Graduation Ceremony van de faculteit Geneeskunde en Farmacie op de Grote Markt in Brussel

Na het behalen van je bachelor Geneeskunde aan de VUB, stroom je logischerwijs door naar de master Geneeskunde, waarin je je kennis verdiept via intensieve klinische stages. Na die drie masterjaren kan je kiezen voor een master-na-master. Je kan huisarts worden, dan ben je het eerste aanspreekpunt voor patiënten en speel je een sleutelrol in de gezondheidszorg. Wil je liever een specifiek domein uitdiepen? Dan biedt de specialisatiegeneeskunde een uitdagend traject waarin je je medische expertise aanscherpt.

Toch is arts zijn meer dan alleen genezen. Met jouw medische expertise kan je ook aan de slag in de arbeidsgeneeskunde, verzekeringsgeneeskunde of jeugdgezondheidszorg. Daarnaast zijn er mogelijkheden binnen beleidsorganisaties, ziekenfondsen of het RIZIV, waar je mee richting geeft aan de gezondheidszorg. Liever de wetenschap in? Universiteiten en de farmaceutische sector zoeken voortdurend artsen voor onderzoek en innovatie. Via de educatieve master kan je ook gaan lesgeven. 

Nicole Pouliart | Orthopedisch chirurg UZ Brussel en professor anatomie VUB

"Het gaat er uiteindelijk om dat je die theorie ook echt in de praktijk kunt brengen, of je nu huisarts wordt of specialist. En precies daarin blinkt de VUB uit: onze studenten Geneeskunde kennen het niet alleen, ze kunnen het ook."

Je eerste witte jas

De overstap naar de master wordt gevierd met een traditionele ceremonie: je ontvangt je eerste witte doktersjas. Het is een erkenning voor de inspanningen die je al geleverd hebt en een symbool voor je toenemende verantwoordelijkheid tegenover patiënten en collega-artsen.

Master & specialisaties

Master

Na je bachelor - waarin je naast een stevige theorievorming ook al meteen een sterke dosis praktijkervaring krijgt - volgt je master. Daarin staan je klinische vaardigheden centraal. Met 62 weken praktijkstages en 16 weken wetenschappelijk onderzoek sta je vanaf je eerste masterjaar echt op de werkvloer. Je sluit je opleiding af met een masterproef en een klinisch eindexamen.

Master-na-master

Na zes intense en boeiende jaren geneeskunde aan de VUB ben je klaar voor het volgende hoofdstuk. Je hebt de titel van arts op zak, maar om zelfstandig aan de slag te gaan, is een master-na-master specialisatie vereist. Aan de VUB heb je keuze te over: van huisartsgeneeskunde tot een van de 30 specialistische opleidingen, gaande van anesthesie tot urologie. ​

© Wetenschap uitgedokterd

Doctoreer en innoveer

Tijdens zijn allereerste nachtdienst als hersenchirurg stond Frederick Van Gestel voor een ontmoedigende taak: het plaatsen van een levensreddende drain in het midden van de hersenen van een patiënt. Hij vroeg zich af: "Wat als ik futuristische röntgenvisie had om precies te zien waar ik heen moet?"

Nu, tijdens zijn PhD, ontwikkelt Frederick precies dat. Met behulp van Augmented Reality en een speciale bril toont zijn technologie de interne anatomie van de patiënt aan de chirurg, samen met cruciale chirurgische routepunten en oriëntatiepunten - zie het als een GPS voor het navigeren door het menselijk brein.

Meer over doctoreren aan de VUB

Sluit je aan bij onze community van alumni

Een VUB-diploma levert je niet alleen een sterk visitekaartje op de arbeidsmarkt op, maar ook een netwerk waar je op kan bouwen om je eigen professionele ambities waar te maken en het verschil te maken in de wereld. Meer redenen nodig? We sommen er enkele voor je op.

Proclamatie van Recht en Criminologie aan de VUB
  • Voordelen op en naast de campus. Een BasicFit-jaarabonnement tegen halve prijs, studententarief in de Resto... Oud-student zijn loont met de digitale alumnipas.
  • Hulp bij het solliciteren. Als pas afgestudeerde alumnus is het soms nog even zoeken om je weg te vinden op de arbeidsmarkt. Wij helpen je bij het maken van een vliegende start.
  • Netwerken. Word lid van je facultaire- of opleidingsalumnivereniging. Zo ben je mee met de ontwikkelingen binnen je vakgebied en de laatste netwerkevents.

Meer over onze werking voor oud-studenten

Lio | VUB Alumna Geneeskunde

 

Wat zal Lio het meeste bijblijven aan haar studies? De snijzaal! Lio vertelt over waarom ze voor Geneeskunde koos, over haar tijd aan de VUB en over haar toekomstplannen als huisarts.