Thema: De mythe van de arbeidsmarkt en de weg naar duurzaam werk
De leerstoel Willy Calewaert 2022 wordt dit jaar bekleed door prof. dr. Paul de Beer. Het centrale thema voor de leerstoel is âDe mythe van de arbeidsmarktâ. In een reeks lezingen en workshops zal Paul de Beer het dominante âmarktdenkenâ binnen onderzoek en beleid over de arbeidsmarkt en arbeidsverhoudingen problematiseren.
Paul de Beer: âPrecies door te denken in termen van een âmarktâ is er de laatste 50 jaren maar weinig vooruitgang geboekt in het verklaren van de gebreken van deze markt. Je kan verder ook de problemen die er zijn dus niet gaan oplossen met oplossingsmodellen van de markt, zoals werk goedkoper maken, werk subsidiĂ«ren of werknemers meer betalen.â
De inaugurale lezing vindt woensdag 16 maart om 18u plaats op de campus van de Vrije Universiteit Brussel maar kan ook online gevolgd worden.
De Leerstoel Willy Calewaert wordt jaarlijks georganiseerd door deMens.nu, in samenwerking met de Vrije Universiteit Brussel en Uitstraling Permanente Vorming. De bedoeling van de leerstoel is om maatschappelijk relevante onderwerpen onder de aandacht te brengen. Elk jaar gaat de leerstoel naar een andere faculteit. Dit jaar is het de beurt aan de Faculteit Sociale en Economische Wetenschappen en Solvay Business School.
Paul de Beer en de Mythe van de Arbeidsmarkt
Paul de Beer is bijzonder hoogleraar arbeidsverhoudingen op de Henri Polak leerstoel aan de Universiteit van Amsterdam en senior onderzoeker bij het Amsterdams Instituut voor ArbeidsStudies-Hugo Sinzheimer Instituut (AIAS-HSI).
De centrale stelling van zijn denken is dat de meeste analyses van de problemen op de arbeidsmarkt en de voorgestelde remedies onjuist zijn omdat zij de arbeidsmarkt primair als een markt zien, terwijl deze helemaal niet werkt als âeen marktâ in de klassiek-economische betekenis van het woord. De markt-metafoor vindt hij dus fundamenteel misleidend. Meer zelfs, de Beer maakt ook duidelijk dat er door het denken in termen van een âmarktmetafoorâ de afgelopen halve eeuw weinig vooruitgang is geboekt in het verklaren van de gebreken van de arbeidsmarkt en het bevorderen van een beter functionerende arbeidsmarkt.
Duurzaam werk
Het opzet van de Beer voor de Calewaert leerstoel bestaat erin om verschillende âmythesâ die vastkleven aan het gangbare denken over de arbeidsmarkt te ontkrachten door middel van een kritische analyse. Aan het eind van de cyclus wil hij vanuit deze kritische analyse onderzoeken hoe kan worden vormgegeven aan een toekomstige arbeidsmarkt die voor alle (zoveel mogelijk) werkenden een plaats is âwaar het goed vertoeven isâ. Dat âgoed vertoevenâ refereert naar een notie van âduurzaam waardevol werkâ: inclusief, âveiligâ (in termen van inkomen, stabiliteit, arbeidsomstandigheden en sociale bescherming), haalbaar (ifv de eigen mogelijkheden, capaciteiten, andere levenssferen), toekomstgericht (persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling).
WORKSHOPS
Workshop 1 Waarom de marktanalogie misleidend is - 29 maart 12-16u
Workshop 2 Waarom mensen (niet) verdienen wat ze verdienen - 19 april 12-16u
Workshop 3 Waarom iedereen aan het werk een droom zal blijven - 3 mei 12-16u
Workshop 4 Waarom beweging niet hetzelfde is als vooruitgang - 17 mei 12-16u