assistenten ondersteunen je persoonlijk en vullen waar nodig je kennis snel aan. Ook als je aan de slag bent in de labo’s van de internationale netwerk waarbinnen we actief zijn.
  • Samen met topuniversiteiten in Europa, het VK, de VS en China doen je lesgevers allerlei toponderzoek.

 

Bij wie peilen we naar de kwaliteit van onze opleidingen? 

Onze studenten krijgen tijdens hun academische loopbaan geregeld de kans om hun ongezouten mening te geven over de opleidingen. Onze proffen en assistenten geven dan weer aan hoe ze het werkveld zien evolueren, zodat we onze opleidingen daarop kunnen afstemmen. Ook bij onze oud-studenten en andere universiteiten in binnen- en buitenland peilen we naar de ontwikkelingen in het veld.

 
Kwaliteitscyclus
HEADER HERO
Ontwikkelkansen

De opleiding zal in de toekomst alleen maar internationaler worden. Sinds 2019 werken we bijvoorbeeld samen met de Technical University of Cluj-Napoca (TUCN) in Roemenië. Zo kan je een dubbel diploma behalen met een minor in Business Intelligence. Maar ook omdat we extra beurzen kunnen aanvragen via Erasmus en het ICP-programma van VLIR-UOS. Binnen onze minors in Digital Earth en Health gaan we namelijk cruciale internationale uitdagingen aan. Denk aan het beschermen van de volksgezondheid of het behoud van water en andere natuurlijke hulpbronnen.

 
Waar is de opleiding nu al mee bezig?
  • We leveren voortdurend inspanningen om de band met de industrie en onze alumni te versterken. Tegelijk willen we hen meer bij onze opleiding betrekken door seminaries of workshops te organiseren.
  • Verder evalueerden we ons nieuwe systeem waarbij we intakegesprekken voeren met studenten die zich willen inschrijven.
  • Door onze opleiding te vergelijken met andere programma’s in binnen- en buitenland, houden we ons aanbod competitief en kunnen we het duidelijker positioneren.
  • Hierbij willen we ook beter voldoen aan de noden van de sectoren waarin onze computerwetenschappers aan de slag gaan. We zaten met hen aan de tafel, wat resulteerde in veel nieuwe relaties met bedrijven die stageplekken aanbieden.
  • Tot slot hebben we ook de praktische organisatie van de stages gefinetuned.
 
Meer weten over onderwijskwaliteit aan de VUB? 

 

Check onze algemene visie