Na je studie

Met de master Vertalen op zak liggen de carrièrekansen voor het grijpen. Je kan aan de slag op zelfstandige basis, bij een vertaalbedrijf of op de vertaaldienst van een grote organisatie? Of word je liever projectmanager bij een vertaalbureau, ondertitelaar of lokalisatie-expert voor software, mobiele apps, websites of videogames? Ook een baan als taaladviseur, woordvoerdercopywriter, tekstrevisor, redacteur of beleidsmedewerker in een overheidsorganisatie behoort tot de mogelijkheden. Of droom je van een academische carrière en wil je je met een doctoraat verder specialiseren in het vertaalonderzoek? Aan jou de keuze!

Wat heb je geleerd?

In de masteropleiding ontwikkel je je tot een kritisch vertaler met heel wat praktische ervaring. Je leert je vertaling optimaal afstemmen op de noden en vereisten van de opdrachtgever en hebt aandacht voor interculturele verschillen. In onze opleiding vertaal je vanuit het Duits, Engels, Frans of Spaans naar het Nederlands en omgekeerd. Je perfectioneert je vertaalvaardigheden in verschillende vertaalateliers, waarin een ruime waaier aan tekstsoorten aan bod komen. Maar een uitmuntend vertaler kan ook relevante info opzoeken en efficiënt gebruikmaken van uiteenlopende informatiebronnen. We leren je bovendien computerondersteunend vertalen en omgaan met de modernste technologie. Ook ondertitelen komt aan bod. Als vertaler ben je van alle markten thuis en onze brede vorming stoomt je helemaal klaar om een fantastische indruk te maken op je toekomstige werkgever.

Verder studeren

Afgestudeerd? Proficiat! Maar ook na deze opleiding kan je je kennis blijven bijspijkeren aan de VUB. Zo bieden we meer dan 20 master-na-masteropleidingen aan en heel wat postgraduaten. Een ruim en bijzonder hoogwaardig aanbod. En dus een extra troef op je cv.

Misschien overweeg je om na je masterdiploma de stap te zetten naar het onderwijs? Bekijk dan zeker de info over de Educatieve Master in Talen van de VUB! Als master vertalen kan je het verkorte programma (60 ECTS) van de Educatieve Master in Talen volgen. Afhankelijk van je profiel kan je kiezen uit Duits, Engels, Frans, Nederlands, NT2, Project Algemene Vakken (PAV) en Spaans.

Welke beroepen kan je uitoefenen?

Beeld het je al even in. Je studies zijn prima verlopen en je mag je diploma in ontvangst nemen. Je glimt van trots, en terecht. Want met je diploma ben je gewapend als geen ander om de arbeidsmarkt op te gaan. Maar welke richting ga je uit? Vertalers die jou voorafgingen, vertellen je graag waar zij terechtkwamen en delen hun tips.

  • Giovanni | Oud-student
    “Soms ben je als ondertitelaar de eerste die een serie kan en mag zien.”

 

Andere beroepsverhalen van oud-studenten 

Wist je dat we soms ook vertalers zoeken aan de VUB?

Je leest het goed. Een boeiende en zinvolle carrière uitbouwen als vertaler: het kan ook bij jouw alma mater. Wij zijn een grote organisatie en zoeken daarom naar heel diverse profielen.

Ontdek welke vacatures momenteel openstaan

Sluit je aan bij onze community van oud-studenten

Als je afstudeert aan de VUB behoor je tot een uniek netwerk van 75.000 oud-studenten (ook wel alumni genoemd) die klaarstaan om te bouwen aan een betere toekomst. Wij doen dit door zoveel mogelijk ervaringenideeën en andere vormen van kennis uit te wisselen om samen de dingen beter te doen. In onze job, in ons leven én ook daarbuiten, in de wereld.

Kortom, een VUB-diploma levert je niet alleen een sterk visitekaartje op de arbeidsmarkt op, maar ook een netwerk waar je op kan bouwen om je eigen professionele ambities waar te maken en het verschil te maken in de wereld. Meer redenen nodig? We sommen er enkele voor je op.

Proclamatie van Recht en Criminologie aan de VUB

... het loont de moeite!

  • Voordelen op en naast de campus. Een BasicFit-jaarabonnement tegen halve prijs, studententarief in de Resto... Oud-student zijn loont met het digitale alumnipas.
  • Hulp bij het solliciteren. Als pas afgestudeerde alumnus is het soms nog even zoeken om je weg te vinden op de arbeidsmarkt. Wij helpen je bij het maken van een vliegende start.
  • Netwerken. Word lid van je facultaire- of opleidingsalumnivereniging. Zo ben je mee met de ontwikkelingen binnen je vakgebied en de laatste netwerkevents.
  • Inspiratie voor je eigen carrière. Zoek je een job die aansluit bij jouw passies? Lees de carrièreverhalen en -tips van oud-studenten en ontdek de mogelijkheden per diploma.
  • Onze vervolgopleidingen. Onze samenleving en arbeidsmarkt staan niet stil. Onze vervolgopleidingen houden je kennis en vaardigheden relevant. Je leven lang.