Participatie en co-creatie

Door het volgen van deze micro-credential verhogen studenten hun inzichten, theoretische kennis en bekendheid van concrete praktijkvoorbeelden rond participatie en co-creatie. Gemeenschapsontwikkeling is een proces gericht op het versterken van gemeenschappen. Het doel is gemeenschappen in staat te stellen hun eigen behoeften en uitdagingen te identificeren en aan te pakken. De focus op co-creatie, social design en innovatie laat studenten inzicht ontwikkelen in complexe maatschappelijke problemen in het werk- en onderzoeksveld.

De micro-credential “Participatie en co-creatie” is ontworpen om een diepgaand begrip te geven van de principes en praktijken die ten grondslag liggen aan duurzame ontwikkeling van gemeenschappen, innovatieve projecten en beleidsverandering.

De actieve deelname van burgers en middenveldorganisaties bij gemeenschaps- beleids- en projectontwikkeling is van cruciaal belang. Doel is om deze concepten en strategieën voor participatie en co-creatie kritisch te analyseren, met aandacht voor systeembevestiging en systeemverandering. Tijdens de micro-credential zal de complexiteit van participatieve dynamieken onderzocht worden, inclusief uitdagingen met betrekking tot machtsevenwicht, diversiteit en inclusie.

De micro-credential biedt een diepgaande analyse van participatie- en co-creatieprocessen op diverse niveaus variërend van lokale buurten, professionele omgevingen tot maatschappelijke vraagstukken. Door een mix van theoretische kennis, praktische methodieken, casestudy's, gastsprekers en ervaringsleren, zal er worden ingaan op de principes en technieken die betekenisvolle participatie en co-creatie mogelijk maken.

1 jaar

De vakken zijn gespreid over het eerste en tweede semester.

12 ECTS

De 2 vakken van de opleiding zijn samen goed voor 12 ECTS.

Main Campus

Deze opleiding wordt georganiseerd op de VUB Main Campus in Brussel.

Wat is een micro-credential?

De micro-credentials zijn kleine opleidingen van academisch niveau die zich richten op specifieke competenties. Ze bestaan vaak uit één of enkele vakken, of delen ervan, die meestal ook worden gegeven in een universitaire bachelor- of masteropleiding. Meestal worden de lessen gegeven gedurende enkele uren verspreid over één semester of één academiejaar. Het zijn letterlijk ‘micro-opleidingen’.

Als je slaagt voor de micro-credential, ontvang je een getuigschrift als bewijs dat je de competenties hebt verworven. Je verwerft dus ook echte officiële credits. Daarin verschillen micro-credentials van andere permanente vormingen, studiedagen of lezingen. De credits en competenties die je behaalt met een micro-credential worden erkend in je verdere loopbaan, ook internationaal en kunnen bijvoorbeeld ook leiden tot vrijstellingen bij vervolgopleidingen, ook bij andere instellingen en organisaties.

Micro-credentials zijn belangrijk voor het levenslang leren. In onze snel veranderende maatschappij is het immers essentieel dat iedereen blijft werken aan het vernieuwen van de eigen competenties. Het behalen van een diploma is niet het einde van het leren, maar eerder het begin. Micro-credentials zijn blokjes die je doorheen je leven en je carrière kan opstapelen en combineren om zo je traject zelf verder richting te geven. Er zijn meerdere voordelen verbonden aan het volgen van micro-credentials. Het zijn korte opleidingen en ze zijn specifiek, je leert enkel wat je nodig hebt om je bij te scholen of te specialiseren.

Daarnaast staat het getuigschrift garant voor je behaalde competenties en zijn de credits transfereerbaar en vaak ook in het buitenland erkend. Je kan micro-credentials ook eindeloos combineren en stapelen, in functie van jouw noden en interesses. Ze zijn een grote troef op jouw CV.

De kosten

De kostprijs bestaat uit een vast bedrag en een variabel bedrag. Het vaste bedrag is een vaste kost die je één keer per academiejaar betaalt. Het variabele bedrag is een specifiek bedrag per studiepunt. Een overzicht van deze kosten kan je hier terugvinden.

Hoe schrijf ik me in?

Inschrijven voor deze micro-credential kan vanaf 1 juli 2023 onder permanente vorming. Start je inschrijving hier.  

Een stappenplan voor de inschrijving kan je hier vinden.

Soorten lesvormen

We zetten maximaal in op blended onderwijs, een combinatie van online lessen en lessen on campus. Zo hoeven cursisten niet per se on campus te zijn als het niet nodig is, maar we geloven ook in de meerwaarde van fysieke lesmomenten. Meestal worden de lessen gegeven gedurende enkele uren verspreid over één semester of één academiejaar. Je kan steeds de lesroosters van het huidige academiejaar bekijken.  In het lesrooster kan je terugvinden of een vak online, on-campus of via lesopnames verloopt. Indien je een vak niet terugvindt in het rooster, zal dit via lesopnames te volgen zijn. Je bekijkt het lesrooster best 'per vak'. Zo kan je zelf de inschatting maken of het combineerbaar is.

Wil je weten of deze opleiding beschikbaar is in avondonderwijs? Scrol verder op deze pagina naar 'Dag/avondonderwijs'.

Dag/Avondonderwijs

Deze opleiding is enkel beschikbaar in dagonderwijs. 

Logo Europese Unie financiering

Het nieuwe opleidingsaanbod micro-credentials werd ontwikkeld en bekendgemaakt met de steun van de Europese Unie.