2022_Psycholoog_Psychologie_S_526087603

Kom vóór 12 weken zwangerschap op consultatie in het centrum. Na deze eerste consultatie zijn er verplicht zes dagen wachttijd voor de abortus kan uitgevoerd worden.

De eerste consultatie 

De eerste consultatie bestaat uit drie delen: een administratief, psychosociaal en medisch deel.

Reken erop dat je in totaal anderhalf uur in het centrum bent.

  • Administratief: een onthaalmedewerker ontvangt je en start je dossier op. Er zal je gevraagd worden een medische en administratieve vragenlijst in te vullen. We dragen uiteraard zorg voor jouw privacy. 
  • Psychosociaal: je hebt een gesprek met één van onze medewerkers. De bedoeling van dit gesprek is dat jij kwijt kan wat je wil vertellen, dat je vragen kan stellen en dat je uitleg krijgt. Naargelang jouw behoefte gaan we dieper of juist minder diep in op gevoelens en gedachten die een ongewenste zwangerschap met zich kan meebrengen. Twijfel je? We zijn gespecialiseerd om je te begeleiden in wat voor jou de juiste beslissing is. Thema’s die ook aan bod komen: wat liep er mis met de anticonceptie en welk voorbehoedsmiddel wil je in de toekomst gebruiken, welke methodes zijn er om een zwangerschap af te breken en welke methode heeft jouw voorkeur. 
  • Medisch: je hebt een consultatie bij een van onze artsen. Die zal via een echografie vaststellen hoever je precies in je zwangerschap bent. Ook zal er een vaginaal infectie-onderzoek gebeuren. Eventueel wordt er een bloedafname gedaan. De kosten voor het labo-onderzoek worden aan jou gefactureerd. Spreek één van onze medewerkers aan als dit een probleem zou zijn.

 

Tussen de eerste afspraak en de abortus loopt een verplichte wachttijd van zes dagen.

Op de dag van de abortus bevestig je je vraag voor een zwangerschapsafbreking schriftelijk.

Uitvoering van de abortus

Er zijn twee manieren om een abortus uit te voeren.

Methode 1: zuigcurettage 

Voor deze behandeling ben je ongeveer een kwartier tot een half uur bij de arts. Je neemt plaats op de gynaecologische stoel. De arts plaatst een speculum en ontsmet de vagina. De baarmoederhals wordt plaatselijk verdoofd waarna de baarmoedermond een beetje open gemaakt wordt. Daarna wordt een dun buisje geplaatst waarmee het vruchtzakje geaspireerd wordt. Je kan gedurende korte tijd matige tot stevige krampen voelen, vergelijkbaar met hevige menstruatiepijn.

Tijdens de ingreep word je begeleid door een verpleegkundige. Deze brengt je na de ingreep naar een kamer, waar je een half uurtje kan rusten.

Voor deze behandeling ben je in totaal een tweetal uur in het centrum. Je mag alleen komen, of iemand meebrengen naar het centrum, die je al dan niet vergezelt bij de ingreep.

 

Methode 2: abortuspil 

Een abortus door medicatie is een geïnduceerd miskraam en gebeurt altijd in twee stappen. Door de eerste pil zal de zwangerschap stoppen met groeien. De tweede reeks pillen zorgen ervoor dat de baarmoeder samentrekt en zo het vruchtzakje uitstoot.

De eerste pil bevat mifepristone, een stof die ervoor zorgt dat hormonen die nodig zijn voor de zwangerschap niet meer kunnen werken. De zwangerschap kan na deze pil niet meer goed verder evolueren. De meeste vrouwen voelen lichamelijk weinig effect van deze pil. Omdat de beslissing tot afbreking van de zwangerschap definitief genomen wordt op het moment van inname van deze pil, gebeurt dit altijd in het centrum. Reken hier een half uurtje voor.

De tweede soort medicatie wordt 24 tot 48 uur later toegediend. Op dat moment breng je vier tabletjes vaginaal in. Deze doen de baarmoeder samentrekken, wat ervoor zorgt dat na verloop van tijd het vruchtzakje, samen met bloed en klonters, uitgestoten wordt. Wanneer dit precies gebeurt, is erg verschillend van vrouw tot vrouw. Je bent vier uur in het centrum zodat we kunnen observeren hoe je reageert op de medicatie. Sommige vrouwen voelen het samentrekken van de baarmoeder goed, ze voelen zich tijdelijk misselijk of hebben last van diarree. Andere vrouwen voelen weinig nevenwerkingen. Als je last hebt van nevenwerkingen, helpen we je zo goed mogelijk deze te verlichten.

We vragen dat je niet alleen het centrum verlaat, en dat er bij voorkeur ook de rest van de dag en de komende nacht iemand bij jou is die op de hoogte is van je situatie.

Afspraak annuleren?

Het is altijd mogelijk dat je beslist om toch niet naar de afspraak te komen. Bel ons in dat geval even, of annuleer je afspraak via het webformulier. Je helpt er niet alleen ons enorm mee, maar ook andere vrouwen die dringend een afspraak nodig hebben.

Annuleer je afspraak 

Abortus na 12 weken

Ben je langer dan 12 weken zwanger? Dan is abortus in België alleen toegelaten indien het uitdragen van de zwangerschap een ernstig gevaar inhoudt voor het leven van de vrouw of uit onderzoek blijkt dat het kind zal lijden aan een ongeneeslijke kwaal (met de huidige wetenschappelijke kennis).

In deze gevallen gebeurt de behandeling verplicht in een ziekenhuis, en het advies van een tweede arts wordt ingewonnen.

Wens je een abortus na 12 weken zwangerschap en is er geen medische reden zoals hierboven beschreven, dan kan je momenteel enkel in het buitenland terecht (Nederland, Groot-Brittannië). Als je in een dergelijke situatie verkeert kan je wel bij ons terecht voor een gesprek, informatie en een eventuele verwijzing naar een buitenlandse kliniek. Je kan zeker ook bij ons terecht voor een controleonderzoek na de ingreep.

Vind abortuscentra in het buitenland