Geen klassieke vraagstukken

Prof. Ingrid Daubechies, bedenker van de wedstrijd, wordt hiervoor bijgestaan door twee sterke ambassadrices: Prof. Ann Dooms en Dr. Pattie Maes. Samen zorgen ze voor heel wat interessante vraagstukken. Wie zei dat wiskunde saai was?

Ook zin om deel te nemen aan deze spannende wedstrijd? Schrijf jouw klas in!

Geen klassieke vraagstukken met gegevens en formules, maar uitdagende open vragen waar wetenschappers en wiskundigen nog steeds het hoofd over breken. Vergeet voor even de wiskunde van breuken, cosinus en sinus, integralen of limieten... Treed binnen in de fascinerende wereld van de wiskunde vol raadsels en ontdekkingen.

De opdrachten sluiten bovendien mooi aan bij de specifieke eindtermen onderzoekscompetentie. De vragen uit de wedstrijd kunnen als inspiratie dienen voor de onderzoeksvraag/-opdracht waar leerlingen zich over buigen.

Wat voor soort opdrachten zal je krijgen? 

Om je een idee te geven van het type vragen, hebben we de opdrachten van de voorrondes en de finale 2021-2022 opgelijst. De opdrachtenreeks kwam tot stand met de samenwerking van de faculteit Wetenschappen en Bio-ingenieurswetenschappen en de faculteit Ingenieurswetenschappen van de VUB.

Voorrondes

Finale

Ambassadrices

Wiske krijgt de hoofdrol in al haar wiskunnende avonturen maar ze laat zich bijstaan door drie drie straffe dames: Prof. Ingrid Daubechies de mama van de wedstrijd; Prof. Ann Dooms die onderzoek doet in de toegepaste wiskunde en Prof. Pattie Maes die innovatieve software ontwikkelt. 

Prof. Ingrid Daubechies vertelt je over hoe ze geïnspireerd raakte door Wiske. 

Hoe gaat het in z'n werk?

De voorronde van de wedstrijd bestaat uit 3 opdrachten die in klasverband worden opgelost. De 3 hersenbrekers worden tussen september en december toegestuurd. Elke klas krijgt vervolgens drie weken om deze opdrachten op te lossen. De klassen die over alle drie de opdrachten knappe resultaten halen worden geselecteerd voor de spannende finale.

Voor de finale vaardigt elke klas maximaal 12 leerlingen af.

Let op: vanaf editie 2023 - 2024 is onze tijdslijn wat verschoven. Zo volgen de opdrachten wat sneller op elkaar en valt de finale vroeger in het schooljaar.

Opdracht 1

  • Ontvangen: 25 september 2023
  • Indienen: 16 oktober 2023

Opdracht 2

  • Ontvangen: 16 oktober 2023
  • Indienen: 8 november 2023

Opdracht 3

  • Ontvangen: 6 november 2023
  • Indienen: 27 november 2023

Finale

Week van 5 februari 2024

Contact

Prangende vragen? Neem contact op via email wiskunnend.wiske@vub.be

Banner Sponsors Wiskunnend Wiske