Voor wie is STeR*?

De Master Stedenbouw en Ruimtelijke Planning (STeR*) is de opleiding die je zoekt als je je wil verdiepen in vraagstukken over de wisselwerking tussen ruimte en samenleving, en professioneel aan de slag wil als stedenbouwkundige of ruimtelijk planner. Je bachelordiploma geeft toegang tot de masteropleiding STeR*, rechtstreeks (voor wie eerder bijvoorbeeld geografie of architectuur studeerde, of voor wie al een ander masterdiploma op zak heeft), of na een schakelprogramma (voor wie een professioneel bachelordiploma bezit) of een voorbereidingsprogramma (voor sommige academische bachelors).

We organiseren de masteropleiding STeR* (120 SP) zo dat je ze als werkstudent kan volgen, en ze kan combineren met je professionele activiteiten. Daarom vinden de lessen plaats ’s avonds, op zaterdag en via afstandsonderwijs en voorzien we de mogelijkheid om het programma te spreiden over drie of vier jaar, of over twee jaar als voltijds student.

Uniek aan de masteropleiding STeR* aan de Vrije Universiteit Brussel is dat ze ingebed is in de grootstedelijke en internationaal georiënteerde context van Brussel en haar rand, en dat het onderwijs gevoed wordt door het stadsonderzoek van Cosmopolis Centre for Urban Research. Het masterdiploma STeR* geeft je toegang tot een brede waaier aan jobs in de sector in Brussel, Vlaanderen en het buitenland, alsook tot het register van ruimtelijk planners van de Vlaamse overheid.

Wat leer je in de opleiding? 

STeR* dompelt je onder in vraagstukken over de wisselwerking tussen ruimte en samenleving. Je formuleert antwoorden op deze problemen in de vorm van ruimtelijke analyse en ontwerp. Hierbij combineer je theoretische kennis en praktijkervaring. Je krijgt er de kans om je creativiteit en ontwerptalent te ontwikkelen door ontwerpend onderzoek, aangevuld met sociaal-geografische kennis en wetenschappelijke onderzoeksvaardigheden. Sommige opleidingsonderdelen worden in het Engels gedoceerd aan een gemengde groep van binnen- en buitenlandse studenten, wat bijdraagt tot het internationale karakter van de opleiding. Het STeR*-diploma geeft je toegang tot een brede waaier aan boeiende beroepen.

De opleiding bestaat uit 3 pijlers:

 • Maatschappij en transitie: we bekijken deze interactie interdisciplinair, vanuit een economische, sociaal-geografische, historische, politieke, vervoerskundige en landschappelijke invalshoek.
 • Ontwerptheorie- en vaardigheden: in de ontwerpstudio’s ontwikkel je je competenties als ontwerper en leer je wat ontwerpend onderzoek (‘research by design’) inhoudt. Je werkt aan projecten onder begeleiding van een team van nationale en internationale gastdocenten die elke dag in de praktijk staan.
 • Planningsprocessen en instrumenten: je bestudeert de planvormen en de instrumenten van ruimtelijke planning, recht en projectmanagement.

Je rondt de opleiding af met een masterproef, een onderzoek of ruimtelijk ontwerp waarvan het onderwerp aanleunt bij één of meerdere pijlers.

Contacteer de opleiding 

Bekijk het studieprogramma

De troeven van STeR*

 • Deze interdisciplinaire opleiding dompelt je onder in vraagstukken over de wisselwerking tussen ruimte en samenleving.
 • Je krijgt een uniek inzicht in de Vlaamse en Brusselse planning in een internationale context.
 • In de ontwerpstudio’s ontwikkel je competenties als ontwerper, onder begeleiding van een team van nationale en internationale gastdocenten.
 • De lessen vinden ’s avonds (18 - 21u), op zaterdag (9 - 13u) en via afstandsonderwijs plaats. Zo is het een geknipte opleiding voor werkstudenten. Als werkstudent kan je de opleiding in 3 jaar afwerken.

  Opgelet: in het schakel- en voorbereidingsprogramma worden sommige vakken overdag tijdens de werkweek gedoceerd. Binnen de masteropleiding kunnen ook sommige seminaries en examens overdag ingepland worden.
 • Tijdens de opleiding kan je participeren in internationale workshops en neem je twee keer deel aan een meerdaagse excursie, die afwisselend in het binnen- en buitenland plaatsvindt. Bekijk hier de throwback naar de STeR*-excursie naar Lissabon.

Ontdek alle troeven van de VUB 

Enkele VUB-studenten aan het woord over de opleiding

 
 • Marlieke Janssen | Oud-student STeR*

  "Ik volgde een bachelor Stedenbouwkundig Ontwerp in Deventer. Daarna zocht ik een masteropleiding waarbij ik niet alleen met mijn neus in de boeken zou zitten maar ook echt zou analyseren en ontwerpen. Dat vond ik in deze opleiding. Bovendien leek het me leuk in Brussel te wonen. Je kan het programma flexibel samenstellen zodat ik de deeltijdse master voltijds kon volgen."

   
 • Rien van de Wall | Oud-student STeR*

  "Hoe mensen ingrijpen in de ruimte boeit me al van jongs af aan. Via deze opleiding wilde ik mijn jobkansen verhogen. De mix van achtergronden bij studenten, academici en praktijkmensen zorgt voor bijzonder interessante en verrijkende uitwisselingen. In mijn job bij het Agentschap voor Territoriale Ontwikkeling werk ik zelf mee aan de ontwikkeling van Brussel."

   
 • Ana Daniela Dresler | Oud-student STeR*

  “De opleiding biedt een nieuwe kijk op steden en hun uitdagingen. Je krijgt echt het gevoel iets positiefs te kunnen bijdragen aan maatschappelijke veranderingen. Ik vond het een aangename leeromgeving met toegankelijke docenten. De opleiding fungeerde bovendien als springplank naar mijn huidige job als zelfstandig ontwerper en doctoraatsonderzoeker bij ULB."

Na je studie

Met een diploma Stedenbouw en Ruimtelijke Planning kan je zowel in de privésector als bij de overheid terecht. Het is een voorwaarde als je erkend wil worden als ruimtelijk planner door de Vlaamse en Brusselse overheid, en om in aanmerking te komen voor sommige overheidsjobs in ruimtelijke ordening. Maar je kan bijvoorbeeld ook bij studiebureaus terecht, waar je allerhande ontwerpen en plannen opstelt en onderzoek uitvoert. In de Brusselse grootstedelijke regio is er een belangrijke vraag naar stedenbouwkundigen en ruimtelijk planners met kennis van het Nederlands.

Ontdek je beroepsmogelijkheden

2022_Infopunt studenten tijdens infodag_24 april_Etterbeek_VUB

Deze opleiding beter leren kennen?

Wil je je verdiepen in deze VUB-opleiding? Neem deel aan onze (online) studiekeuzeactiviteiten. Doorblader onze brochure, chat met studenten, stel vragen aan onze proffen tijdens een online infosessie, lees getuigenissen van alumni of doe mee aan een open lesdag of infodag.

Overzicht  

 

Contact 

Heb je nog vragen? De coördinatoren van de Master Stedenbouw en Ruimtelijke Planning beantwoorden ze graag.