Praktisch
Van Brussel in 2030 de Europese Culturele Hoofdstad maken: daar wil de VUB samen met tal van partners aan meebouwen. We willen dat Brussel een hoofdstad voor alle Europeanen wordt: een laboratorium voor het interculturele en meertalige samenleven, maar ook voor de ecologische, democratische, sociale en dekoloniale omwentelingen die ons wachtten. We willen Brussel transformeren, met kunstenaars, denkers en cultuur als motor. We vetrekken zeer lokaal met een toekomstvisie voor Molenbeek, die zich zal uitkristalliseren naar de gehele Brusselse regio.
Samen maken we de hoofdstad van de toekomst
De Spring Assembly is de laatste rechte lijn in de voorbereidingen van de kandidatuur. We willen een ijzersterk dossier indienen waar niemand omheen kan. Dat kan alleen als iedereen met een hart voor Brussel meedoet, elkaar inspireert en samen de stad van de toekomst maakt.
Ben jij ook een stadsmaker? Wil je bijdragen aan een democratischer, groener, inclusiever en zorgzamer Brussel, met cultuur in het hart? Wil je meeschrijven aan ons verhaal? Wil je jouw ervaringen en/of ambities delen?
Bekijk het programma en doe mee Volg Molenbeek for BXL op Instagram Of op Facebook
Molenbeek for Brussels 2030 werkt samen met partners VUB, ULB, Brussels Studies Institute, Brussels Academy, RAB/BKO, het maatschappelijk middenveld, kunst, cultuur, wetenschap en de verscheidenheid aan actoren die Brussel vormgeven.
Feestelijke aftrap | 17 april | 15u - 19u
Waarom willen we dat Molenbeek de culturele hoofdstad van Europa wordt in 2030?
De deadline van de kandidatuur komt in zicht: op 2 september dienen we bij de Europese jury onze kandidatuur in om Europese Culturele Hoofdstad te worden in 2030. Tijd om een update te geven over waar we staan. De co-opdrachthouders Fatima Zibouh en Jan Goossens, samen met het Molenbeek for Brussels-team, geven een stand van zaken over de vier themaās, de kandidatuur en de focus op Molenbeek met al zijn troeven, maar ook al zijn uitdagingen. Dit alles gaat door in het Karreveld kasteel in Molenbeek op woensdag 17 april van 15.00u tot 17.00u, gevolgd door een aperitief en een moment van samenkomst tot 19.00 uur.
Verkiezingsdebat | 18 april | 20u - 22u
2030 als stip aan de horizon van cultureel Brussel
Met 2030 aan de horizon, zullen de aanstaande verkiezingen de koers uitzetten voor de komende jaren. Daarom nodigen we alle politieke partijen uit om hun visie op het kunst- en cultuurbeleid met ons te delen.
Heritage conversations | 19 april | 12u - 13u
Stel dat Brussel 1.000 mensen zou zijn. Hoe zou het menselijk archief van deze stad - gebaseerd op de verhalen van haar inwoners - er in de jaren 2020 dan uitzien? De eerste 200 bijdragen van Brusselaars zijn verzameld door een zeer divers team van āerfgoedmakelaarsā en toegankelijk gemaakt in het āmenselijk archiefā van het project. Nu is het tijd om ermee aan de slag te gaan.
Bouwen aan de bruggen | 19 april | 14u - 17u
Stel je voor dat je samenkomt in een ruimte waar jouw stem, ideeĆ«n en ervaringen centraal staan. Neem deel aan een levendige uitwisseling van ideeĆ«n over de hoofdthemaās die de toekomst van Molenbeek for Brussels vormgeven: sociale rechtvaardigheid en gelijkheid, superdiversiteit en meertaligheid, de mengeling van natuur en stedelijk leven, en het evenwicht tussen veiligheid en vrijheid.
Sharing visions for Molenbeek and Brussels region in 2030 | 20 april | 12u - 14u
Wat betekent dit project voor de inwoners van Molenbeek? Op welke manier draagt dit project bij aan het verbinden van wat er in Molenbeek speelt met ontwikkelingen in de andere Brusselse gemeenten. Tijdens deze workshop hebben inwoners, lokale verenigingen en initiatiefnemers de kans om de pijlers en eerste projectideƫen waarrond het kandidaatsdossier zich uittekent te ontdekken, erover in dialoog te gaan en bij te dragen aan de verdere ontwikkeling ervan op basis van de eigen verwachtingen en ideeƫn. Wees welkom en neem deel aan dit laagdrempelig co-creatiemoment!
De wereld heeft je nodig
Dit initiatief maakt deel uit van het publieksprogramma van de VUB: een programma voor iedereen die vindt dat het anders kan in de wereld en gelooft dat wetenschappelijke inzichten, kritisch denken en dialoog een belangrijke eerste stap zijn om je stempel te drukken op jouw omgeving en de wereld.
Als Urban Engaged University wil de Vrije Universiteit Brussel een drijvende kracht van verandering in de wereld te zijn. Met ons academisch onderwijs en ons innovatief onderzoek dragen we bij aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en drukken we mee onze stempel op de toekomst.
Creƫer mee(r) impact Ontvang uitnodigingen voor VUB's publieksactiviteiten