
Onderwijskwaliteit van de opleiding
Onderwijskwaliteit staat centraal aan de VUB. Dat zeggen we niet zomaar: we nemen regelmatig onze opleidingen vakkundig onder de loep om ze af te stemmen op de veranderende noden van onze studenten in een snel veranderende samenleving.
Onderstaande publieke informatie maakt deel uit van het kwaliteitszorgsysteem van de Vrije Universiteit Brussel.
Troeven van de opleiding
- Interdisciplinaire aanpak: studenten verwerven een solide technische basis in alle subdomeinen van artificiële intelligentie (AI). Wiskunde, logica en computerwetenschappen alsook cognitieve wetenschappen, linguïstiek en ethiek maken deel uit van het programma. Dit interdisciplinaire karakter komt tegemoet aan een duidelijke vraag vanuit de industrie.
- Keuzevrijheid: studenten kunnen zich aan de hand van profielen specialiseren in computerwetenschappen, taalkunde, cognitie of intelligente systemen. Na de bacheloropleiding hebben ze, afhankelijk van hun gevolgde profiel en al dan niet met behulp van een voorbereidingsprogramma, toegang tot verschillende vervolgmasters.
- Sterke expertise: het VUB Artificial Intelligence Lab beschikt over expertise die tot de wereldtop behoort in verschillende deeldomeinen van AI. De opleiding kan bovendien gebruik maken van dit AI Lab en het AI Experience Centre om studenten een boeiende leeromgeving te bieden.
- Studiebegeleiding: aan het begin van het eerste academiejaar wordt nagegaan of studenten voldoende voorkennis wiskunde hebben. Studenten kunnen indien nodig hun kennis bijspijkeren door het vak Basisvaardigheden wiskunde op te nemen.
- Internationalisering: de opleiding werkt mee aan een internationale leermodule AI in het kader van het Europees consortium EUTOPIA. Ook Engelstalige vakken, Engelstalig studiemateriaal, internationale docenten en internationale uitwisselingsmogelijkheden zorgen dat studenten internationale ervaringen kunnen opdoen.
Ontwikkelkansen
- De opleiding zou meer samenhang en synergie kunnen creëren door verder te bouwen aan een integrale visie en organisatorische eenheid. De interdisciplinaire cohesie kan nog versterkt worden.
- Er kan nog sterker ingezet worden op een samenwerking tussen het werkveld en het opleidingsmanagement.
- Voor bepaalde vervolgmasters dienen de studenten een voorbereidingsprogramma te volgen. Om de doorstroom ernaar te vergemakkelijken, kan de opleiding verder afstemmen met de masterprogramma’s om te bekijken of deze voorbereidingsprogramma’s beperkt kunnen worden.
Waar is de opleiding nu al mee bezig?
- De bachelor AI ging van start in academiejaar 2022-2023. De opleidingsraad is volop bezig met de verdere uitrol van deze nieuwe opleiding.
- Via de website, sociale media, evenementen, partnerschappen en gerichte advertenties zal er meer bekendheid aan de nieuwe opleiding gegeven worden. Daarbij zal er helder gecommuniceerd worden over het beoogde studentenprofiel.
- Aan de hand van gesprekken met studenten en een data-analyse zal onderzocht worden hoe het studiesucces in de opleiding vergroot kan worden.
Bij wie peilen we naar de kwaliteit van onze opleidingen?
Als universiteit bieden we onze studenten geregeld de kans om hun ongezouten mening te geven over hun opleiding tijdens hun academische loopbaan. We gaan ook te rade bij onze docenten en assistenten en we peilen naar de verwachtingen van het toekomstige werkveld. Om steeds de vinger aan de pols te houden, bevragen we regelmatig onze oud-studenten die ondertussen al aan de slag zijn in de sector en vergelijken we met andere universiteiten in binnen- en buitenland. Elke zes jaar vindt een Peer Review plaats waarbij een panel van experten sterktes bevestigt en aanbevelingen kan formuleren. Tot slot maakt de Kwaliteitsraad Onderwijs een finale beoordeling in een Borgingsbesluit.
Kwaliteitscyclus
Deze opleiding zal in 2026-2027 het proces voor opleidingsaccreditatie doorlopen. Na de accreditatie zal de zesjaarlijkse VUB-kwaliteitscyclus van toepassing worden, met een eerste Intern Opvolggesprek 3 jaar na de accreditatie.