Met de juiste voorbereiding sta je al met één been in de opleiding Geneeskunde
Droom jij van een carrière als dokter? Voor je Geneeskunde kan studeren moet je eerst voorbij het toelatingsexamen arts. En zoals je wellicht weet, is dat geen gemakkelijke opgave. De juiste voorbereiding is essentieel. Wat moet je kennen? Wat zijn de struikelblokken? Wie kan je helpen? En hoe bereid je je voor? Wij staan klaar om je te begeleiden, zodat jij straks anderen kan helpen.
Het Toelatingsexamen Arts van de Vlaamse Overheid
De belangrijkste voorwaarde om Geneeskunde te kunnen studeren aan de VUB, is dat je geslaagd én gunstig gerangschikt bent voor het toelatingsexamen arts. Dit examen bevat twee onderdelen: kennis en inzicht in de wetenschappen en generieke competenties. Je moet op beide onderdelen slagen, en dus ook nog gunstig gerangschikt zijn.
Dit examen wordt door de Vlaamse Overheid georganiseerd, en dus NIET door de VUB. Op de website van de Vlaamse Overheid over het toelatingsexamen arts vind je dan ook alle info:
- Waar en wanneer het examen zal doorgaan
- Hoe en wanneer je je moet inschrijven
- Leerstofoverzichten en modelvragen
Inschrijven voor het toelatingsexamen kan alleen via deze website van de Vlaamse Overheid.
Wat is het VUB-Voorbereidingspakket?
Het digitale VUB-Voorbereidingspakket bevat:
- Online lesvideo´s wetenschappen, wiskunde en generieke competenties
- Een compacte digitale leergids met alle theorie
- Toegang tot voorbereidingslessen op de campus, online webinars en een proefexamen op de campus
- Een voorbereidingscommunity waar je kan discussiëren met anderen
Nu voor de lanceringsprijs van € 130 (in plaats van € 150)
Waarom kiezen voor het VUB-voorbereidingspakket?
Wat moet je kennen op het toelatingsexamen?
Het toelatingsexamen arts is opgebouwd uit twee belangrijke onderdelen, die samen de basis vormen voor de selectie van toekomstige geneeskundestudenten.
Het eerste onderdeel is Kennis en inzicht in de wetenschappen (KIW), waarin vakken zoals wiskunde, fysica, chemie en biologie centraal staan. Hier wordt van jou verwacht dat je een diepgaande kennis van deze wetenschappelijke vakken bezit en dat je deze kennis kan toepassen op complexe vraagstukken.
Het tweede onderdeel, Generieke competenties (GC), richt zich op vaardigheden zoals communicatie, empathie, en ethisch redeneren. Deze competenties zijn essentieel voor een succesvolle carrière in de medische wereld, waarbij niet alleen kennis, maar ook sociale en emotionele vaardigheden van groot belang zijn. Samen bieden deze onderdelen een compleet beeld van jouw capaciteiten als geneeskundestudent, en toekomstig arts, en bereiden ze je optimaal voor op de uitdagingen van een studie geneeskunde.
Vergeet niet dat je op beide onderdelen moet slagen. Je scores op wiskunde, chemie, fysica of biologie worden samengeteld tot 1 score voor KIW. Je scores op CLEAR en VAARDIG tot 1 score op GC. Op zowel KIW als GC moet je minstens 50% scoren.
Persoonlijke begeleiding, op en naast de campus
Bij de VUB krijg je de juiste ondersteuning om het beste uit jezelf te halen. We bieden diverse voorbereidingslessen aan, waarin je je kennis verder kunt verdiepen, met de juiste ondersteuning. Zo weet je precies wat je te wachten staat.
Ervaringen van eerdere deelnemers aan het toelatingsexamen arts
Wil je weten hoe andere studenten hun voorbereiding hebben aangepakt? Bekijk de verhalen van studenten die het toelatingsexamen succesvol hebben afgelegd en ontdek hun beste tips en tricks.
Geslaagd of niet geslaagd, that's the question!
Het slaagpercentage van het toelatingsexamen ligt aanzienlijk lager dan bij school-examens: vóór 2018 slaagde slechts 20% van de deelnemers. Ook met het huidige systeem, waarbij de gunstige rangschikking een rol speelt, blijft het percentage vergelijkbaar. Het is dus belangrijk om goed voorbereid te zijn als je het examen aflegt.
Wat is dat, gunstig gerangschikt zijn?
Leerkracht? Laat je ondersteunen door de VUB
Als leerkracht weet je dat het toelatingsexamen arts een flinke uitdaging is. Het slagingspercentage ligt laag, maar je wilt natuurlijk dat jouw leerlingen goed voorbereid zijn en een eerlijke kans krijgen om hun droomstudie te starten. De VUB staat klaar om je hierbij te ondersteunen.
Een antwoord op al je vragen
Uiteraard heb je al examens afgelegd, maar het toelatingsexamen arts verloopt toch nog anders. Hoe zit het toelatingsexamen in elkaar? Waar moet je zijn? Om hoe laat? Wat moet je meebrengen? Wat mag tijdens het examen en wat niet? Hoe werkt de giscorrectie? Geen paniek! Hieronder wordt een antwoord geformuleerd op al je vragen en veel meer.
Wat is het Toelatingsexamen Arts en waarom is het verplicht?
Het Toelatingsexamen Arts is een verplicht examen voor iedereen die in België geneeskunde wil studeren. Dit examen wordt jaarlijks georganiseerd door de overheid en heeft als doel te bepalen of je de nodige basiskennis en vaardigheden bezit om aan de studie geneeskunde te beginnen. Het is een eerste filter om te zorgen dat enkel de meest geschikte kandidaten kunnen starten, gezien de complexiteit en lengte van de opleiding. Meer informatie kan je hier terugvinden.
Hoe kan ik me het beste voorbereiden op het Toelatingsexamen?
Voorbereiding is essentieel om het Toelatingsexamen met succes af te leggen. De VUB biedt een speciaal voorbereidingspakket aan, waarmee je onder andere toegang krijgt tot uitgebreide lesvideo's zodat je goed voorbereid aan het examen kunt beginnen. Daarnaast is het belangrijk om zowel je wetenschappelijke kennis (zoals wiskunde, biologie, chemie en fysica) als je inzicht in ethische en communicatieve vaardigheden aan te scherpen. Planning en tijdmanagement zijn cruciaal in de aanloop naar het examen. Meer informatie over het VUB-Voorbereidingspakket en ons complete voorbereidingsaanbod kan je hier terugvinden.
Wat zijn de slaagcriteria en wat betekent het om gunstig gerangschikt te zijn?
Het slaagpercentage van het Toelatingsexamen ligt aanzienlijk lager dan bij school-examens: vóór 2018 slaagde slechts 20% van de deelnemers. Ook met het huidige systeem, waarbij de gunstige rangschikking een rol speelt, blijft het percentage vergelijkbaar. Het is dus belangrijk om goed voorbereid te zijn als je het exaen aflegt. Je scores op wiskunde, chemie, fysica of biologie worden samengeteld tot 1 score voor KIW. Je scores op CLEAR en VAARDIG tot 1 score op GC. Op zowel KIW als GC moet je minstens 50% scoren. Het is daarnaast ook belangrijk om te weten dat je je diploma secundair onderwijs moet behalen ten laatste op 30 september van het jaar waarin je gunstig gerangschikt bent. Meer informatie kan je hier terugvinden.
Wat gebeurt er als ik niet slaag voor het Toelatingsexamen?
Als je niet geslaagd bent voor het toelatingsexamen Arts, betekent dat niet dat je je droom moet opgeven. Je kunt ervoor kiezen om het volgend jaar opnieuw te proberen, terwijl je je verder voorbereidt met een studie die je helpt bij het verbeteren van je kennis en vaardigheden voor het examen. Een andere optie is om je te heroriënteren naar een andere studie die je ook aanspreekt. Het is belangrijk om te onthouden dat falen niet het einde is, maar een kans om te groeien en een nieuwe richting te ontdekken die ook jouw interesse en talenten benut. Meer informatie kan je hier terugvinden.