Is Chemie iets voor jou?

Wil je weten of de opleiding Chemie bij je past? Ontdek het via onderstaande informatie en activiteiten.

Wat houdt deze opleiding in?

Onderzoek doen naar nieuwe moleculen en materialen met bijzondere eigenschappen in universitaire of openbare onderzoekinstituten of industriële labo’s? Meewerken aan energiezuinige en milieuvriendelijke materialen en processen? Je inzicht in de interacties tussen chemische producten en het leefmilieu toepassen om actuele problemen op te lossen? Als je hiervan enthousiast wordt, dan is deze opleiding zeker iets voor jou! Bovendien heb je veel vrijheid om het programma aan te passen aan jouw interesses en kan je een deel van je opleiding in het Engels of in het buitenland volgen.

Ontdek het studieprogramma 

Dit is wat studenten vinden van de opleiding:

  • Florence Gossiaux | Student Ambassador Chemie

    "Mijn keuze voor Chemie was snel gemaakt. Ik was al van in het middelbaar enthousiast voor chemie, en ik heb nog geen dag spijt van gehad van mijn keuze. Ook niet van mijn keuze voor de VUB trouwens. Ik voelde me er meteen thuis: sympathieke proffen, interessante lessen, een goede begeleiding, en dat allemaal in een fijne omgeving."

 

Maak kennis met je docenten

Prof. Dr. Philippe Claeys leidt de onderzoeksgroep Analytical- Environmental- & Geo-Chemistry (AMGC). In de jaren '90 stond hij aan de wieg van het onderzoek naar Chicxulub, de krater in Yucatan die naar alle waarschijnlijkheid het einde van het dinotijdperk inluidde. Wanneer Prof. Dr. Philippe Claeys niet de wereld rondreist op zoek naar aanwijzingen om de 4,5 miljard jaar durende evolutie van planeet Aarde beter te begrijpen, werkt hij graag in het lab met PhD-studenten en collega's aan projecten variërend van astrobiologie tot geo-bio-archeologie. Een actueel onderzoeksonderwerp is momenteel de zoektocht naar meteorieten in de blauwe ijsvelden van Antarctica, samen met partners van de ULB en het National Institute of Polar Research in Tokyo.

2023_STEVEN_BALLET_VUB

Prof. Dr. Steven Ballet

Professor Steven Ballet, hoofd van de Onderzoeksgroep Organische Chemie (ORGC) van de Vrije Universiteit Brussel, ontving de internationale Evotec prijs voor Excellentie in Moleculair Design van de Franse Société de Chimie Thérapeutique (SCT). Hij kreeg de prijs voor de ontwikkeling van een generisch toolmolecule dat toelaat geneesmiddelontwikkeling te versnellen. Bij deze techniek worden natuurlijk eiwitten nagebootst.

"We hopen zo een stap verder te zetten in de ontwikkeling van geneesmiddelen voor bijvoorbeeld cardiovasculaire ziektes en pijn", zegt prof. Ballet.

Lees meer.

Waarom studeren aan de VUB?

Studeren aan de VUB levert je meer op dan alleen een diploma. Je leert met een open blik en vrij van vooroordelen naar de wereld te kijken. Je scherpt je kritische denkvermogen aan en leert je mening te uiten. En je engageert je om, naast je studies, deel te nemen aan zinvolle maatschappelijke projecten die van de wereld een betere plek maken. Kortom, bij de VUB geef je vorm aan je identiteit. Aan wie je vandaag bent en morgen wil zijn.

Ontdek de troeven van onze universiteit

Werken en studeren combineren

Helaas, aan de VUB is het niet mogelijk om de opleiding Chemie te volgen in avondonderwijs.

Studeren in het buitenland

Tijdens je opleiding kan een buitenlandse ervaring je persoonlijke ontwikkeling verrijken. We bieden deze optie dan ook aan voor wie Chemie studeert aan de VUB. 

Je kan vanaf je 3de bachelorjaar op Erasmus, maar de opleiding heeft ook heel wat uitwisselingsovereenkomsten met universiteiten binnen en buiten Europa.

Meer over studeren in het buitenland