Praktisch

vrijdag, 6 juni, 2025 - 15:30 tot 18:30
Le Vaudeville
Koninginnegalerij 15
1000 Brussel

De vier wetenschapper zijn, in de woorden van rector Jan Danckaert, “vier toppers die een grote impact hebben gehad op de wetenschap, de samenleving en de manier waarop we met de grote problemen van onze tijd omgaan.” 

PROGRAMMA

15u30: Start ceremonie
17u: Start receptie
18u30: Einde receptie

BOEK HIER JE TICKET

Terttu Nevalainen

Prof. dr. Terttu Nevalainen (1952) is een wereldautoriteit in de historische ociolinguïstiek. Ze pionierde in kwantitatieve benaderingen van taalverandering en gaf een stem aan vergeten taalgroepen in de geschiedenis van het Engels. Haar werk zette een methodologische revolutie in gang binnen de Angelsaksische taalwetenschap. Ze is een van de weinige vrouwelijke boegbeelden in een traditioneel door mannen gedomineerde discipline. 

Terttu Nevalainen is voorgedragen door de faculteit Letteren en Wijsbegeerte.

Joeri Rogelj

Joeri Rogelj (1980) is een Belgische topklimaatwetenschapper en hoogleraar aan Imperial College London, waar hij het Grantham Institute leidt. Na zijn promotie in 2013 aan ETH Zürich schudde hij de klimaatwereld wakker met zijn CO₂-budgetmodellen, die het Klimaatakkoord van Parijs mede vormgaven. Als jonge IPCC-hoofdauteur leverde hij een sleutelbijdrage aan het 1.5°C-rapport (2018), met ruim 75.000 citaties en 69 artikelen in topbladen. Als ‘Highly Cited Researcher’ schittert hij in wetenschapscommunicatie en klimaatbeleid, onder meer bij de Europese Klimaatraad. Zijn werk koppelt briljante wetenschap aan impact voor een duurzame toekomst.

Joeri Rogelj is voorgedragen door de faculteit Ingenieurswetenschappen
 

John D. Fluke

John D. Fluke is professor en Associate Director bij het Kempe Center van de University of Colorado, waar hij uitblinkt in onderzoek naar kinderwelzijn en -bescherming. Wereldwijd geprezen om zijn slimme gebruik van administratieve data, helpt hij de jeugdzorg beter te begrijpen met focus op risico’s, kosten en resultaten. Met ruim 80 wetenschappelijke publicaties is hij een grote naam in het vak. Fluke combineert theorie met praktijk en speelt een leidende rol in internationale organisaties zoals de International Society for the Prevention of Child Abuse and Neglect. Zijn werk maakt wereldwijd een verschil in de aanpak van kindermishandeling.

John D. Fluke is voorgedragen door de faculteit Psychologie en Educatiewetenschappen.

Peter Singer

Peter Singer (1946) is een Australische filosoof en bio-ethicus, wereldberoemd om zijn frisse kijk op dierenrechten en ethiek. Als hoogleraar aan Princeton University pleit hij vanuit een utilitaristische visie voor minder lijden. Zijn boek Animal Liberation (1975) zette de dierenrechtenbeweging op de kaart. Hij durft controversiële onderwerpen zoals armoede en euthanasie aan te kaarten en richtte het Journal of Controversial Ideas op om vrije discussie te stimuleren. Singer is een van de meest spraakmakende denkers van en was in 2004 Australisch Humanist van het Jaar. 
 

Peter Singer is voorgedragen door de universiteit voor maatschappelijke verdiensten.
 

Combineer de Doctor Honoris Causa ceremonie met een lezing van Peter Singer

Op de avond van de uitreiking geeft kersverse VUB eredoctor Peter Singer een lezing in de Zaal Malibran van de Muntschouwburg. De lezing begint om 19u00 en handelt over de veranderingen in de manier waarop wij met dieren omspringen sinds Peter Singer met zijn boek Animal Liberation vijf decennia geleden de vinger op de wonde legde. Zijn boek werd in een geüpdate versie opnieuw uitgebracht in 2024. 

De ticketverkoop voor deze lezing start op maandag 5 mei.

LEES MEER

De wereld heeft je nodig

Dit initiatief maakt deel uit van het publieksprogramma van de VUB: een programma voor iedereen die vindt dat het anders kan in de wereld en gelooft dat wetenschappelijke inzichten, kritisch denken en dialoog een belangrijke eerste stap zijn om je stempel te drukken op jouw omgeving en de wereld. 

Als Urban Engaged University wil de Vrije Universiteit Brussel een drijvende kracht van verandering in de wereld te zijn. Met ons academisch onderwijs en ons innovatief onderzoek dragen we bij aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en drukken we mee onze stempel op de toekomst.

Creëer mee(r) impact Ontvang uitnodigingen voor VUB's publieksactiviteiten