
Achter de betonnen gevels van het Braemgebouw, het iconische rectoraatsgebouw van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), schuilen verhalen van visie, verzet en vernieuwing. Die komen samen in Braem-VUB: Tempel der Wetenschappen, een uitgave van Borgerhoff & Lamberigts in samenwerking met de VUB en Origin Architecture. Het boek werd op 30 juni officieel voorgesteld aan het grote publiek in boekhandel Mayfair in Brussel en is vanaf vandaag verkrijgbaar.
Met al meer dan 600 voorverkochte exemplaren, is de belangstelling groot. Niet verwonderlijk: het boek neemt je mee op een boeiende reis doorheen de ontstaansgeschiedenis van de VUB, de beproevingen die Belgisch toparchitect Renaat Braem moest doorstaan om zijn ontwerpen goedgekeurd te krijgen en de diepere symboliek die in elk detail – van lijnen en hoeken tot muurschilderingen – verscholen zit.
Ook de kwetsbaarheid van modernistische architectuur komt aan bod, net als de zoektocht naar subtiele ingrepen om de oorspronkelijke intenties van Braem 50 jaar later toch te kunnen uitvoeren en de uitdrukkelijke behoefte dit gebouw over te dragen aan de volgende generaties.
Het boek Braem-VUB: Tempel der Wetenschappen is het eerste deel van een trilogie over de unieke architectuur van de VUB. In 2026 volgt een tweede boek over de iconische studentenkoten van Willy Van der Meeren. Het derde en laatste deel, gepland voor 2027, belicht het brutalisme dat de universiteit haar karakteristieke uitstraling geeft.

Over de auteurs
- Jeanine Lambrecht is emeritus professor Kunstwetenschappen aan de VUB en initiatiefnemer van de bescherming van het Braemgebouw.
- Charlotte Nys is ingenieur-architect, gastprofessor aan de VUB, en oprichter en afgevaardigd bestuurder van Origin Architecture & Engineering. Vanaf 2010 werkte ze aan de restauratie en renovatie van het Braemgebouw
- Erik Hendrickx is architect en master in conservatie en restauratie, vennoot van Origin Architecture & Engineering, en werkte samen met Charlotte Nys aan de restauratie en renovatie van het Braemgebouw
Architecturaal erfgoed in ere hersteld
Het gebouw werd in 1976 opgeleverd maar Braem werkte nog jarenlang onbezoldigd verder aan de meterslange muurschilderingen die hij er voorzag. In 2007 werd het gebouw door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest beschermd als architecturaal erfgoed. In 2010 werd het plan opgestart om het gebouw te restaureren en in 2018 startten grootschalige renovatiewerken. In november 2024 werd de architecturale trots van de VUB plechtig heropend.
Naar aanleiding van die plechtige heropening verscheen er een driedelige artikelenreeks over het verleden, het heden en de toekomst van het Braemgebouw: Verleden Heden Toekomst
Wil je je verder verdiepen in architectuur, kunst of geschiedenis?
Bachelor- en masteropleidingen: Burgerlijk Ingenieur-architect, Kunstwetenschappen en Archeologie, Geschiedenis