Onze Fellows van 2023

Dirk Roosendans

Dirk Roosendans behaalde in 2008 zijn master in Safety Engineering aan de VUB en in 2018 een PhD in Engineering Science. Sinds 2007 heeft hij verschillende functies doorlopen bij Total en vandaag is hij hoofd van het Department Process Safety Expertise & Integrity Management bij Total. Voor een ingenieur met specialisatie in chemie en materialen , zijn veiligheid van industriële installaties en risico analyse van essentieel belang. Door het emiritaat van collega Marc Van Overmeire dreigen we deze essentiële kennis en competentie te verliezen aan de faculteit.

Simon De Boeck

Simon De Boeck studeerde in 2005 af als ir. architect aan de UGent en ETSAB Barcelona. Hij is de huidige burgemeester van Gooik en verantwoordelijk voor Openbare werken, Ruimtelijke ordening, Mobiliteit, Politie, Veiligheid, Vlaams karakter, Financiën, Burgerlijke stand en Intergemeentelijke samenwerking. Als burgemeester is hij een belangrijke figuur in de ontwikkeling en uitbreiding van de VUB campus en het VUB Fotonica Innovatie Centrum in Gooik.

Onze Fellows van 2021

Walter Dechateau

Walter Dechateau begon in 1990 bij Monsanto als start-upingenieur en bekleedde zowel technische als managementfuncties. Tot 2015 was hij als plantmanager verantwoordelijk voor de site in Antwerpen met 750 tot 950 medewerkers. Na de overname van Monsanto door Bayer in 2018 werd hij verantwoordelijk voor de voorbereiding en uitgave van kapitaalinvesteringen voor de zaadverwerkende fabrieken van Bayer Crop Science in EMEA (Europa, Midden-Oosten, Afrika).

Dankzij zijn brede expertise kan Walter gastseminars geven over zowel de technische als managementaspecten van het runnen van een chemisch bedrijf en inzicht geven in ontwikkelingen binnen de agrochemie en de zaaigoedindustrie. Zijn loopbaan is ook een inspirerend voorbeeld voor onze studenten. Hij is dan ook een ideale spreker op studentenevenementen die erop gericht zijn een blik te werpen op de carrièremogelijkheden binnen dit vak.

Piet Spiessens

Piet Spiessens is een alumnus van de VUB en vice president innovation & business development bij Telenet. In 1993 kreeg hij zijn doctoraat van Al Lab van de VUB. Hij begon dan in het strategieteam van Belgacom en stapte in 1996 over naar Telenet waar hij een belangrijke rol speelde in de ontwikkeling van het eerste commerciële breedbandnetwerk. In die hoedanigheid was hij medeoprichter en is hij nog steeds vicevoorzitter van de Internet Service Providers Association en voorzitter van DNS Belgium, de organisatie die instaat voor alle Belgische internetdomeinnamen. Bij Telenet is hij momenteel verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het mobiele netwerk van de toekomst (5G).

Piet kan bijdragen door lezingen of seminars te geven waarin thema's als 5G, IoT en AI in een breder perspectief worden geplaatst. Hij heeft een brede, toekomstgerichte visie op hightechontwikkelingen, met een expertise die ook kan bijdragen tot specialistische vakken in de masteropleidingen (toegepaste) informatica en tot de promotie van de nieuwe opleiding wiskunde en data science binnen het nieuwe departement WIDS. Bovendien beschikt hij over een uitgebreid netwerk dat zou kunnen helpen met stages.

Katelijne Boon

Katelijne Boon is omroepster bij VRT Klara en Canvas. Nadat ze Germaanse talen studeerde aan de KU Leuven, specialiseerde ze zich in computerlinguïstiek en in 1988 ging ze aan de slag bij UFSIA in Antwerpen als academisch onderzoeker en ontwikkelde ze software voor universiteitsopleidingen. 

In de toekomst zal de VUB nog meer focussen op het belang van STEM en STEAM. In die context kan Katelijne een rol spelen gezien haar netwerk binnen de kunst, cultuur en wetenschap. Haar radioprogramma De Liefhebber maakt van haar een speciale stem binnen de cultuursector. Ze ontvangt regelmatig gasten uit de wereld van de wetenschappen en aan de hand van hun muzikale keuzes gaat ze op zoek naar affiniteiten tussen wetenschap en kunst.

Onze Fellows van 2020

Werner De Wolf

Werner De Wolf is sinds 2018 CEO van de Schréder groep, de Belgische wereldleider in openbare verlichting, actief in meer dan 70 landen met meer dan 2.500 medewerkers. Daarvoor was hij actief binnen de telecom en IT bij Commscope, TE Connectivity, Raychem en Unisys. Hij heeft meer dan 25 jaar ervaring in de wereldwijde telecomindustrie. Hij studeerde af als burgerlijk ingenieur computerwetenschappen aan de KU Leuven en behaalde een MBA aan Vlerick Business School. Hij was directeur van Voka, Leuven Mindgate en Fiber to the Home Council Europe. Hij heeft verschillende innovatieve scale-ups begeleid in hun ontwikkeling. 

Werner moedigt jonge mensen aan om ondernemer te worden en gelooft sterk in de aanpak ‘Denk groot, begin klein, schaal op of misluk en leer snel’. Als Fellow zal hij de onderzoekslijn inzake verlichtingswetenschappen aan de faculteit Ingenieurswetenschappen versterken. Via hem zal de onderzoeksgroep B-PHOT met Schréder als onderzoekspartner samenwerken aan slimme openbare verlichting en fotometrie van ledverlichtingsarmaturen.

Daphne Deckers

Daphne Deckers studeerde in 2006 af als bouwkundig ingenieur aan de VUB. Tijdens haar 12 jaar bij Victor Buyck Steel Construction specialiseerde ze zich in engineering en contract- en projectmanagement van complexe staalconstructies. Op 34-jarige leeftijd werd ze CEO van de staalfabriek Ferrokonstrukt. In mei 2021 begon ze bij ASK-Romein als technisch directeur voor Hillebrand BV. Hillebrand BV is gelegen in Vlissingen en is gespecialiseerd in offshore- en infrastructuurprojecten.  

Daphne is een rolmodel voor jonge vrouwen die kiezen voor een stereotiep mannelijke carrière. Als ingenieur heeft ze opmerkelijke prestaties geleverd in een overwegend mannelijk domein. Ze zet zich in voor de rekrutering van ingenieursstudenten en deelt haar expertise, ervaring en enthousiasme met VUB-studenten via lezingen, panelgesprekken en stages.

Onze Ere-Fellows

Veel Fellows van de faculteit Ingenieurswetenschappen worden na verloop van tijd Ere-Fellow: een blijk van waardering voor hun inzet om mee de missie en de waarden van onze faculteit te verspreiden.

Philippe Block

Philippe Block is professor aan het Institute of Technology in Architecture aan ETH Zurich, waar hij mee de Block Research Group leidt. Hij is ook directeur van het Swiss National Centre of Competence in Research in Digital Fabrication, en medeoprichter van Ochsendorf DeJong & Block. Hij studeerde architectuur en bouwkunde aan de VUB en aan het MIT in de VS, waar hij in 2009 zijn doctoraat behaalde. Hij gaf lezingen aan topuniversiteiten over de hele wereld en aan toonaangevende ingenieurs- en architectenbureaus. Zijn werk werd tentoongesteld op de Design Triennial 2009 in New York en op de architectuurbiënnale van Venetië in 2012 en 2016. Philippe kreeg heel wat awards en erkenningen voor zijn onderzoek en hij is ook coauteur van drie boeken.

Véronique Wendrix

Véronique Wendrix studeerde af aan de VUB als burgerlijk ingenieur elektronica en informatica. Ze begon haar carrière als onderzoeker aan de ULB, waar ze 3 jaar werkte aan biosensoren voor medische toepassingen. Véronique zette dit onderzoek nog 4 jaar voort in het Duitse Aerospace Center in Keulen. Nu werkt ze al 14 jaar bij ABB in verschillende functies. Eerst als business controller en SOX implementer voor alle bedrijfsprocessen binnen het bedrijf, en dit met een duurzame transformatie als gevolg. Daarna werd ze verantwoordelijk voor 3 Benelux-bedrijfseenheden met een focus op winstgevende groei. In haar huidige functie van vicevoorzitter Service Benelux heeft ze een helikopterblik op 20 servicedepartementen en speelt ze een rol binnen het Europese serviceteam. Haar professionele motto is streven naar uitmuntendheid vanuit de kracht van alle teamleden.

Line Alderweireldt

Line Alderweireldt studeerde voor scheikundig ingenieur aan de VUB en heeft een diploma van de Vlerick Middle Management School in Gent. Ze was 15 jaar actief binnen de chemische industrie, waar ze werkte aan productoptimalisering, capaciteitsuitbreidingen, kwaliteitsverbeteringen en het ontwerp van nieuwe productinstallaties. Ze begon haar carrière bij Umicore, waar ze verantwoordelijk was voor toegepast onderzoek en kwaliteitscontroles; ze bleef er tot 1984. Tot 1990 werkte ze bij de ESSO-raffinaderij als productingenieur en daarna ging ze aan de slag bij Aspen Technology, waar ze instond voor de technische verkoop van processimulaties voor de Europese chemische industrie. Ze bleef bij Aspen Technology tot 1999. Vandaag is Line projectmanager bij INEOS.

Dirk Boogmans

Dirk Boogmans studeerde in 1978 af aan de VUB als burgerlijk ingenieur. Daarna behaalde hij een master in Industrial Location en een MBA aan dezelfde universiteit. Hij begon zijn carrière in de banksector en begon in 1981 bij Gimmy, waar hij lid werd van het directiecomité. In 1998 werd hij benoemd tot directeur van CFE nv en daarna keerde hij terug naar Gimmy om er te beginnen als directeur. Hij was directeur en lid van de raad van bestuur van verschillende bedrijven en instituten.

Marco Croon

Marco Croon studeerde in 1987 af aan de VUB als burgerlijk ingenieur en hij werkte als consultant voor McKinsey. Hij heeft meer dan 15 jaar ervaring aan het hoofd van internationale bedrijven, waaronder ABB en Diamant Boart. In 2010 werd Marco CEO van het Belgische bedrijf International ACV in Ruisbroek. Hij was CEO van Vinçotte en een expert in fusie- en overnameprocessen. Nu is hij de CEO van Agaris.

Marc De Groote

Marc De Groote behaalde in 1988 een master burgerlijk ingenieur aan de VUB. Hij begon zijn carrière in 1991 bij Callatäy & Wouters als programmamanager en werkte zich er op tot hij in 2007 CEO werd. Hij hielp het bedrijf groeien van 15 mensen in 1991 tot 650 mensen in 2012 met een omzet van € 90 miljoen. In 2015 was hij toe aan een nieuwe uitdaging en hij is er toen in geslaagd om als CEO een jong clean-techbedrijf opnieuw op het juiste spoor te krijgen. Sinds 2016 is hij countrymanager voor België bij Cegeca, een onafhankelijke ICT-dienstverlener; hij was ook voorzitter van Agoria, een vereniging die meer dan 1.700 bedrijven uit de Belgische technologie-industrie vertegenwoordigt. Momenteel is hij Chief Commercial Officer bij NRB.

René De Keyzer

René De Keyzer studeerde in 1976 af als burgerlijk ingenieur aan de VUB en behaalde in 2004 een MBA in Entrepreneurial Business Administration aan de Lessius Hogeschool in Antwerpen. Hij begon zijn loopbaan bij Agfa, waar hij hybride beeldvormingssystemen onderzocht en ontwikkelde voor gebruik op de grafische markt. Sinds de jaren '90 is René Manager External R&D bij Agfa Gevaert; hij leidt er een team van 70 mensen. Begin 2000 begon René te lobbyen voor R&D bij overheden en Europa in het kader van ‘Open Innovation’. In 2001 richtte hij de groep ‘External R&D and Funding’ op om Agfa's strategische innovatieprojecten te versnellen; hij focuste daarbij op de samenwerking tussen het bedrijf en de academische wereld.

Marc Demarche

Marc Demarche behaalde in 1988 een master in de elektromechanische ingenieurswetenschappen aan de VUB en in 1997 een MBA aan dezelfde universiteit. Zijn professionele loopbaan begon in 1988 als assistent aan de VUB waarna hij in 1991 aan de slag ging bij Ondraf/Niras, de Belgische Nationale Instelling voor Radioactief Afval en verrijkte Splijtstoffen. Tot 1996 werkte hij als projectingenieur voor opslaggebouwen om dan in 1997 hoofd te worden van de afdeling afvalaanvaardingscriteria. Van 1999 tot 2008 was hij directeur van EIG Euridice, een joint venture tussen het Belgisch Nucleair Onderzoekscentrum en Ondraf/Niras. Momenteel is hij algemeen directeur van Ondraf/Niras en voorzitter van de raad van bestuur van EIG Euridice.

Kathleen Dupont

Als industrieel ingenieur begon Kathleen Dupont haar carrière binnen hr-diensten voor ingenieurs. In 2004 begon ze te werken bij USG Innotiv; eerst als Specialty Manager Construction & Infra en vanaf 2007 als Operational Director. In 2013 werd ze algemeen directeur. Op basis van haar lange ervaring binnen het bedrijf en haar gevoel voor ondernemerschap heeft ze de aspecten ‘staffing’ en ‘outsourcing’ verder ontwikkeld. Momenteel is ze hr-manager bij Agidens.

Peter Grognard

Peter Grognard studeerde in 1988 af als ingenieur aan de VUB en werkte van 1988 tot 1991 als assistent aan de VUB. Tijdens die periode was hij ook lid van de raad van bestuur. Peter was 14 jaar lang CEO van Septentrio, dat hij in 2000 oprichtte als een spin-off nadat hij 18 maanden had gewerkt bij IMEC. Onder zijn leiding heeft Septentrio een strategische rol gespeeld in het Europese Galileo-programma. Tussen 1992 en 1994 was hij afgevaardigde bij het Europees Ruimteagentschap en daarna ging hij aan de slag als wetenschappelijk adviseur bij de Belgische Ambassade in Washington. Momenteel is hij directeur bij het Von Karman Institute for Fluid Dynamics. 

Muzaffer Guler

Muzaffer Guler is sinds 1998 CEO van GLR, een fabrikant van rolluiken en schermen, en in 2010 richtte hij Zaffer Research & Development op. Hij is een ondernemer die altijd op zoek is naar innovatieve invalshoeken en hij heeft verschillende patenten op zijn naam staan. Hij is lid van Verozo, de Belgische vereniging voor producenten van rolluiken en jaloezieën, en in 1996 was hij voorzitter van de Turks-Belgische kamer van koophandel. Tot 1998 was hij ook handelsattaché in Azerbeidzjan voor het Vlaams Agentschap voor Buitenlandse Handel.

Philip Hermans

In 2006 werd Philip Hermans benoemd als regiodirecteur bij DEME en als algemeen directeur bij Dredging International. Hij behaalde een master ‘burgerlijk ingenieur - bouwkunde’ aan de VUB (1981).

Pol Hoorelbeke

Pol Hoorelbeke werkt al ongeveer 13 jaar voor Total en is sinds 2012 Vice President Safety Division for Total Refining & Chemicals. Hij is al meer dan 25 jaar actief binnen het domein van de industriële veiligheid en heeft de afgelopen 10 jaar in het kader van zijn doctoraatsonderzoek verschillende lezingen gegeven over de hele wereld (VS, China, Europa, Midden-Oosten). Hij heeft een master in ingenieurswetenschappen en veiligheid en een doctoraat in toegepaste wetenschappen. Zijn doctoraatsonderzoek aan de VUB betrof een nieuwe mitigatietechniek voor de effecten van explosies van dampwolken.

Anneke Hunninck

Anneke Hunninck studeerde in 1998 af als ingenieur elektromechanica aan de VUB en begon haar carrière bij de Total-raffinaderij in Antwerpen. In 2000 behaalde ze een tweede master aan de VUB, deze keer als veiligheidsingenieur. Na Total deed ze ervaring op bij verschillende multinationale dienstenbedrijven, waaronder SGS en Securitas. Ze herstructureerde met succes verkoopteams en leidde verschillende operationele teams. In 2012 werd ze technisch directeur bij inspectie- en certificatieorganisatie Vinçotte. In 2015 besloot ze haar horizon te verruimen en startte ze een MBA Global Executive aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar ze in 2017 haar master behaalde. Ze maakte deel uit van het managementteam van Eriks, een internationale industriële dienstverlener die mechanische bouwkundige componenten van hoge kwaliteit aanbiedt en nu is ze Operations Manager bij Bilfinger ROB.

Christ’l Joris

Christ’l Joris is een Belgische zakenvrouw. Ze is voorzitter van de raad van bestuur van ETAP Lighting, voorzitter van Agoria Vlaanderen en van Flanders Investment and Trade. Ze begon haar carrière binnen de academische wereld en in de non-profitsector binnen de geestelijke gezondheidszorg. Ze werkte ook voor de Koning Boudewijnstichting rond programma's voor milieuzorg en economie. In 1994 begon ze bij ETAP Lighting en in 2005 werd ze voorzitter van Flanders Investment and Trade (FIT). Ze is ook voorzitter van Rode Kruis-Vlaanderen.

Telidja Klaï

Na het behalen van een master in de Klinische Psychologie in 1994 en een master in de Gerontologie in 1997 aan de VUB, werd Telidja Klaï in 2005 doctor in de psychologische wetenschappen aan dezelfde universiteit. Als huidige producer van het acquisitieprogramma voor Ketnet staat Telidja in voor de selectie, verkoop, aanpassing en programmatie van internationale kinderprogramma's. Daarnaast volgt ze ook animatie-coproducties op met Vlaamse animatiestudio's en -producenten. Het zwaartepunt van haar activiteiten ligt bij de ontwikkeling van kinderen en de visie en waarden van Ketnet.

Bij Ketnet zijn de kinderen en hun ontwikkeling van het allergrootste belang. Aan de hand van een hedendaagse en creatieve mediaervaring hoopt Ketnet te kunnen bijdragen tot deze ontwikkeling. Door kinderen bij de zender te betrekken heeft Ketnet een manier gevonden om voortdurend te blijven evolueren, net zoals kinderen.

Ali Mohammadi

Ali Mohammadi is een Belgisch-Iraanse senior onderzoeker. In 1999 behaalde hij een doctoraat in mechanische ingenieurswetenschappen aan de Tokushima-universiteit in Japan. Gedurende 7 jaar was hij professor aan de universiteit van Tokushima Kyoto. In 2006 ging hij dan aan de slag bij Toyota Motor Europe, waar hij nu senior manager is en instaat voor de geavanceerde ontwikkelingen van toekomstige aandrijvingen en planning op lange termijn. Hij heeft zowel een academische als een industriële achtergrond en leidt de ontwikkelingen op het gebied van aandrijvingen voor een toekomstige duurzame mobiliteit; daarbij legt hij de nadruk op het minimaliseren van de uitstoot van broeikasgassen en verontreinigende stoffen. Hij is betrokken bij verschillende samenwerkingen met universiteiten, waaronder de VUB. Hij is ook een expert in het kader van het Horizon 2020-programma en heeft bijna 100 academische artikels gepubliceerd over duurzame mobiliteit.

Lieve Paternoster

Lieve Paternoster is een van de eerste vrouwelijke alumni van de faculteit Ingenieurswetenschappen van de VUB. Daarom is ze heel overtuigd van de pluralistische waarden van de VUB. Als docent en later als departementshoofd aan de Plantijn Hogeschool (Antwerpen) heeft ze een eerder atypisch profiel voor een ingenieur. Na haar loopbaan in het onderwijs blijft ze actief als frequent lid (secretaris) van evaluatiecommissies van o.a. ingenieursafdelingen (professionele en academische bachelors en masters).

Michael Peeters

Michael Peeters studeerde in 1995 af aan de VUB als burgerlijk ingenieur elektriciteit met een specialisatie in fysica en fotonica. Hij schreef zijn masterproef in het labo ‘Photonic Computing and Perception’ onder toezicht van professor Veretennicoff. Na zijn studies ging hij aan de slag als assistent aan de VUB met zowel een onderzoeks- als een onderwijsopdracht. In 2006 begon hij bij Alcatel-Lucent in Antwerpen, waar hij een nieuw team vervoegde binnen Bell Labs voor onderzoek naar DSL (digital subscriber lines) op middellange termijn. Momenteel is hij directeur van Alcatel-Lucent Bell Labs; hij superviseert er een kleine onderzoeksgroep die zich bezighoudt met verschillende aspecten van breedbandcommunicatie.

Yves Pianet

Yves Pianet studeerde in 1976 af als burgerlijk ingenieur aan de ULB en behaalde een master in handels- en financiële wetenschappen. Tussen 1983 en 1993 was hij ook docent aan het CERIO- en het Cooremansinstituut. Hij begon bij de SECO-groep als projectingenieur voor België en het Groothertogdom Luxemburg om daarna Deputy Manager en Director te worden van zowel SECOLUX als SECO. Sinds 2003 is Yves General Manager bij SECO en Managing Director bij SECOLUX. Naast zijn beroepsactiviteiten is hij ook lid van de Rotary Club, de Cercle Gaulois, Château Sainte-Anne, New Pole in Science & Technology in Brussel en het comité voor fondsenwerving van de VUB/ULB.

Fauzaya Talhaoui

Aan het begin van de jaren 1990 behaalde Fauzaya Talhaoui haar master in de rechten aan de universiteit van Antwerpen. Daarna werd ze verkozen en werd ze lid van de Belgische senaat, waarmee ze de eerste vrouw van Marokkaanse afkomst was die dit politieke niveau bereikte. In 2013 richtte ze mee het consultancybedrijf FDM Invest op, waar ze actief is als CEO en projectfacilitator tussen Europese bedrijven en Noord-Afrikaanse stakeholders. De belangrijkste taak van het bedrijf is ondernemers actief bijstaan om leefbare en succesvolle ondernemingen op te richten in België of Marokko.

Martine Tempels

Martine Tempels begon haar carrière als accountmanager bij NCR. In 1996 ging ze naar EDS, waar ze eerst accountmanager werd en later bijkomende verantwoordelijkheden kreeg als Business Unit Manager voor de financiële en commerciële sector. In 2007 werd ze benoemd tot Application Service Executive voor noordelijk en centraal EMEA. In 2009 begon ze bij Telenet. Ze richtte CoderDojo Belgium op, is voorzitter van het Vlaamse STEM-platform en werd uitgeroepen tot ICT-vrouw van het jaar in 2012.

Sven Vandeputte

Sven Vandeputte werkt sinds 1997 voor Ocas, het OnderzoeksCentrum voor de Aanwending van Staal. Het centrum maakte vroeger deel uit van de Sidmar groep, dan Arcelor en nu ArcelorMittal. Aanvankelijk was hij coördinator van het onderzoek naar dieptrekstaal, vervolgens programmaleider voor het onderzoek naar hoogwaardig staal, daarna afdelingshoofd substraatontwikkeling en sinds 2003 algemeen directeur. Ocas is verantwoordelijk voor onderzoek naar alle industriële toepassingen van staal buiten de automobielsector, zowel voor productontwikkeling als toepassingsonderzoek. Sinds 2010 is hij ook verantwoordelijk voor zusterbedrijf Finindus, een investeringsmaatschappij die zich richt op innovatieve bedrijven in de metaalsector, en voor 1-SenS, een vastgoedvereniging en dienstverlener die verschillende R&D-centra tot haar klanten mag rekenen.

Ingrid Van de Voorde

Ingrid Van de Voorde behaalde in 1990 een master als ingenieur elektriciteit aan de VUB. Datzelfde jaar begon ze te werken bij het Alcatel Corporate Research Center in Antwerpen. Zij startte met onderzoek naar Apon-systemen en leidde het eerste Europees gefinancierde project rond SuperPONs. In 2000 verhuisde ze naar de Network Strategy-groep van Alcatel, waar ze werkte aan de invoering van Ethernet in Access. In 2003 keerde zij terug naar het Research & Innovation Center om de onderzoeksactiviteiten met betrekking tot vaste toegang te leiden. In 2008 ging ze aan de slag bij Bell Labs in het nieuwe fusiebedrijf Alcatel-Lucent, om achtereenvolgens de onderzoeksdomeinen Vaste toegang en Multimediatechnologieën te leiden, die naast vaste toegang, thuisnetwerken en multimediatechnologie omvatten. Vandaag is ze Executive Director van het Alcatel-Lucent Bell Labs Belgium.

Jan Vliegen

Na zijn doctoraat werkte Jan Vliegen van 1996 tot 2019 bij Umicore. In 2000 werd hij, na 10 jaar in het departement R&D, Senior Vicepresident CSM en Plant Manager. Hij verwierf internationale expertise door te werken voor de Umicore-vestigingen wereldwijd. Onlangs werd hij Senior Advisor bij WaterstofNet.

Jan Watté

In 1993 behaalde Jan Watté een doctoraat in de fysica aan de KU Leuven. Hij kreeg een postdoctoraal mandaat met betrekking tot µ-Raman spectroscopie waarvoor hij samenwerkte met Mietec Alcatel en IMEC. In 1998 werd hij testingenieur voor glasvezeloptica en in 2001 R&D-ingenieur bij Tyco Electronics/Raychem. Hij werd benoemd tot hoofd van het onderzoeksteam voor optische glasvezelconnectiviteit bij hetzelfde bedrijf, wat hem in 2007 de Key Innovator Award van Tyco Electronics in San Francisco opleverde. In 2010 kreeg hij ook de B-Phot Star Award op de conferentie SPIE Photonics in Brussel. Jan heeft bijna 19 jaar voor TE Connectivity gewerkt. Hij is een expert op het gebied van passieve optischevezelcomponenten voor glasvezelnetwerken, in het bijzonder van optischevezelconnectoren en permanente lasmethodes. Momenteel is hij directeur optische engineering bij CommScope.

Chris Wuytens

Chris Wuytens is een doorgewinterde executive met een brede ervaring in algemeen management en consulting op het vlak van op industrie gebaseerde diensten met een sterke technologische basis. Hij staat nu aan het hoofd van de Acerta Consulting Business Division, waar hij verantwoordelijk is voor het definiëren en uitrollen van de strategische richting van de afdeling. Hij begon zijn carrière in 1981 als software-ingenieur bij IC Systems SI. Daarna bekleedde hij managersfuncties in verschillende organisaties.

wijlen Marco Van Uffelen

Marco Van Uffelen was gefascineerd door “Big Science” projecten: grootse wetenschappelijke experimenten en infrastructuren, van welke de bouw niet alleen enorme technologische uitdagingen met zich meebrengen, maar ook echte multidisciplinaire en internationale samenwerkingen vereisen. Hij verenigde kennisinstellingen en industrie om dit mogelijk te maken vanuit zijn rol bij Fusion for Energy, een agentschap van de Europese Commissie die als missie heeft om kernfusie – de energiebron van sterren en onze zon – hier op Aarde mogelijk te maken. Hij was een rolmodel voor de ingenieur als redelijk eigenzinnige wereldburger, teamplayer, gepassioneerde technoloog, ondernemer, oprechte gentleman en familiemens. Zelfs toen zijn ziekte zich in een vergevorderd stadium zat, vond hij nog de kracht om een bevlogen lezing voor onze faculteit te geven over de vorderingen van de fusietechnologie en over de bouw van de Internationale Thermonucleaire Reactor “ITER” in de Provence. Marco overleed op 51-jarige leeftijd begin mei 2021. Hij liet een echtgenote Daniela en twee zonen Maxime en Vincent na, die beiden aan de VUB hebben gestudeerd. Zijn echtgenote overleed in Augustus vorig jaar.

Elke faculteit van onze universiteit heeft haar Fellows en Ere-Fellows, net als de VUB zelf. Stuk voor stuk gaat het om toegewijde deskundigen en leiders in hun vakgebied, die ons helpen om betere banden met de maatschappij en het bedrijfsleven tot stand te brengen.

Maak kennis met de Fellows van onze andere faculteiten