logo

Ziekenhuishygiëne

Ben je op zoek naar doorgedreven kennis van de organisatie van de medische en verpleegkundige activiteiten? Parate kennis van maatregelen ter preventie van ziekenhuisinfecties en epidemieën? En heb je belangstelling voor de methodologie van informatieverwerking, literatuurstudie en analyse van nieuwe ziekenhuishygiënische guidelines? Zoek dan niet verder. De master-na-masteropleiding Ziekenhuishygiëne is precies wat je zoekt.

Faculteit


Geneeskunde en Farmacie

Meer info

Heb je vragen?


Stuur ons een e-mail! We helpen je graag verder.

Contacteer ons

Doel van de opleiding

Tijdens deze opleiding word je gevormd als arts-ziekenhuishygiënist conform de Belgische wetgeving. Hierbij zal gebruik gemaakt worden van de huidige wetenschappelijke kennis. Op het einde van de opleiding beschik je over een doorgedreven kennis van de organisatie van de medische en verpleegkundige activiteiten; een parate kennis van maatregelen ter preventie van ziekenhuisinfecties en epidemieën alsook kennis van de methodologie van informatieverwerking, literatuurstudie en analyse van nieuwe guidelines.

De opleiding stelt je eveneens in staat om bijvoorbeeld in het kader van een epidemische situatie een vraagstelling te formuleren en een epidemiologisch onderzoek in te stellen, data te verzamelen, te interpreteren en statistisch te verwerken volgens wetenschappelijke methoden.

Bovendien kan je de resultaten van een epidemiologisch onderzoek samenvatten en door teamwork en met de nodige communicatieve vaardigheden de informatie overbrengen aan de betrokkenen. Deze vaardigheden zullen je als ziekenhuishygiënist in staat stellen om je maatschappelijke verantwoordelijkheid op te nemen en te fungeren als raadsman in commissies en raden.

Studiepunten

Een studiepunt (SP) komt overeen met 25 tot 30 uren onderwijs-, leer- en evaluatieactiviteiten. Aan de Vrije Universiteit Brussel komt een SP overeen met een ECTS (de Europese norm voor het transfereren van studiepunten).

Leerresultaten

Het programma beoogt om de houders van een academisch bachelordiploma de in het artikel II.141. van de Codex Hoger Onderwijs bedoelde algemene wetenschappelijke competenties en wetenschappelijk-disciplinaire basiskennis bij te brengen die vereist zijn om de beoogde masteropleiding aan te kunnen vatten.

Leerresultaten zijn de beoogde kennis en inzicht, vaardigheden en attitudes die je dient te beheersen na het afronden van een opleiding.Wil je meer weten over de specifieke leerresultaten van deze opleiding? Lees er hier meer over.

Onderwijskwaliteit


Aan de VUB vinden we goed onderwijs belangrijk. We zijn dan ook voortdurend bezig met het bewaken en verbeteren van de onderwijskwaliteit. Wil je meer weten over de kwaliteit van het onderwijs aan de VUB of ben je benieuwd naar de kwaliteit van een specifieke opleiding, lees hier dan meer.

Onderwijskwaliteit

Het einde is pas het begin

Beeld je in. Je studies zijn prima verlopen en je mag je diploma in ontvangst nemen. Je glimt van trots, en terecht. Want met dat diploma van jou ben je gewapend als geen ander om de arbeidsmarkt op te gaan. Maar welke richting ga je uit? Je hebt verrassend veel mogelijkheden en ook hier staat de VUB je bij.

Afgestudeerd, okee. Maar nooit meer studeren, nee.

Dat je je masterdiploma behaald hebt, dat is een hele prestatie. Maar ook daarna kun je je kennis aan de VUB blijven bijspijkeren. Zo biedt de universiteit maar liefst 21 master-na-masteropleidingen aan en heel wat postgraduaten. Een aanbod dat niet alleen ruim is, maar ook bijzonder hoogwaardig. En dus een extra troef op je cv!

Careercenter


Individueel advies rond cv’s, gesprekstraining en jobmogelijkheden. Ook tijdens je studies!

Check de website

Doctoreren?


De VUB telt drie doctoral schools ter ondersteuning van doctorandi. Ze hebben tot doel junior-onderzoekers te stimuleren en te promoten via workshops, seminaries, master classes, …

Dr. in spe

Meer weten over onze alumni?

Meer info

Volg de VUB

Op LinkedIn

Een vliegende start

De lessen starten in de derde week van september. We verwelkomen je graag op een van de onthaalmomenten. Zo maken we je vanaf dag één wegwijs op de VUB. Heb je nu al een vraag voor de VUB? Hieronder vind je alvast wat informatie om je op weg te helpen.

Studiegeld

Het studiegeld voor een voltijdse masteropleiding bedraagt € 890/jaar. Het studiegeld varieert naar gelang het aantal opgenomen studiepunten (ECTS) en het al dan niet verkrijgen van een studiebeurs. Een gedetailleerd overzicht van de studiegelden per opleiding kan je hier raadplegen.