Na je studie

Met een diploma Stedenbouw en Ruimtelijke Planning kan je zowel in de privésector als bij de overheid terecht. Het is een voorwaarde als je erkend wil worden als ruimtelijk planner door de Vlaamse en Brusselse overheid, en om in aanmerking te komen voor sommige overheidsjobs in ruimtelijke ordening. Maar je kan bijvoorbeeld ook bij studiebureaus terecht, waar je allerhande ontwerpen en plannen opstelt en onderzoek uitvoert.

Wat heb je geleerd?

Stedenbouw en Ruimtelijke Planning dompelt je onder in vraagstukken over de wisselwerking tussen ruimte en samenleving. Je formuleert antwoorden op deze problemen in de vorm van ruimtelijke analyse en ontwerp. Hierbij combineer je theoretische kennis en praktijkervaring. Je krijgt er de kans om je creativiteit en ontwerptalent te ontwikkelen, aangevuld met sociaal-geografische kennis en wetenschappelijke onderzoeksvaardigheden.

Verder studeren

Wil je na het behalen van je masterdiploma nog even verder studeren alvorens je het werkveld intrekt? We bieden meer dan 20 master-na-masteropleidingen en heel wat postgraduaten aan die je academische kennis nog meer verbreden en/of verdiepen. Ook doctoreren behoort tot jouw opties. Een ruim en bijzonder hoogwaardig aanbod. En dus een extra troef op je cv. Enkele mogelijke vervolgopleidingen.

Welke beroepen kan je uitoefenen?

Het diploma geeft je toegang tot een brede waaier aan boeiende beroepen, zoals ontwerper, ruimtelijk planner, stedenbouwkundig ambtenaar, staf- en beleidsmedewerker, landschapsarchitect, onderzoeker en coach van ruimtelijke participatieprocessen. Bovendien biedt de meertalige institutionele en internationale context van Brussel waarin je tijdens je studies ondergedompeld zult worden, een uitgebreid gamma aan toekomstmogelijkheden voor Nederlandstalige professionals.

Wist je dat we soms ook stedenbouwkundigen en ruimtelijke planners zoeken aan de VUB?

Je leest het goed. Een boeiende en zinvolle carrière uitbouwen als stedenbouwkundige of specialist in ruimtelijke planning: het kan ook bij jouw alma mater. Wij zijn een grote organisatie en zoeken daarom naar heel diverse profielen. 

Ontdek welke vacatures momenteel openstaan

Sluit je aan bij onze community van oud-studenten

Als je afstudeert aan de VUB behoor je tot een uniek netwerk van 75.000 oud-studenten (ook wel alumni genoemd) die klaarstaan om te bouwen aan een betere toekomst. Wij doen dit door zoveel mogelijk ervaringenideeën en andere vormen van kennis uit te wisselen om samen de dingen beter te doen. In onze job, in ons leven én ook daarbuiten, in de wereld.

Kortom, een VUB-diploma levert je niet alleen een sterk visitekaartje op de arbeidsmarkt op, maar ook een netwerk waar je op kan bouwen om je eigen professionele ambities waar te maken en het verschil te maken in de wereld. Meer redenen nodig? We sommen er enkele voor je op.

Proclamatie van Recht en Criminologie aan de VUB

... het loont de moeite!

  • Voordelen op en naast de campus. Een BasicFit-jaarabonnement tegen halve prijs, studententarief in de Resto... Oud-student zijn loont met het digitale alumnipas.
  • Hulp bij het solliciteren. Als pas afgestudeerde alumnus is het soms nog even zoeken om je weg te vinden op de arbeidsmarkt. Wij helpen je bij het maken van een vliegende start.
  • Netwerken. Word lid van je facultaire- of opleidingsalumnivereniging. Zo ben je mee met de ontwikkelingen binnen je vakgebied en de laatste netwerkevents.
  • Inspiratie voor je eigen carrière. Zoek je een job die aansluit bij jouw passies? Lees de carrièreverhalen en -tips van oud-studenten en ontdek de mogelijkheden per diploma.
  • Onze vervolgopleidingen. Onze samenleving en arbeidsmarkt staan niet stil. Onze vervolgopleidingen houden je kennis en vaardigheden relevant. Je leven lang.