Wat leer je in de opleiding? 

In deze opleiding kies je uit 3 afstudeerrichtingen:

  • Voedingsbiotechnologie: je bestudeert de productieprocessen in de agro- en voedingsindustrie en leert die toepassen.
  • Biochemische biotechnologie: je verdiept je helemaal in biomoleculen en wat hun rol is in gezondheid en ziekte, om dit later in geneesmiddelenontwikkeling te kunnen toepassen.
  • Chemische biotechnologie: je focust op wat je moet kennen en kunnen in de chemische industrie, en dan met name in de polymeer- en farma-industrie en de petrochemie.

Bekijk het studieprogramma 

 

De troeven van onze opleiding Chemie en Bioprocestechnologie

  • Je past als bio-ingenieur kennis over de levende wereld toe in dienst van industrie en maatschappij. Dat gaat van gewassen kruisen om de voedselproductie te verhogen, over enzymen in waspoeders, tot vaccins die dankzij nieuwe inzichten over de eiwitten ontwikkeld worden.
  • Als bio-ingenieur ben je maatschappelijk bewust. Ethisch en milieubewust handelen, en de biologische en chemische veiligheidsaspecten bij het ontwerp van industriële processen komen aan bod in de opleiding. Via bedrijfsbezoeken zie je dat ook in de realiteit.
  • De VUB speelt een voortrekkersrol in het Vlaamse biotechnologie-onderwijs. Zo startten we als eerste met een programma dat leidde tot het diploma van Ingenieur voor de Scheikunde en de Landbouwindustrieën – Specialisatie Biotechnologie.
  • Bio-ingenieur staat in de top 10 van diploma’s die het snelst naar werk leiden volgens de VDAB.
  • Aan de VUB is een bedrijfsstage verplicht voor alle studenten Bio-ingenieur. Zo krijg je voeling met de bedrijfsstructuren, de bedrijfsmentaliteit en bouw je alvast een netwerk uit.
  • Dankzij de kleine groepen studenten vinden heel veel practica plaats in hoogtechnologische labo’s waar onderzoekers elke dag in werken.

Ontdek alle troeven van de VUB 

Na je studie

Overheid, onderwijs, onderzoek of een bedrijf: in tal van sectoren kan je als bio-ingenieur aan de slag. Denk maar aan voeding, landbouw, biotechnologie, chemie of de farmaceutische sector. Je kan je bezighouden met veevoeders of meststoffen, levensmiddelen of chemische processen. Of wie weet werk je in de biotechnologische industrie aan de ontwikkeling van verbeterde planten, geneesmiddelen en vaccins? Maar ook in bijvoorbeeld ontwikkelingssamenwerking werken er heel wat bio-ingenieurs. Vaak start je in een technisch-commerciële of onderzoeksgericht functie. Later kan je doorgroeien tot een leidinggevende functie.

Ontdek je beroepsmogelijkheden

2022_Infopunt studenten tijdens infodag_24 april_Etterbeek_VUB

Deze opleiding beter leren kennen?

Wil je je verdiepen in deze VUB-opleiding? Neem deel aan onze (online) studiekeuzeactiviteiten. Doorblader onze brochure, chat met studenten, stel vragen aan onze proffen tijdens een online infosessie, lees getuigenissen van alumni of doe mee aan een open lesdag of infodag.

Overzicht