Vak- en onderzoeksgroepen

De faculteit Recht en Criminologie heeft 4 vakgroepen, die hoofdzakelijk op het onderwijs georiënteerd zijn en gelijkaardige disciplines bundelen. 

Daarnaast huizen we ook 5 onderzoeksgroepen waarin onderzoekers van verschillende vakgroepen samenwerken om grondig en baanbrekend onderzoek te verrichten in een aantal juridische en criminologische disciplines. Ontdek ze allemaal hieronder. 

Onze vakgroepen

Over de vakgroep

De Vakgroep Metajuridica (Interdisciplinaire Studie van het Recht) staat in voor onderwijs en onderzoek vanuit rechtsfilosofische, rechtshistorische, rechtssociologische, rechtsvergelijkende en rechtstheoretische invalshoek. Dit komt tot uiting in talrijke opleidingsonderdelen in zowel de bachelor- als masteropleidingen aan onze faculteit. De drie onderzoeksgroepen bestrijken alle deelgebieden van het recht, met zwaartepunten rond recht en technologie (artificiële intelligentie, privacy en gegevensbescherming), fundamentele rechten (strafrecht, politieke grondslagen van het rechtssysteem), geschiedenis van het internationaal recht en publiekrecht of nog geschiedenis van het handelsrecht.

Vakgroepvoorzitter: prof. dr. Frederik Dhondt

Meer informatie

Aangesloten onderzoeksgroepen

Onze vakgroepen

Over de vakgroep

De vakgroep Privaat- en Economisch Recht (PREC) omvat de afdelingen Privaatrecht (PRIR) en Economisch Recht (ECOR). De vakgroep is verantwoordelijk voor het onderwijs in de volgende opleidingen:

Vakgroepvoorzitter - prof. dr. Elisabeth Alofs

Meer informatie

Vakgebieden

Onze vakgroepen

Over de vakgroep

De vakgroep PUBR verstrekt onderwijs en verricht onderzoek in twee wetenschappelijke domeinen:

  • Administrative law, a research on the collaboration between the state, the communities and the regions after the third state reform
  • Educational law and issuing concerning university as well as non university education

Vakgroepvoorzitter: prof. dr. Stefaan Smis

Meer informatie

Vakgebied(en)

Onze vakgroepen

Over de vakgroep

De vakgroep CRIM verstrekt onderwijs en verricht onderzoek in diverse wetenschappelijke domeinen zoals jeugdcriminologie, penologie, stedelijke criminologie, en controle en toezicht.

Vakgroepvoorzitter: prof. dr. Kristel Beyens 

Vakgebieden
  • Penalty and society 
  • Policing and Surveillance 
  • Youth justice studies 
  • Crime and the city
Aangesloten onderzoeksgroep

Onze onderzoeksgroepen

Over de onderzoeksgroep

Deze onderzoeksgroep voert kritisch, multidisciplinair onderzoek uit naar jeugdcriminologie, penologie, stedelijke criminologie, en controle en toezicht. De focus ligt op de ervaringen en percepties van actoren in de misdaadbestrijding.

Meer informatie

Onze onderzoeksgroepen

Over de onderzoeksgroep

Hoe ga je om met zaken zoals het gebruik van locatiegegevens, de koppeling van databanken, de digitalisering van publicaties, genetisch gemodificeerde gewassen? LSTS onderzoekt het allemaal.

Meer informatie

Onze onderzoeksgroepen

Over de onderzoeksgroep

De onderzoeksgroep CORE (Contextual Research in Law) brengt verschillende domeinen van recht samen: rechtsgeschiedenis, rechtstheorie, vergelijkend recht, sociologie van recht, rechtsfilosofie en meer.

Meer informatie

Onze onderzoeksgroepen

Over de onderzoeksgroep

Het FRC rapporteert rond thema’s zoals:

  • de toegang voor de burger tot de rechter
  • asiel, migratie en grenzen
  • gender en lgbti
  • haatmisdrijven
  • informatiemaatschappij, privacy en gegevensbescherming
  • lgbti
  • mensen met een handicap
  • racisme en gerelateerde onverdraagzaamheden
  • rechten van het kind en de Roma

Meer informatie

Onze onderzoeksgroepen

Over de onderzoeksgroep

De onderzoeksgroep Dikè (digitalisation and access to justice) richt zich op mogelijke instrumenten ter verbetering van de toegang tot het recht, digitalisering van procedures, automatisering - algoritmisering - van de rechterlijke besluitvorming, en de verdere ontwikkeling van alternatieve geschillenbeslechting (ADR) en online geschillenbeslechting (ODR).

Meer informatie

Wat is het verschil tussen een vakgroep en een onderzoeksgroep?

Een faculteit is opgedeeld in vakgroepen. Zij zijn verantwoordelijk voor de onderwijs- en onderzoeksactiviteiten van hun wetenschappelijke specialisaties.

In onderzoeksgroepen hebben wetenschappers zich verzameld rondom een specifiek domein waarnaar ze onderzoek doen en waarop ze samenwerken. Deze wetenschappers kunnen uit verschillende vakgroepen, faculteiten en universiteiten afkomstig zijn. Onderzoeksgroepen zijn erkend door de Onderzoeksraad van de universiteit.

Wetenschappers van een onderzoeksgroep zijn vaak ook lid van een vakgroep. Op deze manier kan het onderwijsaanbod permanent worden afgestemd worden op de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen.

Meer over onze facultaire werking