logo

De Wiskunnend Wiske wedstrijd

Jaarlijks kruisen ongeveer 2000 wiskundeknobbels uit het vijfde en zesde jaar secundair onderwijs de degens. Ze buigen zich over een aantal intrigerende wiskundige opdrachten in de Wiskunnend Wiske Wedstrijd. Einddoel? Een plaatsje én overwinning in de finale, op Pi-dag maandag 14 maart 2022. Wie zei dat wiskunde saai was?
 

Geen klassieke vraagstukken

Het concept: geen klassieke vraagstukken met gegevens en formules, maar uitdagende open vragen waar wetenschappers en wiskundigen nog steeds het hoofd over breken. Vergeet voor even de wiskunde van breuken, cosinus en sinus, integralen of limieten... Treed binnen in de fascinerende wereld van de wiskunde vol raadsels en ontdekkingen.

Prof. Ingrid Daubechies, bedenker van de wedstrijd, wordt hiervoor bijgestaan door twee sterke ambassadrices: Prof. Ann Dooms en Dr. Pattie Maes. Samen zorgen ze voor heel wat interessante vraagstukken.

De opdrachten sluiten bovendien mooi aan bij de specifieke eindtermen onderzoekscompetentie. De vragen uit de wedstrijd kunnen als inspiratie dienen voor de onderzoeksvraag/-opdracht waar leerlingen zich over buigen. Om je een idee te vormen van het type vragen, bekijk de opdrachten van de vorige edities in de afzonderlijke tab. De opdrachtenreeks kwam tot stand met de samenwerking van de faculteit Wetenschappen en Bio-ingenieurswetenschappen en de faculteit Ingenieurswetenschappen van de VUB.

Hoe gaat het in z'n werk?

De voorronde van de wedstrijd bestaat uit 3 opdrachten die in klasverband worden opgelost. De 3 hersenbrekers worden tussen september en januari toegestuurd. Elke klas krijgt vervolgens drie weken om deze opdrachten op te lossen. De klassen die over alle drie de opdrachten knappe resultaten halen worden geselecteerd voor de spannende finale die op pi-dag doorgaat (maandag 14 maart 2022).
Voor de finale vaardigt elke klas maximaal 12 leerlingen af.

Bekijk hier foto's van de finales:

9e editie - pi-dag 2019

8e editie - pi-dag 2018
7e editie - pi-dag 2017
6e editie - pi-dag 2016

De Wiskunnend Wiske wedstrijd kan rekenen op de jaarlijkse steun van het Fonds Ernest Solvay
Wiskunnend Wiske-team
VUB

Telefoon
+32 2 629 33 57

E-MAIL
wiskunnend.wiske@vub.be

Wiskunde studeren


Meer info

WIS’KUNNENDE AMBASSADRICES

Wiske krijgt de hoofdrol in al haar wiskunnende avonturen maar ze laat zich bijstaan door drie drie straffe dames: Prof. Ingrid Daubechies de mama van de wedstrijd; Prof. Ann Dooms die onderzoek doet in de toegepaste wiskunde en Prof. Pattie Maes die innovatieve software ontwikkelt.

Prof. Ingrid Daubechies

Zij is een Belgische professor wiskunde met een internationale carrière. Ze werd verkozen tot voorzitster van de International Mathematicians' Union en is een wereldautoriteit op het vlak van wavelets die onder andere beeldcompressie mogelijk maken. "Wiskunde is oermenselijk: het is volledig door de mens bedacht", zegt Prof. Ingrid Daubechies. "Je kan problemen oplossen puur met je hersenen, zonder werktuigen. Dat is toch fantastisch?"

Prof. Ingrid Daubechies op Wikipedia

Prof. Ann Dooms

Ze is doctor in de wiskunde en staat aan het hoofd van de onderzoeksgroep Digital Mathematics aan de VUB. We kennen haar vooral vanuit haar expertise in de bestrijding van cybercriminaliteit via digitale watermerken. Of de analyse van historische schilderijen via beeldverwerking op de computer. In 2013 werd ze genomineerd voor EOS Magazine’s Gouden Pipet Award voor de meest veelbelovende onderzoeker in Vlaanderen. Ze is ook lid van de Jonge Academie en de IEEE TC Information Forensics and Security.

“Volgens het spreekwoord zegt een beeld meer dan 1000 woorden.Voor mij doet het dat in de taal van de wiskunde.”

Prof. Dooms haar persoonlijke webpagina

Prof. Pattie Maes

Ze behaalde een doctoraat in de computerwetenschappen aan de VUB, en staat nu aan het hoofd van de Fluid Interfaces Group van het befaamde Massachusetts Institute of Technology (MIT) in de Verenigde Staten.  Als autoriteit in mens–computer interactie en artificiële intelligentie is ze samen met haar team voortdurend op zoek naar manieren om computer interfaces natuurlijker te doen samenwerken met het menselijke brein, lichaam, en gedrag.  Haar TED Talk over het SixthSense project rond draagbare en tastbare computing is met 8,6 miljoen views één van de meest bekeken TED Talks aller tijden.

Persoonlijke webpagina bij MIT

Vorige edities

Bij iedere editie krijgen de deelnemende klassen nieuwe opdrachten voorgeschoteld uit verschillende subcategorieën van de wiskunde en toegepaste wiskunde. Leerkrachten en leerlingen kunnen ook buiten de wedstrijd om beroep doen op de opdrachten en thema's die we voorschotelen. De oplossingen en alliteraties krijgen jullie er zo maar bij.

Wie krijgt de pi-trofee?

Verliezers zijn er nooit, maar gelukkige winnaars wel!

En de winnaar van Wiskunnend Wiske 2022 is ....

1. Bruintjes (Sint-Franciscusinstituut Brakel)

2. Nancy's Nerts (OLV College campus Bevegem)

3. Rekenende Ringers (Go! Atheneum De Ring Leuven) & Demente Dimitri's (Sint-Jan-Berchmanscollege Brussel)

Vorige jaren

Deze leerlingen gingen je voor.

Winnaars van de vorige edities:

 • 2021: Maris Stella Instituut (6L8/W8)
 • 2020: Sint-Albertuscollege Heverlee
 • 2019: Sint-Albertuscollege Heverlee (6GWw-LWw-WWw)
 • 2018: Sint-Albertuscollege Heverlee (5GWw 5LWw 5WWw)
 • 2017: Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdescollege Edegem (6 WeWi8-GriWi8-LaWi8)
 • 2016: Bischoppelijk College Veurne (6 Wet-Wisk en Lat-Wisk)
 • 2015: Sint-Albertuscollege Haasrode (5 GWwLWWWw)
 • 2014: Virga Jessecollege Hasselt (VI 6 Latijn-Wiskunde)
 • 2013: Onze-Lieve-Vrouw-Presentatie Sint-Niklaas (6 WeWib - 6LWib - 6GWib)
 • 2012: Sint-Albertuscollege Haasrode (6 GWw - WWw - LWw)
 • 2011: Sint-Jozefinstituut Essen (6 WeWi)
Het prijzenpakket van de finale werd gesponsord door de volgende partners

Inschrijven

Helemaal overtuigd om deel te nemen? Inschrijven kan van 1 tot en met 30 september.

Inschrijven voor de Wiskunnend Wiske wedstrijd kan tussen 1 en 30 september via het inschrijvingsformulier.

Om de inschrijving te kunnen voltooien heb je ook de gegevens (naam & email) van de klasverantwoordelijke nodig.

Doet jouw klas ook mee?

Inschrijvingen gesloten

Planning 2021-2022

Benieuwd wanneer je de opdrachten mag verwachten? Noteer ook alvast de finale in je agenda.

Opdracht 1


Ontvangen: 4.10.2021
Deadline: 25.10.2021

Opdracht 2


Ontvangen: 8.11.2021
Deadline: 29.11.2021

Opdracht 3


Ontvangen: 10.01.2022
Deadline: 31.01.2022

Finale - Pi-dag


14.03.2022

Ontvangen & indienen

Ook dit jaar zullen we gebruik maken van Canvas.

Net als de afgelopen editie zullen we ook dit jaar terug gebruik maken van het gratis leerplatform Canvas. Via dit platform zullen jullie de opdrachten ontvangen en kunnen de klasverantwoordelijken de opdrachten indienen.

Zowel de leerkracht als de klasverantwoordelijke zullen een uitnodiging ontvangen om deel te nemen aan dit platform. Om alles overzichtelijk te houden mogen alleen de klasverantwoordelijken opdrachten indienen.

 

Deed je vorig jaar al mee? Dan kan je dezelfde gegevens gebruiken om in te loggen, je zal een nieuwe cursus vinden voor de wedstrijd van dit jaar.

 

Contact

Prangende vragen? Neem contact op.

Wiskunnend Wiske-team
VUB

Telefoon
+32 2 629 33 57

E-MAIL
wiskunnend.wiske@vub.be