Bio/CV

Alicja is een Pools-Belgische filosofe, schrijfster en dichteres en niet meer weg te denken uit het publieke debat in Vlaanderen en daarbuiten. Ze schreef tal van bekroonde boeken, en maakte tv-programma’s. Haar publicaties getuigen van een groot humanistisch engagement en vooral van een groot geloof in de waarde van het vrije denken en de vrije meningsuiting.

Gastcurator van PACT - de Pauwels Academy of Critical Thinking

Met de possibilistische ideeën van wijlen VUB-rector Caroline Pauwels in gedachten en in samenwerking met VUB-wetenschappers werkt Alicja Gescinska mee aan een gevarieerd programma voor leerlingen, studenten, doctoraatsstudenten en een maatschappelijk betrokken publiek. Daarmee is ze een inspiratie om op een emancipatorische manier naar de wereld te kijken en het heft voor verandering in eigen handen te nemen.

Met een academy of critical thinking wil de VUB een zo breed mogelijk publiek duidelijk maken dat twijfel, onzekerheid en voortschrijdend inzicht geen zwakten zijn, maar net de motor van echte wetenschappelijke en maatschappelijke vooruitgang. Alleen zo kunnen we een antwoord bieden op de almaar groter wordende uitdagingen die we in onze samenleving, op ons continent en in de wereld zien opduiken.

Lees meer over PACT

Programma

VUB-professor geeft een college

PACT School Tour

In de PACT School Tour trekken meer dan 140 gerenommeerde VUB-proffen naar Vlaamse scholen en geven ze leerlingen via gastlessen inzichten in boeiende thema's waarin kritisch denken en maatschappelijk engagement centraal staan. Ook curator Alicja Gescinska doet mee met een lezing over de betekenis van vrijheid. Ze zal de leerlingen meenemen op een filosofische zoektocht naar wat vrijheid is in theorie en in praktijk.

Leerlingen luisteren naar Apate, vertolkt door Simone Mildochter

Theatermonoloog ‘Apate Spreekt’

Op 10 januari 2024 worden de leerlingen Humane Wetenschappen van Pitzemburg in Mechelen getrakteerd op ‘Apate Spreekt’, een theatermonoloog van de hand van Alicja Gescinska over de leugen als deugd. Actrice Simone Milsdochter brengt het stuk en kruipt in de huid van Apate, de godin van de leugen. Na het stuk dagen Alicja en Simone de leerlingen uit om in dialoog te gaan over leugen versus waarheid, over goed versus kwaad. Vanaf maart 2024 gaan Alicja en Simone met deze theatermonoloog op tournee in Vlaamse scholen.

Schrijf je klas in

Theaterstuk Amor Mundi

VUB trakteert haar studenten en laatstejaars leerlingen ASO-onderwijs op het theaterstuk Amor Mundi. Het stuk reconstrueert 17 oktober 1977, de dag waarop het Duitse leger een einde maakt aan een vliegtuigkaping door de ‘Rote Armee Fraktion’ (RAF). Regisseur Piet Arfeuille plaats verschillende generaties bij elkaar en laat ze luidop nadenken: Wat verstaan we onder democratie? Wat is de aantrekkingskracht van autoritaire regimes? Kan geweld soms legitiem zijn? Hij schetst een tijdsbeeld uit de jaren '70 dat tegelijkertijd aanvoelt als vandaag. Radicaal zijn is cool … zo lijkt het wel in deze tijd. Maar misschien is de echte dialoog er wel één die geen antwoorden geeft, maar juist vragen stelt en het denken opentrekt. Een verhaal over het recht of de plicht je standpunt duidelijk te maken, over morele kompassen en hoe die soms het noorden kwijtraken, over broccoli, telefoongerinkel en veel alcohol. Na het toneelstuk gaan leerlingen en studenten hierover in gesprek met VUB PACT-curator en filosofe Alicja Gescinska en regisseur Piet Artefeuille.

Dinsdag 30 april 2024, 14u – 16u, in de KVS in Brussel.

Geef je klas hier op.

Studenten werken samen op laptop

Honours Programme

Studenten die deelnemen aan het VUB Honours Programme, een extra-curriculair programma voor uitmuntende studenten dat dit jaar in het teken staat van de klimaatcrisis, verkennen samen met curator Alicja Gescinska het thema ‘Ecocide’ en de grootschalige beschadiging of vernietiging van ecosystemen.

Speakers Corner 2023

Student Speakers Corner

Op 3 mei demonstreren VUB- en EHB-studenten hun redenaarstalent tijdens de Students’ Speakers Corner. Die vindt naar jaarlijkse traditie plaats op de Internationale Dag van de Persvrijheid, op 3 mei. Onze studenten geven in een gebalde en uitdagende speech hun kijk op een maatschappelijke of politieke kwestie en zetten daarmee het publiek aan het denken. Samen met professor Gustaaf Cornelis begeleidt Alicja Gescinska de studenten naar hun ‘moment van waarheid’.

Eén oranje tekstballon te midden van allemaal blauwe tekstballonenn

Van lab naar lezer: opiniestukken met impact

Hoe verwerk je je onderzoek tot een opiniestuk? Curator Alicja Gescinska nodigt 10 VUB-doctoraatsstudenten uit om samen een opiniestuk te schrijven en hun stem als wetenschapper te laten horen. Als auteur en columniste begrijpt zij als geen ander hoe belangrijk het is om je plaats in te nemen in het publieke debat én de impact die je hiermee teweeg kan brengen. Op 29 januari geeft ze samen met VUB-professor Karin Celis een introductiecollege. Alle VUB-doctoraatsstudenten zijn welkom!

Schrijf je hier in

Uitreiking Difference Day Honorary Award 2023

Difference Day

Als moraalsfilosfe en auteur hecht Alicja Gescinska veel belang aan het vrije denken en de vrije meningsuiting. Op 3 mei 2024, de internationale dag van de persvrijheid, staat zij samen met VUB, ULB en tal van partners tijdens Difference Day stil bij het recht op vrije meningsuiting.

Kennis in internationaal perspectief

Waar komt onze hedendaagse kennis vandaan?

VUB-professor Cornelis J. Schilt gaat op zoek naar een antwoord op deze vraag en nodigt vermaarde internationale intellectuelen uit voor de lezingenreeks 'Kennis in Internationaal Perspectief'. De ene neemt ons mee terug naar de Verlichting. De andere duikt de geschiedenis van onze geneeskunde in. En ook artificiële intelligentie ontsnapt niet aan een grondige retrospectieve. Alicja Gescinska gaat met deze internationale topwetenschappers in gesprek.

Ontdek de lezingenreeks 'Kennis in Internationaal perspectief'