De overstap van het secundair naar de universiteit is niet evident. Hoe weet je of het universiteitsleven iets voor jou is? En hoe kies je uit het immense studie-aanbod? De PACT School Tour brengt de VUB een stap dichter bij leerlingen en hun ouders, met een gastles van een gerenommeerde professor én een eerlijk relaas van een VUB-studente. Meer dan 100 Vlaamse en Brusselse scholen schreven zich in voor het initiatief. Wij waren erbij op 24 februari, in het Atheneum Koekelberg. Zo ging dat eraan toe.
Een vijftigtal leerlingen én hun ouders tekenden present in het Atheneum Koekelberg voor de tweede sessie van de PACT School Tour, klaar om zich in het onbekende universiteitsleven te laten onderdompelen. De plaatselijke schoolrefter lijkt voor één keer op een aula, met een gastles van VUB-professor en thoraxchirurg Dirk Smets op het programma. Studentenvertegenwoordiger Houda opent de avond met haar persoonlijke verhaal en weet meteen de aandacht van de zaal te vangen. Ook zij twijfelde in het zesde middelbaar over de ideale studiekeuze. “Mijn interesses zijn heel uiteenlopend. Daarom heb ik bewust voor politieke en sociale wetenschappen gekozen, een brede richting waar ik later op de arbeidsmarkt verschillende kanten mee uit kan.’” Maar studeren gaat verder dan het kiezen van een interessant studiedomein, vertelt de studente. “Het betekent theorieën in samenvattingen gieten, kritisch nadenken, je professor en medestudenten uitdagen met je vragen… Verbanden leggen en je eigen mening vormen, dat is dé essentie van wat je aan de universiteit leert.” En dat kan allemaal in dé hoofdstad van Europa, waar altijd wel iets te beleven valt. “Een concert meepikken in de AB, museumbezoekjes, sporten, feesten… Brussel is zoveel meer dan clichés als Manneke Pis.” En afstuderen? Dat vier je met een groots balkonmoment op de Grote Markt: gestart als noodoplossing in coronatijden en vandaag hét hoogtepunt voor elke VUB-student.
Lees verder onder de afbeelding.
"Hoofddoel is natuurlijk niet om de nieuwste inzichten rond robotchirurgie te delen, maar om studenten in spe te laten ervaren hoe een hoorcollege eraan toegaat."
Nadien is het de beurt aan professor Dirk Smets, die een gastcollege rond robotchirurgie in petto heeft. “Wat is het lastigste aan chirurgie? “ Met zijn openingsvraag weet Dirk meteen het debat op gang te brengen. “Het vele rechtstaan?’, oppert een leerling, “Of het precisiewerk?”, reageert een andere. Niets van dat alles, zo blijkt. “De grootste uitdaging is het bepalen wanneer je opereert en wanneer niet”, stelt de professor. 40 minuten lang wisselt Smets theoretische inzichten af met fascinerende video’s – niet voor gevoelige kijkers – en triggerende vragen die het gesprek openen. De zaal hangt aan zijn lippen. Hoofddoel is natuurlijk niet om de nieuwste inzichten rond robotchirurgie te delen, maar om studenten in spe te laten ervaren hoe een hoorcollege eraan toegaat. Missie geslaagd! Niemand zal ooit nog vergeten dat een operatierobot al snel meer dan 1 miljoen euro kost. Ook Smets’ wervende oproep voor ingenieurs die robots beter helpen maken, met meer voeling en automatisatie, slaat aan. Na de sessie staan de studenten aan te schuiven om hun ultieme vraag op de professor en Houda af te vuren.
Liesbeth: “Ik kan mijn eigen idee hebben, maar uiteindelijk moet mijn dochter zelf haar studiekeuze maken. Wie ben ik om haar toekomst te bepalen? Ik wil Jozefien vooral helpen om een open blik te bewaren, te blijven luisteren en vooral niet vast te lopen in één idee. Zo’n sessies als vandaag helpen daar enorm bij. Ik vond het heel interessant, zelfs voor wie totaal geen interesse heeft in geneeskunde.”
Jozefien: “Ik vind het best moeilijk om een richting te kiezen en ben bang om de verkeerde beslissing te nemen. Ik weet wel dat ik altijd nog van richting kan veranderen, maar ik wil het meteen goed doen. Ook over het studieniveau maak ik me wel wat zorgen, vooral voor statistiek. Het verhaal van Houda kon me wat geruststellen.”
Matthieu: “Ik hoopte vandaag vooral wat meer te weten te komen over het leven op een universiteit. Ik twijfel namelijk nog tussen hogeschool en universiteit. Heel tof dat het verhaal ook van een studente kwam.”
Marwa: “Houda wéét waarover ze het heeft. Zij is de geknipte persoon om het over studeren aan de VUB te hebben. Ook de sessie van de professor was boeiend om mee te maken. Mijn beslissing om voor de VUB te gaan is vandaag écht bevestigd. Ik ben alleen nog niet zeker welke richting het juist wordt. Vandaag heb ik geleerd dat de VUB maar liefst 33 bachelors en 85 masters aanbiedt. Wellicht wordt het iets in de economische richting.”
Akim: “Ik heb alle vertrouwen in Marwa en laat haar zelf haar keuze maken. Ik ben hier vandaag vooral om haar wat tips en ideeën te geven. Het was een boeiende avond.”
"Ik merk dat sommigen bang zijn dat studeren heel moeilijk is of dat ze opkijken tegen een nieuwe omgeving. Heel herkenbaar."
Houda: “Ik herinner me nog perfect het gevoel dat ik had toen ik zelf mijn studiekeuze moest maken. Als mijn ervaringen voor wat rust kunnen zorgen bij studenten, deel ik ze met veel plezier. Het is tof dat leerlingen me na afloop nog even aanspreken. Hun vragen gaan niet alleen over mijn studierichting, maar ook over het leven aan de universiteit. Ik merk dat sommigen bang zijn dat studeren heel moeilijk is of dat ze opkijken tegen een nieuwe omgeving. Heel herkenbaar. Ik geef dan graag mee dat alles goedkomt. Mijn gouden tip? Vraag raad aan iemand met ervaring. Dat kan echt helpen.”
" Ik geef mijn colleges net zoals ik vandaag de sessie gaf. Geen monoloog, maar in dialoog."
Professor Smets: “PACT staat voor Pauwels Academy of Critical Thinking en verwijst naar wijlen ererector Caroline Pauwels, een vrouw die me enorm heeft geïnspireerd. Ik vind het een eer dat ik haar verhaal mee mag verderzetten. Dat probeer ik op mijn eigen manier te doen. Of het nu hier is of in een aula aan de VUB: ik vind het belangrijk om connectie te maken met studenten. Ik geef mijn colleges net zoals ik vandaag de sessie gaf. Geen monoloog, maar in dialoog. De échte win zit altijd in verbinding. Wat ik studenten nog zou meegeven? Ga ervoor. Doe waar je passie ligt. En zoek het niet te ver, maar bij een universiteit die mensen in al hun zijn respecteert. Bij de VUB dus.”
De wereld heeft je nodig
Dit initiatief maakt deel uit van het publieksprogramma van de VUB: een programma voor iedereen die vindt dat het anders kan in de wereld en gelooft dat wetenschappelijke inzichten, kritisch denken en dialoog een belangrijke eerste stap zijn om je stempel te drukken op jouw omgeving en de wereld.
Als Urban Engaged University wil de Vrije Universiteit Brussel een drijvende kracht van verandering in de wereld te zijn. Met ons academisch onderwijs en ons innovatief onderzoek dragen we bij aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en drukken we mee onze stempel op de toekomst.
Creëer mee(r) impact Ontvang uitnodigingen voor VUB's publieksactiviteiten