Wat leer je in de opleiding?
Stedenbouw en Ruimtelijke Planning dompelt je onder in vraagstukken over de wisselwerking tussen ruimte en samenleving. Je formuleert antwoorden op deze problemen in de vorm van ruimtelijke analyse en ontwerp. Hierbij combineer je theoretische kennis en praktijkervaring. Je krijgt er de kans om je creativiteit en ontwerptalent te ontwikkelen, aangevuld met sociaal-geografische kennis en wetenschappelijke onderzoeksvaardigheden. Het diploma geeft je toegang tot een brede waaier aan boeiende beroepen.
De opleiding bestaat uit 3 pijlers:
- Interactie tussen ruimte en maatschappij: we bekijken deze interactie interdisciplinair, vanuit een economische, sociaal-geografische, historische, politieke, vervoerskundige en landschappelijke invalshoek.
- Ontwerpvaardigheden: in de ontwerpstudio’s ontwikkel je competenties als ontwerper. Je werkt aan projecten onder begeleiding van een team van nationale en internationale gastdocenten die elke dag in de praktijk staan.
- Planvormen: je bestudeert de planvormen en de instrumenten van ruimtelijke planning, recht en projectmanagement.
Je rondt de opleiding af met een masterproef, een onderzoek of ruimtelijk ontwerp waarvan het onderwerp aanleunt bij 1 of meerdere pijlers.
De troeven van onze opleiding Stedenbouw en Ruimtelijke Planning
- Deze interdisciplinaire opleiding dompelt je onder in vraagstukken over de wisselwerking tussen ruimte en samenleving.
- Je krijgt een uniek inzicht in de Vlaamse en Brusselse planning in een internationale context.
- In de ontwerpstudio’s ontwikkel je competenties als ontwerper, onder begeleiding van een team van nationale en internationale gastdocenten.
- De lessen vinden ’s avonds, op zaterdag en via afstandsonderwijs plaats. Zo is het een geknipte opleiding voor werkstudenten. Als werkstudent kan je de opleiding in 3 jaar afwerken.
- Tijdens de opleiding neem je twee keer deel aan een meerdaagse excursie, die afwisselend in het binnen- en buitenland plaatsvindt. Bekijk hier de throwback naar de STeR excursie naar Lissabon in 2018.
Enkele VUB-studenten aan het woord over de opleiding
- Marlieke Janssen | Oud-studente Stedenbouw en Ruimtelijke Planning
"Ik volgde een bachelor Stedenbouwkundig Ontwerp in Deventer. Daarna zocht ik een masteropleiding waarbij ik niet alleen met mijn neus in de boeken zou zitten maar ook echt zou analyseren en ontwerpen. Dat vond ik in deze opleiding. Bovendien leek het me leuk in Brussel te wonen. Je kan het programma flexibel samenstellen zodat ik de deeltijdse master voltijds kon volgen."
- Rien van de Wall | Oud-studente Stedenbouw en Ruimtelijke Planning
"Hoe mensen ingrijpen in de ruimte boeit me al van jongs af aan. Via deze opleiding wilde ik mijn jobkansen verhogen. De mix van achtergronden bij studenten, academici en praktijkmensen zorgt voor bijzonder interessante en verrijkende uitwisselingen. In mijn job bij het Agentschap voor Territoriale Ontwikkeling werk ik zelf mee aan de ontwikkeling van Brussel."
Na je studie
Met een diploma Stedenbouw en Ruimtelijke Planning kan je zowel in de privésector als bij de overheid terecht. Het is een voorwaarde als je erkend wil worden als ruimtelijk planner door de Vlaamse en Brusselse overheid, en om in aanmerking te komen voor sommige overheidsjobs in ruimtelijke ordening. Maar je kan bijvoorbeeld ook bij studiebureaus terecht, waar je allerhande ontwerpen en plannen opstelt en onderzoek uitvoert.
Is deze studie iets voor jou?

Deze opleiding beter leren kennen?
Wil je je verdiepen in deze VUB-opleiding? Neem deel aan onze (online) studiekeuzeactiviteiten. Doorblader onze brochure, chat met studenten, stel vragen aan onze proffen tijdens een online infosessie, lees getuigenissen van alumni of doe mee aan een open lesdag of infodag.
Contact
Heb je nog vragen? De coördinatoren van de Master Stedenbouw en Ruimtelijke Planning beantwoorden ze graag.