
Activiteiten voor leerlingen Secundair onderwijs: Wetenschappen
Voor leerlingen
Particles from the cosmos: a modern high-energy astrophysics masterclass
Vanuit de meest extreme omgevingen in ons universum wordt de aarde dagelijks gebombardeerd door hoogenergetische kosmische deeltjes.
Leer alles over het detecteren van deze deeltjes met het Pierre Auger Observatorium in Argentinië en de IceCube neutrino detector begraven diep in het Zuidpoolijs. Ontdek vervolgens met wetenschappers van de VUB en ULB hoe deze kosmische boodschappers ons helpen om de meest explosieve omgevingen in ons universum te bestuderen.
Wanneer? woensdag 26 april 2023
Voor wie? Leerlingen 3e graad secundair (en hun leerkracht)
Meer info: Masterclass particles from the cosmos
Masterclass AI
Artificiële Intelligentie (AI) is de wetenschap die intelligente technologieën creëert. Onze VUB onderzoekers nemen jou op sleeptouw door de geschiedenis van AI in ons AI Experience Center. Naast boeiende demo’s ga je natuurlijk ook zelf aan de slag met hands-on opdrachten en experimenten.
Wanneer? woensdag 3 mei 2023
Voor wie? Leerlingen 3e graad secundair
Meer info: Masterclass AI
Voor klassen
Wetenschapsshow
Tijdens een wervelende en interactieve wetenschapsshow presenteren doctoraatsstudenten de interdisciplinariteit van de verschillende ingenieurswetenschappen. Na de show kan er deelgenomen worden aan workshops op de VUB, waarbij jongeren ondergedompeld worden in de wereld van de ingenieurswetenschappen.
Wanneer? Maandag 6 februari en dinsdag 7 februari 2023.
Meer info: Ingenieurs wetenschapsshow.
Wiskunnend Wiske Wedstrijd
Jaarlijks kruisen ongeveer 2000 wiskundeknobbels uit het vijfde en zesde jaar secundair onderwijs de degens. Ze buigen zich over een aantal intrigerende wiskundige opdrachten in de Wiskunnend Wiske Wedstrijd. Einddoel? Een plaatsje én overwinning in de finale.
Wanneer? Vanaf oktober. Inschrijvingen voor oktober 2023 gaan open in september 2023.
Meer info: Wiskunnend Wiske.
Labobezoeken Fotonica
Kom de wereld van het licht ontdekken tijdens een labobezoek aan de VUB! Doctoraatsstudenten leggen haarfijn uit hoe hun experimenten in elkaar zitten en leerlingen mogen hier en daar zelfs een handje helpen.
Wanneer? 1 klasgroep per maand. Reserveren liefst anderhalve maand op voorhand.
Meer info: Labobezoeken Fotonica.
Activiteiten voor leerlingen Secundair onderwijs: Taal & Cultuur
Taal- en Cultuurdagen
Jaarlijks organiseert de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte meerdere Taal- en Cultuurdagen. Tijdens deze dagen bieden wij verschillende interactieve workshops aan. Elk van deze workshops wordt gegeven door een universitair docent en laat de leerlingen kennismaken met recent baanbrekend onderzoek in de Geschiedenis, Taal- en Letterkunde, Kunstwetenschappen & Archeologie en de Toegepaste Taalkunde. Aldus maken ze kennis met de verschillende opleidingen en docenten die faculteit rijk is.
Meer info? Stuur een mailtje naar faclw@vub.be
Workshops op aanvraag
De Faculteit Letteren en Wijsbegeerte verzorgt daarnaast ook een ruim aanbod workshops op aanvraag:
- Moet België zijn excuses aanbieden aan Congo?
- Waren neanderthalers kunstzinnig?
- Aan de slag met Italiaans
- Spaans: Spaanse taal en cultuur: meer dan siesta, fiesta?
- Goethe trifft Micky Maus
- Engels: Maori Loanwords
- La littérature française en mode focus et interactif
Tenslotte organiseren we ook volgende digitale interactieve quiz-workshops:
- Duitse taal en cultuur: hoe ver reikt jouw kennis?
- Primeros pasos en el estudio del español
- The English-Speaking World: An Introduction
- Wat zegt jouw Frans taalgevoel?
- Eerste stappen met het Italiaans (De workshop kan worden gegeven in het Italiaans, Nederlands, Engels en Frans)
Interesse? Stuur een mailtje naar faclw@vub.be
Prijs voor Duits
De talenopleidingen van de VUB schrijven jaarlijks de Prijs voor Duits uit. Deze prijs is er voor (klas)groepen of individuele leerlingen die bereid zijn om een bijzondere prestatie op het gebied van Duits neer te zetten.
Interesse? Stuur een mailtje naar faclw@vub.be
Lonnoy & Lorand beurzen
Dankzij de legaten van Jeanne Lonnoy en Emile Lorand, reiken de de opleiding Taal- en Letterkunde (TALK) en Linguistics & Literary Studies (MuBA) van de VUB twaalf studiebeurzen uit aan laatstejaars van het secundair onderwijs die gebeten zijn door taal en literatuur, en die graag een Bachelor Taal- en Letterkunde of Linguistics and Literary Studies aan de VUB starten. Deze studiebeurs behelst het inschrijvingsgeld van het eerste bachelorjaar aan de VUB, en voor studenten die sowieso al beschikken over een studiebeurs bieden we zelfs het inschrijvingsgeld gedurende de drie jaren als bachelorstudent aan.
Iedereen maakt kans op deze studiebeurzen: het belangrijkste is de passie en de motivatie voor taal van de toekomstige studenten!
Hoe kandideren
Een kandidaatstelling bestaat uit de volgende documenten:
- een motivatiebrief (max. 800 woorden)
- Wie ben ik?
- Waarom wil ik Taal- en Letterkunde / Linguistics and Literary Studies aan de VUB studeren?
- Hoe heeft mijn Taal- en letterkundig talent zich al geuit?
- Waarom zou een beurs nuttig zijn voor mij?
- kopieën van de rapport(en) van het huidige schooljaar en van het eindrapport van het vijfde jaar
- een korte aanbevelingsbrief van twee leerkrachten, die de leerkrachten zelf online uploaden (ca. 500 woorden per brief)
De kandidaatstellingen worden geëvalueerd door een commissie van professoren en assistenten van deze twee opleidingen. De resultaten die in het verleden behaald werden, zijn niet bepalend als selectiecriterium, maar ze geven wel complementaire informatie over het studentenprofiel van de kandidaat. Dit is de reden waarom de commissie ook veel belang hecht aan de motivatiebrief en de aanbevelingsbrieven van de leerkrachten.
Wanneer
- Aanmeldingsprocedure: vanaf 1 april
- Deadline kandidaatstelling: 15 augustus 2023
- Deadline aanbevelingsbrieven leerkrachten: 20 augustus 2023
- Selectie: de kandidaat wordt op 30 augustus 2023 gecontacteerd
Meer info nodig? Mail naar talk@vub.be
Webinars
Zijn jullie op zoek naar online videocolleges? Dan zijn de webinars van onze doctorandi en professors misschien iets voor jullie.
Eline Lismont, doctoreert op een FWO-project over taalnormen en het meten van prescriptieve impact in de Nederlandse taalgeschiedenis. Ze gaf vorig jaar dit videocollege voor Universiteit van Vlaanderen; 'Heeft zeuren over taal zin?'.
Daarnaast publiceerde ze eveneens bijhorend opiniestuk voor Knack.
Professor Rik Vosters, lid van de Nederlandse Taalunie, gaf eveneens een lezing voor Universiteit Van Vlaanderen over 'Wat taal over je verraadt'.
Activiteiten voor leerlingen Secundair onderwijs: LO
- Sportprikkels is een sportdag voor scholieren van de derde graad van het middelbaar, georganiseerd door studenten van de opleiding Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen. Doorheen de dag kunnen leerlingen allerlei sporten uitoefenen op de campus van de VUB, onder leiding van studenten uit de tweede en derde bachelor LO.
Wanneer? Donderdag 30 maart 2023.Meer info: Sportprikkels.
- De faculteit Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie beschikt over enkele boeiende laboratoria waar je lichaamsmetingen en (maximale) inspanningstesten kan uitvoeren. Scholen kunnen een aanvraag indienen om een labo te bezoeken. met de betrokken dienst(en) bekijken we de mogelijkheden om een bezoek te plannen binnen de gewenste periode.
Meer info: Labodagen.
Activiteiten voor leerlingen Secundair onderwijs: Geneeskunde
Als ondersteuning van jouw leerlingen bij de voorbereiding op de onderdelen CLEAR en VAARDIG van het toelatingsexamen Geneeskunde/Tandheelkunde, biedt de VUB twee op maat gesneden workshops aan.
Het onderdeel "CLEAR" verwijst naar (inter)persoonlijke vaardigheden die voor een arts of tandarts van belang zijn: Conflicthantering, Luistervaardigheid, Empathie, Aandacht, Reflectie en Respect.
"VAARDIG" staat voor Verbinden, AnAlyseren, ReDeneren, InteGreren. Je krijgt vragen over een korte wetenschappelijke tekst met bijhorende figuren over een gezondheidsthema. Voor sommige vragen kan je het antwoord direct uit de analyse van de tekst of figuren afleiden en voor andere vragen moet je diepgaander redeneren, nieuwe verbanden leggen of verschillende delen integreren.
Meer info: Schoolwebinar voorbereiding toelatingsexamen.
Activiteiten voor leerkrachten Secundair onderwijs: Wetenschappen
- Ben je leerkracht Wetenschappen of Biologie? Overweeg dan om aan de slag te gaan met het gratis lespakket van Bugs 2 the Rescue, een burgerwetenschapsproject over invasieve exotische waterplanten en hoe ze te bestrijden.
Meer info: Gratis lespakket: Bugs 2 the Rescue.
- De Wetenschapswinkel is een project van de VUB, Universiteit Antwerpen en KU Leuven. We bieden ondersteuning in de vorm van wetenschappelijk onderzoek, uitgevoerd door studenten in het kader van een project of eindwerk. De studenten beantwoorden de onderzoeksvraag in samenwerking met de organisatie en onder begeleiding van een ervaren onderzoeker.
Geïnteresseerd? Registreer je organisatie en onderzoeksvraag via de databank en wij contacteren je om de vraag te bespreken. Als je vraag in aanmerking komt voor onderzoek, promoten we deze bij studenten, docenten en onderzoekers en bij interesse brengen we jou met hen in contact.
Meer info: Onderwijsinstelling met een onderzoeksvraag? Wetenschapswinkel!
- Wtnschp.be is de populairwetenschappelijke blogpagina van de Erasmushogeschool Brussel en de VUB. In de blog worden regelmatig artikels geplaatst over wetenschap, interessante internationale doorbraken, eigen onderzoek en eigen onderzoekers, wetenschapscommunciatie-activiteiten, enzovoort. De stijl van de blog is informeel, leuk en geschikt voor het brede publiek.
Meer info: wtnschp.be.
- Privacy op het internet, epidemieën en virussen, migratie in Brussel en het Higgs-Boson deeltje: een greep uit de onderwerpen die in Science Bar Brussel aan bod komen. Zo'n paar keer per jaar nodigt WTNSCHP onderzoekers uit op café om over hun wetenschappelijke expertise te praten. Van Lieven Scheire tot Sven Pichal, onze moderatoren leiden je door het landschap van de wetenschap! Tot aan de toog in het RITCS Café!
Meer info: Science Bar Brussel.
Activiteiten voor leerkrachten Secundair onderwijs: online infosessies
In deze online infosessies overlopen we alle mogelijke vakinhoudelijke én vakoverschrijdende activiteiten die de VUB aanbiedt voor leerlingen van het secundair onderwijs en hoe leerkrachten en toekomstige studenten hiervan gebruik kunnen maken. Dit omhelst zowel de (online beschikbare) voorkennistesten voor wiskunde, fysica en chemie, als voorbereidingsactiviteiten op het toelatingsexamen arts en de verschillende ijkingstoetsen. Ook de verschillende zomercursussen "Chemie & fysica", "Wiskunde voor exacte wetenschappen", "Geschiedenis" en "Klaar voor de start" met hun online leeromgeving worden besproken. Tenslotte komen de verschillende infosessies en "SOS Studiekeuze" aan bod. Leerkrachten kunnen zelf ook vragen stellen (via de chat en/of mondeling).
Wanneer? Donderdag 8 december 2022 en dinsdag 17 januari 2023.
Meer info: Sessies voor leerkrachten omtrent voorbereidingsactiviteiten.