logo

Solvay?!

De Solvay Business School, onderdeel van de Faculteit Sociale Wetenschappen en Solvay Business School, vindt zijn oorsprong in de opleiding Handelsingenieur opgericht door Ernest Solvay in 1903. Een mooie en lange traditie van de mix tussen een technologische en economische opleiding die vandaag wordt voortgezet in alle opleidingen die de Solvay Business School aanbiedt. Nationale en internationale publieke instellingen en multinationale bedrijven hebben nood aan hoogopgeleide professionals met een uitstekende talenkennis en kritische open geest. Uiteraard is de hoofdstad van Europa de meest geschikte plaats om jezelf voor te bereiden op een lange, succesvolle carrière.

Aan de Solvay Business School van de VUB leer je in vijf jaar hoe je de bezieler van een onderneming wordt. Velen zijn je daarin voorgegaan, en daarom kan Solvay bogen op een topnetwerk in het bedrijfsleven. Dat netwerk wordt opnieuw in de opleiding geïnvesteerd, zodat jij veel van de praktijk kan proeven. Ook veel van je docenten staan met één been in de privésectoren, met het andere in de aula. Gastcolleges van grote namen uit de financiële wereld en boeiende bedrijfsbezoeken kruiden je curriculum perfect af.

Aan de VUB leer je als vanzelf creatief te denken, dus dat zit wel snor

Ingenieur én economist

"Handelsingenieur is een overlappende positie tussen specifieke richtingen in. Tussen een echte ingenieur en tussen een echte economist. Ik heb er voor gekozen omdat wiskunde en wetenschappen, maar ook economie en talen allemaal een plek hebben in onze opleiding. Juist die combinatie vind ik zo interessant.

Als je open staat voor nieuwe mensen, sociaal of actief bent binnen kringen dan kan ik Brussel echt aanraden. We zijn als een kleine gemeenschap waar iedereen elkaar kent. Ik heb al heel goede vrienden gevonden aan de VUB."

Heb je vragen?

Contacteer ons

Overtuigd?


Twijfel niet langer!

Schrijf je in

Hoe zit de opleiding in elkaar?

Je vraagt je natuurlijk af welke vakken je allemaal krijgt. De opleiding verzorgt vanaf het eerste jaar een mix van economische en technologische opleidingsonderdelen. In het derde bachelorjaar maak je ook een bachelorproef.

ECTS-credits

Een ECTS (European Credit Transfer System)-credit komt overeen met 25 tot 30 uren onderwijs-, leer- en evaluatieactiviteiten. Aan de VUB zijn de meeste studiedelen opgebouwd tot 6 ECTS-credits. Een volledig jaar bestaat uit 60 ECTS-credits.

Wat na je bachelor?

Na het behalen van je bachelordiploma Handelsingenieur, kan je kiezen tussen de master Handelsingenieur of de Engelstalige master Business & Technology, beiden tweejarige programma’s.

Leerresultaten

Leerresultaten zijn de beoogde kennis en inzicht, vaardigheden en attitudes die je dient te beheersen na het afronden van een opleiding. Wil je meer weten over de specifieke leerresultaten van de bachelor opleiding? Lees er hier meer over.

Het programma beoogt om de houders van een academisch bachelordiploma de in het artikel II.141. van de Codex Hoger Onderwijs bedoelde algemene wetenschappelijke competenties en wetenschappelijk-disciplinaire basiskennis bij te brengen die vereist zijn om de beoogde masteropleiding aan te kunnen vatten.

Wil je meer weten over de specifieke leerresultaten van de master opleiding? Lees er hier meer over.

Onderwijskwaliteit


Aan de VUB vinden we goed onderwijs belangrijk. We zijn dan ook voortdurend bezig met het bewaken en verbeteren van de onderwijskwaliteit. Wil je meer weten over de kwaliteit van het onderwijs aan de VUB of ben je benieuwd naar de kwaliteit van een specifieke opleiding, lees hier dan meer.

Onderwijskwaliteit

Licht je in, vraag rond

Wil je je kans op slagen zo groot mogelijk maken? Dan maak je best een goede studiekeuze. Maar hoe doe je dat precies? Door actief aan de slag te gaan! Een doordachte studiekeuze vraagt tijd en inspanningen. Gelukkig helpt de VUB je door het bos de bomen te zien.

Is Handelsingenieur iets voor mij?

Een vaak gestelde vraag is: “Welke richting geeft nu de perfecte voorbereiding voor de studies van Handelsingenieur?”. Het is moeilijk om daar echt één richting op te plakken. De opleiding Handelsingenieur is zo polyvalent dat je nooit voor elk vak perfect voorbereid kan zijn. Veel enthousiasme, initiatief en zin voor verantwoordelijkheid, zijn de belangrijkste voorwaarden om te slagen.

We merken wel dat de meeste studenten uit twee richtingen komen:

  • Wetenschappen - wiskunde: omdat je nog geen economie hebt gehad, is het belangrijk om je hier het eerste jaar goed op te concentreren. Vakken zoals “Algemeen boekhouden” en “Inleiding tot de micro-economie” zullen voor jou misschien wel wat moeilijker zijn, maar geen paniek, alle proffen beginnen met de leerstof vanaf nul!
  • Economie - wiskunde: je kent waarschijnlijk wel wat minder van de wetenschappen, maar in het eerste bachelorjaar krijg je eerst het vak “Technologisch ondernemerschap”, en pas in het tweede jaar de wetenschappelijke vakken.

Dit zijn de meest voorkomende richtingen, maar daarom niet de enige waarmee je succes kan boeken. Er zijn veel initiatieven die je kunnen helpen met de perfecte voorbereiding of hulp tijdens de studie!

In april, augustus en september organiseert de VUB talrijke voorbereidingsactiviteiten, zoals de brugcursus wiskunde voor humane wetenschappen waarin alle belangrijke onderdelen herhaald worden.

De juiste studiekeuze in 3 stappen!

Download het e-book

Wat is het verschil met Toegepaste Economische Wetenschappen?

In TEW verwerf je voornamelijk kennis inzake economie, boekhouden, wiskunde, statistiek, informatica en hun maatschappelijke context. In de opleiding Handelsingenieur krijg je een combinatie van economische én technologische opleidingsonderdelen. In het eerste bachelorjaar zitten de studenten van beide opleidingen grotendeels samen in de les. De handelsingenieurs gaan dieper in op wiskunde en de studenten TEW krijgen meer vakken zoals sociologie.

Studeren in semesters


2 x 13 weken les. Dan 2 weken blok. Dan 3 weken examens. De examens zijn in januari en juni. De tweede zit van eind augustus tot midden september.

Flexibel studeren


De vakken waarvoor je niet slaagt, neem je mee naar het volgende jaar en combineer je met nieuwe vakken. Zo krijg je een geïndividualiseerd studietraject. Sommige studenten nemen bewust een deeltijds programma op, bijvoorbeeld om te combineren met een job.

Academische competenties


Uit gegevens gefundeerde conclusies trekken, onderzoek opzetten, uit een probleemstelling de kern halen en helder weergeven. Nieuwe, onverwachte verbanden... Dat zijn allemaal academische competenties en een universiteit als de VUB is dé plaats om die aan te leren.

dinsdag 9 oktober, 19:30

Verwonderd: Lotgenotengroep Zelfverwondend Gedrag

Heb jij je in het verleden jezelf verwond? Of verwond je jezelf nog steeds op dit moment en zou je graag samen met lotgenoten zoeken naar hoe je hiermee kan omgaan? Dan kan je bij Verwonderd terecht. Elke tweede dinsdag van de maand organiseren we een praatavond waar we onze...

Heb jij je in het verleden jezelf verwond? Of verwond je jezelf nog steeds op dit moment en zou j...

dinsdag 12 november, 10:00 - 16:00 U

Fotosessie voor onderzoeksgroepen

Als onderdeel van het online communicatietraject dat Marcom doorloopt met de onderzoeksgroepen worden ook fotosessies georganiseerd. Deze foto's dienen om de onderzoekers te voorzien van een professioneel portret op hun online CV / profielen. Voor elke onderzoeksgroep wordt...

Als onderdeel van het online communicatietraject dat Marcom doorloopt met de onderzoeksgroepen wo...

dinsdag 12 november, 12:00

Mindfulness Training Doctoral schools - BRUCC

In deze 6-weekse training leer je vaardigheden om beter om te gaan met de gevolgen van stress en je levenskwaliteit te verbeteren. Het programma combineert eenvoudige meditatietechnieken en wetenschappelijke psychologische inzichten over het hanteren van stress, negatieve emoties,...

In deze 6-weekse training leer je vaardigheden om beter om te gaan met de gevolgen van stress en ...

dinsdag 12 november, 15:00

Efficient algorithms for high-quality computer-generated holygraphy

Public PhD defense in fulfilment of the requirements for the degree of Doctor of Engineering Sciences of Mrs. Athanasia Symeonidou. In attachment you can find the invitation.

Public PhD defense in fulfilment of the requirements for the degree of Doctor of Engineering Scie...

dinsdag 12 november, 17:00

Design of textile reinforced cement sandwich panels as loadbearing walls: modelling, testing and analysis

Public PhD defense in fulfilment of the requirements for the degree of Doctor of Engineering Sciences of Mrs. Jolien Vervloet. In attachment you can find the invitation.

Public PhD defense in fulfilment of the requirements for the degree of Doctor of Engineering Scie...

dinsdag 12 november, 17:00

Design of textile reinforced cement sandwich panels as loadbearing walls: Modelling, testing and analysis

Public PhD defense in fulfilment of the requirements for the degree of Doctor of Engineering Sciences of Mrs. Jolien Vervloet. In attachment you can find the invitation.

Public PhD defense in fulfilment of the requirements for the degree of Doctor of Engineering Scie...

dinsdag 12 november, 18:00

Imaging upper limb lymphedema after breast cancer treatment. The role of echography in staging lymphedema.

Public PhD defence in fulfillment of the requirements for the degree of Doctor in Rehabilitation Sciences and Physiotherapy of An Tassenoy.

Public PhD defence in fulfillment of the requirements for the degree of Doctor in Rehabilitation...

woensdag 13 november, 14:00 - 17:00 U

Thesis Café 2019-2020

Let’s write together...

Let’s write together...

donderdag 14 november, 13:00

MOBI Seminar 2019 - Closing the gap in mobility: From objectives towards reality

The transport sector is facing huge challenges in the coming decades: Rising congestion every year, unresolved local emissions from transport and an ever increasing demand make it a challenge to tackle the impeding climate crisis. Still, concrete goals have been formulated and the...

The transport sector is facing huge challenges in the coming decades: Rising congestion every yea...

donderdag 14 november, 16:00

Four Essays on Role Theory’s Added Value for IR and EU Studies

Doctoraatsverdediging van Stephan Klose voor het behalen van de graad van Doctor in de politieke wetenschappen met het proefschrift getiteld: “Four Essays on Role Theory’s Added Value for IR and EU Studies”....

Doctoraatsverdediging van Stephan Klose voor het behalen van de graad van Doctor in de politieke ...

zaterdag 16 november, 10:00

Opgeruild staat netjes? Op zoek naar een humaan gevangenisbeleid

Gevangenissen komen frequent in het nieuws, maar zelden met positieve verhalen. De pijnpunten van het Belgische gevangeniswezen zijn legio en alom gekend, maar vooral ook bijzonder standvastig: veel lijkt er niet te bewegen, ondanks noodkreten uit de sector, aanbevelingen van...

Gevangenissen komen frequent in het nieuws, maar zelden met positieve verhalen. De pijnpunten van...

maandag 18 november, 16:00 - 17:00 U

Poetry in Performance: Jennifer K Dick and Lisa Samuels

PERFORMING NEW WORK AND DISCUSSING LITERARY EXPERIMENT & PERFORMANCE ALTERNATIVES...

PERFORMING NEW WORK AND DISCUSSING LITERARY EXPERIMENT & PERFORMANCE ALTERNATIVES...

maandag 18 november, 17:00

Novel metal resistance mechanisms of Cupriavidus metallidurans

Openbare verdediging tot het behalen van de academische graad van Doctor in de Bio-ingenieurswetenschappen van de heer Md. Muntasir AliPromotoren: Prof. dr. ir. Eveline Peeters & Prof. dr. Daniël Charlier

Openbare verdediging tot het behalen van de academische graad van Doctor in de Bio-ingenieurswete...

dinsdag 19 november, 16:00 - 18:00 U

Brussels Talking Lecture Series

BRUSSELS TALKING LECTURE SERIES...

BRUSSELS TALKING LECTURE SERIES...

dinsdag 19 november, 17:00

Multiscale Analysis of Lithium-ion and Li-Sulfur Batteries

Public PhD defense in fulfilment of the requirements for the degree of Doctor of Engineering Sciences of Mr. Shovon Goutam. In attachment you can find the invitation.

Public PhD defense in fulfilment of the requirements for the degree of Doctor of Engineering Scie...

dinsdag 19 november, 18:00

Sander van der Linden: Empathy and Climate Change

Redelijk Eigenzinnig / Reason and Engage (VUB) is an interdisciplinary course for students and a series of lectures and activities open to all. The fifth edition (2019-2020) focuses on climate action, citizen protests and climate transition. ...

Redelijk Eigenzinnig / Reason and Engage (VUB) is an interdisciplinary course for students and a ...

dinsdag 19 november, 18:00 - 20:00 U

Actuele topics HR- en ondernemingsstrategie

De Master of Laws in het sociaal recht van de Vrije Universiteit Brussel organiseert in samenwerking met de Vereniging van VUB-Alumni Sociaal Recht (ASR) en de University of Brussels Law Alumni (UBLA) op de Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus, Pleinlaan 2 Etterb...

De Master of Laws in het sociaal recht van de Vrije Universiteit Brussel organiseert in samenwer...

dinsdag 19 november, 19:00

11de Alumni-avond van de Architectuur en de Bouwkunde

Jaarlijkse alumni-avond van Architectuur en Bouwkunde....

Jaarlijkse alumni-avond van Architectuur en Bouwkunde....

dinsdag 19 november, 20:00

Film en nagesprek: 'Plannen voor plaats'

Redelijk Eigenzinnig/Reason and Engage is een interdisciplinair keuzevak voor studenten en een lezingen- / activiteitencyclus voor het brede publiek. De vijfde editie (2019-2020) focust op klimaatactie, burgerprotest en klimaattransitie. De filmvertoning van 'Plannen voor plaats'...

Redelijk Eigenzinnig/Reason and Engage is een interdisciplinair keuzevak voor studenten en een l...

woensdag 20 november, 08:00

Sint-Verhaegen 2019

VUB en ULB herdenken de stichter van de universiteit.// VUB and ULB commemorate the founder of their university.

VUB en ULB herdenken de stichter van de universiteit.// VUB and ULB commemorate the founder of th...

Het einde is pas het begin

Beeld je in. Je studies zijn prima verlopen en je mag je masterdiploma in ontvangst nemen. Je glimt van trots, en terecht. Want met dat diploma van jou ben je gewapend als geen ander om de arbeidsmarkt op te gaan. Maar welke richting ga je uit? Je hebt verrassend veel mogelijkheden en ook hier staat de VUB je bij.

Jobuitwegen

Met zo’n polyvalente opleiding kan je bijna overal terecht. Onze afgestudeerden vind je, nationaal en internationaal, terug in sectoren zoals het bank- en verzekeringswezen, de chemie en farmaceutica, consulting, audit en reclame en dat vooral in operationele en strategische functies. Sommigen bouwen een carrière uit in een verkoop- of marketingfunctie, anderen belanden in een financiële functie en wie doorstoot tot het topmanagement (en dat doet zowat een kwart van onze alumni) is natuurlijk betrokken bij alle afdelingen van de onderneming. 

Careercenter


Individueel advies rond cv’s, gesprekstraining en jobmogelijkheden. Ook tijdens je studies!

Check de website

Doctoreren?


VUB telt drie doctoral schools ter ondersteuning van doctorandi. Ze hebben tot doel junior-onderzoekers te stimuleren en te promoten via workshops, seminaries, master classes, …

Dr in spe
Natacha, student Handelsingenieur

Voor Natacha hoort op kot gaan bij studentenleven

"Ik voelde me op de Vrije Universiteit Brussel direct thuis, en nu nog steeds. Als ik hier op de campus aankom dan heb ik altijd een tof gevoel. Ja, het is echt plezant om naar de unief te komen! Volgend jaar ga ik op kot. Het hoort toch een beetje bij het studentenleven en je leert jezelf zo echt kennen. En het is ook handiger met TD’s en andere fuiven. Handelsingenieur heb ik gekozen omdat het een brede richting is met wetenschappen, talen en economie. Zo heb ik later veel keuzemogelijkheden."

Meer weten over onze alumni?

Meer info

Volg de VUB

Op LinkedIn

Wist je dat je een internationale uitwisseling kan doen?

Brussel is een wereldstad met een enorm economisch potentieel en de thuishaven van menig multinational. Maar je kan ook je vleugels uitslaan en via uitwisselingsprogramma’s een deel van je opleiding aan een andere Europese universiteit verderzetten. De meeste van onze studenten die op uitwisseling gaan, doen dit in hun eerste masterjaar. Zie je jezelf al de economische weefsels van Berlijn, Helsinki, Rome, Madrid of Praag van dichterbij bestuderen?

Wist je dat het Solvay-alumninetwerk bijna 25.000 leden telt verspreid over 65 landen

Dankzij meer dan 50 activiteiten en congressen per jaar bieden zij hun alumni carrièrediensten, levenslang leren, ondersteuning en netwerkmogelijkheden.

Wist je dat de studenten Handelsingenieur hebben hun eigen Solvay-kring.

Zij organiseren niet alleen studentikoze activiteiten maar bereiden hun leden ook voor op het bedrijfsleven met behulp van workshops, getuigenissen, bedrijvenfora, het befaamde Solvay Business Game en Solvay Summer School. Ook laatstejaars studenten van het secundair onderwijs kunnen deelnemen aan de Solvay Scholarship Cup, een business game om je business skills te stimuleren en kans te maken op een studiebeurs. Voel je je geroepen?

Wist je dat de jaarlijkse handelsmissie trekt naar uitdagende bestemmingen!

In je (2e jaar) masterstudie heb je de optie op mee te doen aan de Handelsmissie. Dit is een initiatief van INISOL, een studentenorganisatie van laatstejaars Handelsingenieurs. Deze missie duurt drie volledige kalenderweken en houdt in dat een twintigtal laatstejaarsstudenten, onder academische begeleiding, in een opkomende economie een maatspecifieke opdracht uitvoeren voor een twintigtal deelnemende bedrijven. De organisatie stelt alles in het werk om van deze handelsmissie een succes te maken. 

Een vliegende start

Het academiejaar 2019-2020 start in de derde week van september (16 september). We verwelkomen je graag op een van de onthaalmomenten voor nieuwe studenten. En op tal van andere actviteiten tijdens Kick off the Campus. Zo maken we je vanaf dag één wegwijs op de VUB. Heb je nu al een vraag voor de VUB? Hieronder vind je alvast wat informatie om je op weg te helpen.

INSCHRIJVEN DOE JE ZO


Kom alles te weten over de inschrijvingen

Inschrijven aan de VUB

Leerkrediet

Alsjeblieft, je krijgt 140 studiepunten. Bij wijze van welkom bij aanvang van een initiële bacheor- of masteropleiding. Die 140 studiepunten maken je leerkrediet uit. Dat krediet gebruik je om vakken te 'kopen' uit je studietraject. Slaag je voor die vakken, dan krijg je je punten terug. Meer nog: de eerste 60 studiepunten die je terugkrijgt, worden verdubbeld (alsjeblieft bis). Slaag je niet voor een of meer vakken, dan ben je de studiepunten die deze vakken 'waard' zijn, kwijt En moet je opnieuw studiepunten van je leerkrediet 'afgeven' om ervoor te kunnen herkansen. Te vermijden, zoiets, want zo slinkt je leerkrediet.

Toelatingsvoorwaarden en geïndividualiseerde studietrajecten

Met een diploma secunair onderwijs kan je starten in elke bacheloropleiding (met uitzondering van Geneeskunde). Wil je graag meer info over specifieke toelatingsvoorwaarden voor bijvoorbeeld het schakelprogramma of directe toegang tot de master, kijk dan op de VUB-website bij de opleiding van jou voorkeur. Hier vind je een lijst met de toelatingsvoorwaarden voor de opleidingen. Heb je vragen rond toelating, vrijstellingen en vakkenpakketten, neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van de opleiding. Het samenstellen van je individueel studietraject gebeurt altijd samen met je studietrajectbegeleider.

Studiegeld en Sociale Dienst Studenten

Je studiegeld wordt berekend opbasis van het aantal studiepunten dat je opneemt, je nationaltieti, opleiding en contracttype. Studenten uit de Europese Economische Ruimte (EER) die zich voor een intiële bachelor- of masteropleiding inschrijven, betalen een standaard vast bedrag en een variabel bedrag per studiepunt. Elk jaar wordt het studiegeld opnieuw berekend. De exacte berekeing vindt je hier. Zit je in een financieel moeilijke situatie, dan neem je best contact op met de Sociale Dienst Studenten van de VUB. Zij bekijken per dossier hoe je geholpen kan worden.