logo

Ingenieurswetenschappen: Chemie en Materialen

Wil je aan de bron staan van nieuwe en grootse ontwikkelingen? Heb je interesse in de opbouw en eigenschappen van materialen? Wil je chemische processen ontwerpen die milieuvriendelijker en duurzamer zijn? Wil je dicht bij het onderzoek staan? Wil je een opleiding die je niet beperkt tot een sectorgebonden job? Wil je voorbereid zijn op een internationale werkomgeving met het Engels als voertaal?

Bart, student ingenieurswetenschappen

Bart: studeren doe je in de hoofdstad

"Voor mij was de VUB evident: als je gaat studeren, ga je studeren in de hoofdstad. En wat de opleiding Ingenieurswetenschappen zelf betreft: je moet niet meteen kiezen, dus je hebt de tijd om een echt bewuste keuze te maken. Wat ook geholpen heeft om mijn keuze te maken, is de campus: hier ligt alles bij elkaar dus als je moet veranderen van lokaal dan is dat geen probleem, want alles ligt op 10 minuten van elkaar."

Faculteit


Ingenieurswetenschappen

Meer info

Heb je vragen?


Stuur ons een e-mailtje! We helpen je graag verder.

Contacteer ons

Onderwijskwaliteit


Aan de VUB vinden we goed onderwijs belangrijk. We zijn dan ook voortdurend bezig met het bewaken en verbeteren van de onderwijskwaliteit en we zijn daar transparant over. Wil je meer weten over de kwaliteit van de opleiding, lees hier dan de publieke informatie.

Publieke informatie over de kwaliteit van de opleiding

Hoe zit de opleiding in elkaar?

 De Master of Science in de ingenieurswetenschappen: chemie en materialen, biedt twee mogelijke profielen aan: een profiel ‘Materialen’ (120 ECTS) en een profiel Procestechnologie (120 ECTS).

Studiepunten

SP (Studiepunt): een studiepunt komt overeen met 25 tot 30 uren onderwijs-, leer- en evaluatieactiviteiten. Aan de Vrije Universiteit Brussel komt een SP overeen met een ECTS (de Europese norm voor het transfereren van studiepunten).

Leerresultaten

Het programma beoogt om de houders van een academisch bachelordiploma de in het artikel II.141. van de Codex Hoger Onderwijs bedoelde algemene wetenschappelijke competenties en wetenschappelijk-disciplinaire basiskennis bij te brengen die vereist zijn om de beoogde masteropleiding aan te kunnen vatten.

Leerresultaten zijn de beoogde kennis en inzicht, vaardigheden en attitudes die je dient te beheersen na het afronden van een opleiding. Wil je meer weten over de specifieke leerresultaten van deze opleiding? Lees er hier meer over.

 

Het einde is pas het begin

Beeld je in. Je studies zijn prima verlopen en je mag je masterdiploma in ontvangst nemen. Je glimt van trots, en terecht. Want met dat diploma van jou ben je gewapend als geen ander om de arbeidsmarkt op te gaan. Maar welke richting ga je uit? Je hebt verrassend veel mogelijkheden en ook hier staat de VUB je bij.

Afgestudeerd, okee. Maar nooit meer studeren, nee.

Dat je je masterdiploma behaald hebt, dat is een hele prestatie. Maar ook daarna kun je je kennis aan de VUB blijven bijspijkeren. Zo biedt de universiteit maar liefst 21 master-na-masteropleidingen aan en heel wat postgraduaten. Een aanbod dat niet alleen ruim is, maar ook bijzonder hoogwaardig. En dus een extra troef op je cv!

Je jobmogelijkheden

Het werkveld van een chemisch ingenieur is breed en gevarieerd. Chemisch ingenieurs kom je op heel wat terreinen tegen: in de chemische industrie, de farmaceutische industrie en de levensmiddelenindustrie. Je kan ook terecht bij milieuonderzoekscentra, instellingen voor toegepast onderzoek, waterzuiveringsinstallaties, ingenieurs- en adviesbureaus en op laboratoria van universiteiten.

Haal een dubbel diploma

Naast de klassieke uitwisselingsprogramma’s biedt de Vrije Universiteit Brussel, als enige in Vlaanderen, je de mogelijkheid om een dubbel diploma te behalen. Deze bidiplomering gebeurt via het netwerk T.I.M.E. (Top Industrial Managers of Europe), een netwerk van polytechnische scholen en technische universiteiten in Europa, incl. de Université Libre de Bruxelles.

Careercenter


Individueel advies rond cv’s, gesprekstraining en jobmogelijkheden. Ook tijdens je studies!

Check de website

Doctoreren?


VUB telt drie doctoral schools ter ondersteuning van doctorandi. Ze hebben tot doel junior-onderzoekers te stimuleren en te promoten via workshops, seminaries, master classes, …

Dr in spe
Wout Weijtjens, Student Ingenieurswetenschappen

Wout Weijtjens is gefascineerd door wetenschap en techniek die bij de opleiding ingenieur perfect samenkomen

"Mensen vragen me thuis wel eens hoe het leven in Leuven is. Geeft niks, maar ik studeer aan de VUB. Net als zovelen voor mij was mijn studiekeuze geen evident verhaaltje. Je gaat nu eenmaal niet licht over je eigen toekomst. Dat ik ingenieur wou studeren vond ik steeds logisch, wetenschap en techniek komen er perfect in samen. En net dat fascineert me steeds. Bovendien trok het idee om later een beetje uitvinder te kunnen worden me altijd wel aan tot de richting.

Brussel daarentegen was niet zo'n logische keuze. Maar aan de infostand van de VUB werd ik overtuigd door de charmes van deze universiteit. Vriendelijke mensen die gerust met je wilden praten over je studiekeuze. Omdat de VUB veel kleiner is dan de andere 2 universiteiten waar je ingenieurswetenschappen kunt studeren, voel je je geen nummer. De proffen beschouwen je als een mens, je hebt nooit het gevoel dat ze in een ivoren toren leven. Het is dan ook zeker geen fabeltje dat je sommige proffen bij de voornaam mag/moet noemen. En ze staan ook steeds paraat om je te helpen.

De sfeer rond de campus is ook altijd aangenaam, je geraakt er niet verloren in de massa. En ook op TD of cantus, student zijn is immers meer dan studeren alleen, kom je altijd bekende gezichten tegen. En dat alles in een boeiende metropool als Brussel!"

Meer weten over onze alumni?

Meer info

Volg de VUB

Op LinkedIn

Uitwisselingen

Binnen deze opleiding kan je op uitwisseling naar: 

België

Frankrijk

Griekenland

  • National Technical University Athens

Zweden

Voor een actueel en gedetailleerd overzicht van alle EU en non-EU bestemmingen binnen de exchange programma’s, contacteer exchange.outgoing@vub.ac.be

Een vliegende start

De lessen van academiejaar 2017-2018 starten in de vierde week van september. We verwelkomen je graag op een van de onthaalmomenten voor nieuwe studenten. En op tal van andere actviteiten tijdens Kick off the Campus. Zo maken we je vanaf dag één wegwijs op de VUB. Heb je nu al een vraag voor de VUB? Hieronder vind je alvast wat informatie om je op weg te helpen.

Studiegeld

Het studiegeld voor een voltijdse masteropleiding bedraagt € 890/jaar. Het studiegeld varieert naar gelang het aantal opgenomen studiepunten (ECTS) en het al dan niet verkrijgen van een studiebeurs. Een gedetailleerd overzicht van de studiegelden per opleiding kan je hier raadplegen.