Na je studie

Met een master in Elektromechanica ben je meteen inzetbaar in een hoogtechnologische industriële omgeving. Bijvoorbeeld bij bedrijven actief in hernieuwbare energie, auto- en vliegtuigbouw, lucht- en ruimtevaart, en de ontwikkeling van elektromechanische systemen en machines. Steevast erg uitdagend, gevarieerd én boeiend.

Wat heb je geleerd?

Na 3 bachelorjaren Industriële Wetenschappen volg je het masterjaar van deze opleiding, in de afstudeerrichting Elektromechanica. Daarin leer je complexe machines en elektromechanische systemen ontwerpen en realiseren. Je volgt voor een deel les samen met studenten uit de richting Elektronica – ICT. Anderzijds volg je vakken die bij je eigen afstudeerrichting horen, én bij een van de keuzepakketten die je al in je 3de bachelorjaar koos: 

  • Duurzame energie: leer de technieken die aan de grondslag liggen van duurzame energieopwekking en -verbruik. Je spitst je toe op duurzame energietechnologieën, zoals wind- en biomassa-energie.
  • Mechatronica: leer mechatronische systemen volledig begrijpen en ontwerpen, zowel het mechanische aspect als de automatisering ervan. Tijdens praktische projecten raak je vertrouwd met sensoren, motoren en geavanceerde regelsystemen.
  • Vervoertechnologie: krijg een stevige basis voertuigtechniek en maak kennis met allerhande innovatieve toepassingen, zoals elektrische en hybride voertuigen en de daarmee verbonden technologieën zoals vermogenelektronica.
  • Luchtvaarttechnologie: verwerf een stevige achtergrond in alle facetten van de luchtvaart: het ontwerp, de productie, de operatie en het onderhoud van vliegtuigen en hun componenten.

 

Verder studeren

Wil je na het behalen van je masterdiploma nog even verder studeren alvorens je het werkveld intrekt? We bieden meer dan 20 master-na-masteropleidingen en heel wat postgraduaten aan die je academische kennis nog meer verbreden en/of verdiepen. Ook doctoreren behoort tot jouw opties. Een ruim en bijzonder hoogwaardig aanbod. En dus een extra troef op je cv.

Welke beroepen kan je uitoefenen?

Vaak ben je als industrieel ingenieur de schakel tussen de vaktechnici en de meer 'theoretische' burgerlijk ingenieurs. Je kan bijvoorbeeld aan de slag als procesingenieur, waarbij je processen en technieken toepast en onderhoudt. Maar evengoed word je leidinggevende of onderzoeker. Of je start als zelfstandig ondernemer.

Hoe dan ook, je bent meteen inzetbaar in zowat alle hoogtechnologische branches: hernieuwbare energie, auto- en vliegtuigbouw, lucht- en ruimtevaart, … En erg gegeerd! Zet je schrap voor een zeer uitdagend, gevarieerd, boeiend beroep met de nodige verantwoordelijkheid.

Wist je dat we soms ook industriële wetenschappers zoeken aan de VUB?

Je leest het goed. Een boeiende en zinvolle carrière uitbouwen als industriële wetenschapper of specialist in elektromechanica: het kan ook bij jouw alma mater. Wij zijn een grote organisatie en zoeken daarom naar heel diverse profielen. 

Ontdek welke vacatures momenteel openstaan

Sluit je aan bij onze community van oud-studenten

Als je afstudeert aan de VUB behoor je tot een uniek netwerk van 75.000 oud-studenten (ook wel alumni genoemd) die klaarstaan om te bouwen aan een betere toekomst. Wij doen dit door zoveel mogelijk ervaringenideeën en andere vormen van kennis uit te wisselen om samen de dingen beter te doen. In onze job, in ons leven én ook daarbuiten, in de wereld.

Kortom, een VUB-diploma levert je niet alleen een sterk visitekaartje op de arbeidsmarkt op, maar ook een netwerk waar je op kan bouwen om je eigen professionele ambities waar te maken en het verschil te maken in de wereld. Meer redenen nodig? We sommen er enkele voor je op.

Proclamatie van Recht en Criminologie aan de VUB

... het loont de moeite!

  • Voordelen op en naast de campus. Een BasicFit-jaarabonnement tegen halve prijs, studententarief in de Resto... Oud-student zijn loont met het digitale alumnipas.
  • Hulp bij het solliciteren. Als pas afgestudeerde alumnus is het soms nog even zoeken om je weg te vinden op de arbeidsmarkt. Wij helpen je bij het maken van een vliegende start.
  • Netwerken. Word lid van je facultaire- of opleidingsalumnivereniging. Zo ben je mee met de ontwikkelingen binnen je vakgebied en de laatste netwerkevents.
  • Inspiratie voor je eigen carrière. Zoek je een job die aansluit bij jouw passies? Lees de carrièreverhalen en -tips van oud-studenten en ontdek de mogelijkheden per diploma.
  • Onze vervolgopleidingen. Onze samenleving en arbeidsmarkt staan niet stil. Onze vervolgopleidingen houden je kennis en vaardigheden relevant. Je leven lang.