Is Chemie iets voor jou?

Wil je weten of de opleiding Chemie bij je past? Ontdek het via onderstaande informatie en activiteiten.

Wat houdt deze opleiding in?

Onderzoek doen naar nieuwe moleculen en materialen met bijzondere eigenschappen in universitaire of openbare onderzoekinstituten of industriële labo’s? Meewerken aan energiezuinige en milieuvriendelijke materialen en processen? Je inzicht in de interacties tussen chemische producten en het leefmilieu toepassen om actuele problemen op te lossen? Als je hiervan enthousiast wordt, dan is deze opleiding zeker iets voor jou! Bovendien heb je veel vrijheid om het programma aan te passen aan jouw interesses en kan je een deel van je opleiding in het Engels of in het buitenland volgen.

Ontdek het studieprogramma 

Dit is wat studenten vinden van de opleiding:

  • Florence Gossiaux | Student Ambassador Chemie

    "Mijn keuze voor Chemie was snel gemaakt. Ik was al van in het middelbaar enthousiast voor chemie, en ik heb nog geen dag spijt van gehad van mijn keuze. Ook niet van mijn keuze voor de VUB trouwens. Ik voelde me er meteen thuis: sympathieke proffen, interessante lessen, een goede begeleiding, en dat allemaal in een fijne omgeving."

 

Maak kennis met je docenten

Prof. Dr. Philippe Claeys leidt de onderzoeksgroep Analytical- Environmental- & Geo-Chemistry (AMGC). In de jaren '90 stond hij aan de wieg van het onderzoek naar Chicxulub, de krater in Yucatan die naar alle waarschijnlijkheid het einde van het dinotijdperk inluidde. Wanneer Prof. Dr. Philippe Claeys niet de wereld rondreist op zoek naar aanwijzingen om de 4,5 miljard jaar durende evolutie van planeet Aarde beter te begrijpen, werkt hij graag in het lab met PhD-studenten en collega's aan projecten variërend van astrobiologie tot geo-bio-archeologie. Een actueel onderzoeksonderwerp is momenteel de zoektocht naar meteorieten in de blauwe ijsvelden van Antarctica, samen met partners van de ULB en het National Institute of Polar Research in Tokyo.

2023_STEVEN_BALLET_VUB

Prof. Dr. Steven Ballet

Professor Steven Ballet, hoofd van de Onderzoeksgroep Organische Chemie (ORGC) van de Vrije Universiteit Brussel, ontving de internationale Evotec prijs voor Excellentie in Moleculair Design van de Franse Société de Chimie Thérapeutique (SCT). Hij kreeg de prijs voor de ontwikkeling van een generisch toolmolecule dat toelaat geneesmiddelontwikkeling te versnellen. Bij deze techniek worden natuurlijk eiwitten nagebootst.

"We hopen zo een stap verder te zetten in de ontwikkeling van geneesmiddelen voor bijvoorbeeld cardiovasculaire ziektes en pijn", zegt prof. Ballet.

Lees meer.

Waarom studeren aan de VUB?

Studeren aan de VUB levert je meer op dan alleen een diploma. Je leert met een open blik en vrij van vooroordelen naar de wereld te kijken. Je scherpt je kritische denkvermogen aan en leert je mening te uiten. En je engageert je om, naast je studies, deel te nemen aan zinvolle maatschappelijke projecten die van de wereld een betere plek maken. Kortom, bij de VUB geef je vorm aan je identiteit. Aan wie je vandaag bent en morgen wil zijn.

Ontdek de troeven van onze universiteit

Nood aan een traject op maat?

Aan de VUB studeer je op jouw ritme. Een flexibel studietraject laat je toe om maximaal rekening te houden met jouw persoonlijke situatie (topsport, combinatie met een job, dyslexie of een functiebeperking bijvoorbeeld). Hieronder vind je meer info.

Nood aan een traject op maat?

Je eigen traject samenstellen (De studielast spreiden)

Binnen de VUB willen we maximaal inzetten op persoonlijke ontwikkeling en zoveel mogelijk studenten de kans geven om verder te studeren en zich te ontplooien. Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie ligt het misschien moeilijker om voltijds met je studie bezig te zijn. Bijvoorbeeld je combineert je studies met een job, je doet aan topsport, …  

Studenten die voor de eerste keer inschrijven in hun bachelor worden verplicht hun modeltraject op te nemen. Hierop kan een uitzondering gemaakt worden. Meer informatie vind je op deze pagina. Voor onze andere programma's (voorbereidingsprogramma's, schakelprogramma's, etc ...) is deze verplichting niet van toepassing. 

Na je eerste bachelorjaar kies je als student zelf hoeveel studiepunten je per academiejaar opneemt. Je kan er dan voor kiezen om je studielast te spreiden over een langere periode. Uiteraard moet je wel rekening houden met je groeipakket, voorwaarden voor VUB-huisvestiging, studietoelagen en –gelden, studievoortgangsregels etc. Wil je graag advies in het spreiden van je traject? Neem dan contact op met je studietrajectbegeleider. Meer info nodig?  

Contacteer de studietrajectbegeleider van jouw faculteit 

Nood aan een traject op maat?

Studie- en examenflexibiliteit

Reflex-statuut

Heb je een functiebeperking, een leerstoornis, een chronische ziekte, ben je je eigen zaak aan het opstarten of bevind je je in een situatie die studeren minder vanzelfsprekend maakt? Dan kom je in aanmerking voor het reflex-statuut.

Via dit statuut kan je studie- en examenflexibiliteit aanvragen met als doel om jouw studieslaagkansen te maximaliseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan toegankelijk cursusmateriaal, meer tijd om een examen af te leggen, een (schrijf)tolk, een spreiding van je examens, noem maar op.

Ontdek alles over het reflex-statuut 

Nood aan een traject op maat?

Topsport en studeren

Wil je jouw topsportcarrière combineren met een studie aan de VUB? Dat is een goed idee, want het geeft je meer zekerheid als je na je sportcarrière de arbeidsmarkt wil betreden.

Onze dienst Topsport & Studie werkt samen met jou een studieprogramma op maat uit en begeleidt je doorheen je hele studieloopbaan.

Ontdek alles over topsport en studeren aan de VUB

Nood aan een traject op maat?

Studeren met een functiebeperking

Heb je een beperking (zoals een leerstoornis, een chronische medische aandoening, psychiatrische of sensoriële functiebeperkingen)? Dan kan je studie- en examenflexibiliteit aanvragen via het reflex-statuut om je studieslaagkansen te maximaliseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan toegankelijk cursusmateriaal, meer tijd om een examen af te leggen, een (schrijf)tolk, een spreiding van je examens, noem maar op.

Ontdek alles over het reflex-statuut 

Voor extra ondersteuning kan je daarnaast ook een beroep doen op andere VUB-studentendiensten. Enkele voorbeelden: een kot aangepast voor rolstoelgebruikers, studiebegeleiding en een studieprogramma op maat, psychologische en medische hulpverlening, enzovoort.

Lees meer over studeren in bijzondere situaties

Nood aan een traject op maat?

Studiebegeleiding

Een ervaren team van studentenpsychologen, studiebegeleiders en studietrajectbegeleiders staat voor je klaar met studieadviesbegeleiding en training op maat. En dat in elke fase van je studieloopbaan.

  • Individueel: advies over jouw studiekeuze, stress- en faalangsttraining, hulp bij het opstellen van een examenplanning, hulp voor studenten met dyslexie, ...
  • In groep (workshops, trainingen): hulp bij je zoektocht naar een onderwerp voor je bachelor- of masterproef, leren presenteren, omgaan met stress en faalangst, ...
  • Tools: een voorbeeld van een goede weekplanning, tips en tricks voor een goede studiemethode, een stappenplan voor het maken van de juiste studiekeuze, …

Ontdek wat Studiebegeleiding voor jou kan betekenen

Werken en studeren combineren

Helaas, aan de VUB is het niet mogelijk om de opleiding Chemie te volgen in avondonderwijs.

Studeren in het buitenland

Tijdens je opleiding kan een buitenlandse ervaring je persoonlijke ontwikkeling verrijken. We bieden deze optie dan ook aan voor wie Chemie studeert aan de VUB. 

Je kan vanaf je 3de bachelorjaar op Erasmus, maar de opleiding heeft ook heel wat uitwisselingsovereenkomsten met universiteiten binnen en buiten Europa.

Meer over studeren in het buitenland